Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.4.14

County Clare na Trí Cláir Malbec 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/437237/
County Clare na Trí Cláir Malbec 2012
  • Valmistaja: The Spurs Wine Company
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Clare Valley
  • Rypäleet: Malbec (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,90e (Joulukuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,14e (Huhtikuu 2014, Alko)

Viimeinen viinibloggaajien pikkujouluissa maistettu viini oli meikäläisen tuoma, hyvin nuoren The Spurs -talon County Clare -aussimalbec. Alun perin suunnitelmissa oli napata vaikka mitä jännää omasta kaapistani, mutta vajaata viikkoa ennen pikkujouluja sairastuin flunssaan, joka vei täysin meikäläisen haju- ja makuaistin, joten totesin jättäväni omat viinit sellaiseen hetkeen, että saisin niistä itsekin jotain irti ja marssin Alkoon ostamaan jotain mielenkiintoista. Koska Malbec on lähinnä argentiinalaisten ja muutamien Cahorsissa asuvien ranskalaisten juttu, ajattelin napata testiin ihan mielenkiinnosta miten toimii australialaisten näkemys tästä rypäleestä. Avainsanana valitsemiselle oli se, että viini tulee Australian viitekehyksessä verrattain viileältä Clare Valleyn alueelta, eikä sitä ole kypsytetty tammessa, vaan terästankeissa.

Intensiivisellä lääkinnällä, höyryhengittelyllä, kuumilla kylvyillä ja nenäkannuttelulla onnistuin juuri pikkujoulupäivänä avaamaan nokkaani sen verran, että haistoin ja maistoin viineistä riittävästi ja olisin voinut jopa sittenkin napata jonkun mielenkiintoisemman viinin kaapistani, mutta koska viini oli jo ostettu, oli sillä mentävä.

Väriltään Trí Cláir on hyvin tumma ja tiiviinpuoleinen; sävy on kypsän punamustan kirsikkainen.

Ensivaikutelmaltaan viini on varsin tömäkän lantainen, vieden mielikuvat heti lähemmäs rustiikkisia Cahorsin viinejä kuin siistiksi puleerattuja Mendozan hedelmäpommeja. Tuoksun runsas, tumma hedelmäisyys on kypsänmakean olemuksensa vuoksi selkeästi lämpimältä alueelta, mutta monien Argentiinan Malbecien makeanimelään hilloisuuteen asti ei missään nimessä mennä. Kypsän luumuisten ja karhunvatukkaisten piirteiden ohelta löytyy myös mausteisuutta, lakritsia, kevyesti kukkeata vivahteikkuutta, hentoa savua ja aavistus minttua.

Suussa viini on uuden maailman tapaan varsin täyteläinen, jopa suuntäyttävä, mutta Argentiinan Malbeceihin otetaan selvä pesäero viinin tiukalla, kohtalaisen hapokkaalla ja jopa aavistuksen verran kirpeällä habituksella. Makumaailmaa hallitsee tumma, karhunvatukkainen marjaisuus, mutta seassa on myös runsasta mausteisuutta, joka kypsässä makeudessaan taittuu jopa hennosti tumman suklaan suuntaan, ja hieman särmää tuovia, vihertäviä vivahteita. Kohtalaisen runsaat mutta varsin pehmeät tanniinit tekevät viinistä puruvoimaisen, mutta samalla sopivan pehmeähkön.

Jälkimaussa päällimmäisiksi piirteiksi jää maustepippurisuuteen taittuva mausteisuus, karhunvatukan hallitsema, tuoreempi ja kuivempi marjaisuus ja tummaa suklaata muistuttava kuiva bitterisyys.

County Clare na Trí Cláir kyllä kuittaa aikaisemmin jo saaneet mielikuvani viinistä: viini on kyllä selvästi kypsä, tumman ja runsaan hedelmäisyyden johtama uuden maailman punaviini, mutta nyt ollaan kaukana niin monien argentiinalais-Malbecien ylikypsän hilloisesta ja kasvottomasta tavarasta. Niihin verrattuna Trí Cláir on yllättävänkin ryhdikäs, puruvoimainen ja makumaailmaltaan moniulotteinen tapaus. Sen sijaan Cahors-Malbecien rinnalla viini ei kypsemmän ja pehmeämmän, selkeän aussihenkisen olemuksensa vuoksi pärjäisi todennäköisesti hetkeäkään.

Viinibloggaajien pikkujouluissa viini joutui auttamattomasti liian kovaan seuraan: kepeämpien, hienostuneempien ja monessa tapauksessa selkeästi iäkkäämpien punaviinien seurassa viinin hyvin runsas, nuorekas ja kypsä hedelmäisyys vaikutti aivan liian kömpelöltä ja tasapainottomalta. Sen sijaan aikaisemmin verrattuani viiniä muutaman muun Chilen, Autralian ja Argentiinan viiniin, nousi aiemminmainitsemani Trí Cláirin piirteet selkeästi esiin vahvuuksina.

Jos siis uuden maailman Malbecit ovat mieleesi, mutta kaipaat jotain vaihtelua niihin, vaihda Argentiina-hylly Australiaan (jätä Chile-hyllyn parit Malbecit omaan arvoonsa) ja nappaa Trí Cláir testiin. Varoituksen sana viinin hyvin tömäkästä, rehellisen lantaisesta tuoksusta – anna viinin tuulettua riittävän kauan. Tuo reilu paskaisuus ei onneksi jatku mitenkään viinin puhdaspiirteiseen makumaailmaan!

Lyhyesti: Kypsä ja tanakka, mutta yllättävän rakenteikas ja persoonallinen näkemys uuden maailman Malbecista.

Arvio: Hyvä – tämä lupaa ihan hyvää australialaisille Malbeceille: viini on kuitenkin ennemmin "helppo Cahors" kuin hieman ryhdikkäämmäksi saatu versiointi Mendozan Malbeceista. Ei vielä pistä missään nimessä sukkia pyörimään jaloissa, mutta herätti alustavaa optimismia muiden, vielä toki harvinaisten australialais-Malbecien suhteen.

Hinnan (14,14e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti