Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.4.14

Cornelissen Contadino 4

Cornelissen Contadino 4
  • Valmistaja: Azienda Agricola Frank Cornelissen
  • Tyyppi: Punaviini, Vino da Tavola
  • Maa: Italia
  • Alue: Sisilia, Etna
  • Rypäleet: ?
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~30,00e (Helmikuu 2014)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
No niin, tämä Contadino 4 oli ensimmäinen Cornelissen-maistelussa ihmetelty viini. Jos et ehtinyt lukemaan juttuani luomusta, biodynaamisuudesta, natural-viineistä ja erityisesti Frank Cornelissenista, suosittelen vilkaisemaan sen alkupuhteiksi.

Contadino on siis Cornelissenin perustason viini, johon käytetään mm. viinitalon nuorempien tarhojen hedelmiä, sekä niitä rypäleitä, jotka jäävät yli Cornelissenin tarhaviineistä, Magmasta ja MunJebelistä. Viini valmistetaan liberaalisti käyttämällä niin punaisia kuin valkoisiakin paikallisia lajikkeita, joita Cornelissen ei ole sen tarkemmin viinien tiedoissa eritellyt, minkä lisäksi viiniä ei Cornelissenin tyyliin merkitä vuosikerralla, vaan vuosittain vaihtuvalla järjestysnumerolla. Contadino 4 on kokonaan vuosikerran 2006 rypäleistä.

Väriltään Contadino 4 on aluksi hennosti purppuraan taittuvan, hennosti samean vaaleanpunainen, jopa hieman likaisen oloinen, mutta hetken aloillaan oltuaan viinin väri pian tasaantuu kirkkaaksi ja vaalean karpalomehun väriseksi. Lasissa viini on yleisilmeeltään ohuenpunainen ja selkeästi läpinäkyvä.

Tuoksu on melko kevyt, mutta varsin jännittävä: lasista leijailee persoonallista nahkaista funkkia, jännittävää, tietyllä lailla "violettia" punamarjaisuutta, kuivattuja tummia hedelmiä kuten luumua, aavistus lambicmaista happamuutta ja 15% alkoholipitoisuudesta kielivää apteekkieetterisyyttä. Tuoksun marjaisuus on kuuman alueen viinin tyyliin hyvin kypsänmakeaa, mutta ei kuitenkaan vielä varsinaisen hilloisen oloista.

Suussa viini on odotetusti täyteläinen, mutta samalla suorastaan hämmentävän kuiva ja kirpeä. Vaikka makumaailman seasta löytyy kevyesti lämpimien alueiden viineille tyypillistä paahteista punaista hedelmäisyyttä ja tuoretta, mehukasta viikunaa, on ensisijaisesti kokonaisuus hyvin puolukkainen, freesi ja kohtalaisen hapokas; seassa tuntuu myös tuoksussa kohdattua, etäistä nahkaisuutta. Kokonaisuus on todella puhdaspiirteinen ja eloisa, tietyllä tapaa jopa sähäkkä. Tanniinisuus on kevyttä, mutta kuitenkin sopivasti tuntuvaa – toisin kuin 15% alkoholia, joka pysyy viinin kepeänraikkaaseen ilmaisuun nähden ihmeellisesti täysin piilossa.

Vasta napakassa jälkimaussa alkoholi nostaa päätään ja tekee siitä kohtalaisesti lämpöähohkaavan. Viini jättää suuhun mehukasta ja raikkaan hapokasta karpaloa ja puolukkaa, karheaa eläimellisyyttä ja kevyellä otteella myös auringossa paahtuneita kiviä mieleen tuovaa pölyisyyttä ja mineraalisuutta.

Cornelissenin "perus"-punkero on varsin mielenkiintoinen tuttavuus – tosin nykyaikaisten, tuollisten viinien aikakaudella termi "perus" on tämän viinin kanssa melko heikosti yhteensopiva termi. Viini kuitenkin osoittaa epäilijöille, että nämä alkuviinit vaikuttavat kestävän ongelmitta ikää – vaikka viinillä on ikää jo lähes kahdeksan vuotta, eikä siihen ole lisätty hitustakaan sulfiitteja tai muita säilöntäaineita, ei siitä ole havaittavissa tippaakaan hapettumisen merkkejä ja kokonaisuus on suorastaan hämmentävän nuorekas.

Lisäksi Contadino 4 on ihastuttavan ristiriitainen tapaus: sen tuoksu antaa odottaa jotan makeankypsää ja raskastekoista, mutta kokonaisuus on tuoksun antamiin lupauksiin nähden hämmentävän kuiva, napakka ja hapokkaan marjainen. Lisäksi viini on suussa melko täyteläisen oloinen, mutta silti se tuntuu ja käyttäytyy kuin kepeä ja freesi, viileän alueen / vuoden Pinot Noir tai Gamay. Olen hämmentynyt, mutta hurmaantunut – viinin nuorekas, rakenteikas ja eloisa habitus saa minut toivomaan, että saan joko maistaa viiniä tulevaisuudessa vielä iäkkäämpänä tai jonkun herkullisen ruoan kumppanina. Optimitilanteessa toki molempien edellämainittujen yhdistelmänä.

Mutta mutta. Maistelun ensimmäinen viini ja olen vakuuttunut sekä sulfiitittomien / natural-viinien potentiaalista kehittyä pullossa useita vuosia että Cornelissenin tyylistä! Mi piace.

Lyhyesti: Natural-viiniskenen omapäisen outolinnun +7 vuoden ikään ehtinyt, valkoisista ja punaisista rypäleistä valmistettu viini, johon ei ole missään vaiheessa lisätty mitään. Tämä on sitä viiniä puhtaimmillaan.

Arvio: Erittäin hyvä – käytännössähän tämä ei ole mitään muuta kuin kotiviiniä. Mutta pitää kyllä olla käsittämättömät määrät taitoa, näkemystä ja osaamista, jotta kykenee tekemään tällaista viiniä pelkästään olemalla aktiivisesti tekemättä sille mitään.

Hinnan (~30,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti