Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.4.14

Château de Castres 2008

http://www.alko.fi/tuotteet/446727/
Château de Castres 2008
  • Valmistaja: Vignobles Rodrigues-Lalande, Château de Castres
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Graves
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves
  • Rypäleet: Merlot (50%), Cabernet Sauvignon (45%), Cabernet Franc (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 25,90e (Marraskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 26,90e (Huhtikuu 2014, Alko)

Yleensä viinitalon taitoja ei määritä se, minkälaista tavaraa pystytään parhaina vuosikertoina puskemaan ulos. Viinitalon tasoa mittaa paremmin se, miten pärjätään niinä heikompina vuosikertoina. Bordeaux'ssa vuosi 2008 ei ollut yhtä kurja kuin sateinen ja muutenkin kaikin puolin hankala 2007, mutta tämä viileä vuosikerta silti tuotti omat hankaluutensa, mm. viivyttäen yleisesti alueella sadonkorjuuta riittävän kypsien rypäleiden toivossa. Yksi hieman pidempään Alkon hyllyillä viihtynyt Bdx vm. 2008 on Château de Castres, jonka hinta on pitkään pyörinyt siinä neljännessadan ympärillä per pullo – ei mitenkään edullinen tapaus näin laatuluokittelemattomaksi porvoolaiseksi, mutta silti verrattain edullinen esitys näinä pöhöttyneinä Bordeaux'n hintojen aikoina. Kaikki siis riippuu perspektiivistä.

Château de Castres on tyypillinen Merlot-CS-blend, jota on täydennetty hippusella yrttisempää Cabernet Francia ja kypsytelty 15 kuukautta barrique-tammitynnyreissä ennen pullotusta.

Viinin väri on tumma ja syvän karmiininpunainen, joskin reunoilta suht ohkainen ja melko läpinäkyväkin.

Muhkeasta tuoksusta erottuu luumuisia ja kypsän herukkaisia hedelmän aromeja (Merlot ja CS selvästi hommissa), hieman punertavaakin hapokasta marjaisuutta, kevyttä nahkaisuutta ja hentoa lihaisuutta. Taustalla häilyy viehkeitä, aromaattisia sävyjä, voille en keksi sen osuvampaa termiä kuin "violetti" tähän hätään. Melko matalista (12,5%) volteistaan huolimatta alkoholi tahtoo puskea myös mukaan kuvioihin.

Maultaan viini on klassisen Bordeaux'n henkeen kovahko, kuiva ja hapokkaan punamarjainen, mutta melko runsas, suklainen tammisuus hieman pehmentää ja pyöristää yleisilmettä. Kokonaisuus on melko runsaasta tammisuudestaan huolimatta mukavan freesi ja hapokas sekä otteeltaan hieman tiukanpuoleinen. Viinin makumaailmasta löytyy tammen ja punamarjaisten vivahteiden ohelta herukkaisuutta, kuivahkoa ja kohtalaisen pippurista mausteisuutta, hieman hapankirsikkaa ja hentoa lyijykynän kuivaa puumaisuutta. Melko nuoreksi Bordeaux'ksi Castres ei ole kuitenkaan alyttömän tiukka tai kova ja tanniinitkin ovat verrattain maltilliset, minkä vuoksi viini pelaa mallikkaasti jopa ihan sellaisenaan.

Suht pitkää jälkimakua hallitsevat suklaisen tammiset ja kypsän kirsikkaiset piirteet, jotka tekevät kielelle jäävästä jälkivaikutelmasta lähes liköörikonvehtisen. Muita kielelle jääviä makuja ovat raikas metsämarjaisuus, nahkaisuus ja makea mausteisuus, jotka viipyilevät kielellä miellyttävästi ja pitkään.

Château de Castres on kokonaisuutena varsin tasapainoinen ja mukavan runsas tapaus haasteellisemmaksi osoittautuneen vuosikerran edustajaksi. Parhaille Bdx-viineille soveliaaseen vuosikymmenten kypsytykseen viinistä ei varmasti ole, mutta sen voi kyllä hyvin kuvitella kestävän paremmaksi kehittyen vähintään kymmenen vuoden ikään vuosikerrasta; lisäksi viini on jo nyt varsin helpostilähestyttävissä, eli useiden vuosien valmistelukellarointia ei tämän tapauksen kanssa missään nimessä kaivata – sen kus korkki auki ja pullo pöytään! Karahvin kautta toki kannattaa pullo kierrättää.

Mutta pakko myöntää, että vaikka viinissä balanssi on hyvin kunnossa – hedelmää on juuri sopivasti ja rakenne on varsin tasapainoinen niin suutuntumaan kuin maun voimakkuuteen nähden – on itse makumaailma omaan makuuni aivan turhan tylsä, geneerinen ja runsaalla tammella tukittu. Tuo tammitus tekee kokonaisuudesta hyvin hallitsevan suklaisen ja makean mausteisen, minkä vuoksi hedelmä tahtoo hukkua tammen alle ja kokonaisuudesta tuntuu puuttuvan sellaista eleganssia, mitä odottaisin reilun parin kympin viiniltä – yleisilmeeltään viini tuo mieleeni lähinnä liberaalilla tammenkäytöllä tasapäistetyt uuden maailman perusviinit.

Château de Castres on siis varsin tasapainoinen ja helpostilähestyttävä Bordeaux, jonka voi huoletta pistää niin kellariin kuin juhlapöytään, mutta tammiallergikkojen kannattaa kiertää se kaukaa.

Lyhyesti: Tasapainoinen ja helpostilähestyttävä moderni Bordeaux, jonka suurimmaksi ongelmaksi muodostuu turhan hallitseva, suklainen tammisuus. Tyylikäs tapaus tammisten Bordeaux'n punaviinien ystäville, mutta hillitympien ja marjavetoisempien klassikoiden faneille viini tuskin tarjoaa kummoistakaan elämystä.

Arvio: Tylsä / tyylikäs – meikäläisen makuun viini oli kaikessa tammisuudessaan turhan geneerisen ja yllätyksettömän makuinen, mutta kiistämättä viini on muuten varsin laadukas ja tasapainoinen tapaus. Jos reipas tammitus ei sinua haittaa, on Castres varsin pätevä ja hintaisekseen oikein kelvollinen laatu-Bordeaux, mutta muuten viinin voi kuitata olankohautuksella.

Hinnan (26,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

  1. Voihan sen noinkin kuvata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viinin voi kuvata niin monella tapaa kuin on maistajiakin! Tämä tässä on meikäläisen näkemys maistamishetkellä.

      Poista