Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.4.14

Occhipinti Il Frappato 2011

Occhipinti Il Frappato 2011
  • Valmistaja: Azienda Agricola Arianna Occhipinti
  • Tyyppi: Punaviini, IGT Sicilia
  • Maa: Italia
  • Alue: Sisilia, Vittoria
  • Rypäleet: Frappato (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 20-25e (Joulukuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Yksi viimeisiä viinibloggaajien pikkujouluissa maistettuja viinejä oli Repository-blogin Oton tuoma Occhipinti Il Frappato 2011.

Sisilialainen Arianna Occhipinti on ponnahtanut pieneksi julkkikseksi ns. "natural"-viinien skenessä verrattain lyhyessä ajassa ("natural"-viinit – joita myös "alkuviineinä" kuullaan kutsuttavan – ovat siis viinejä, joiden valmistusprosessiin tuottaja pyrkii vaikuttamaan mahdollisimman vähän – rypäleet kasvatetaan usein luomuna ja niistä saatu mehu käytetään viiniksi, kypsytetään ja pullotetaan ilman teollisia hiivoja, sokeria, happoja, lisättyjä sulfiitteja, muita lisäaineita jne). Occhipinti innostui viininviljelystä hänen setänsä, COS Estatesin Giusto Occhipintin, innoittamana ja 18-vuotiaana hän lähti opiskelemaan Milanon viiniakatemiaan, joskin hän pian opiskelut aloitettuaan ryhtyi kyseenalaistamaan oppilaitoksen moderneja ja teollisia oppeja viininvalmistuksesta. Occhipinti ryhtyi viljelemään rypäleitä pienellä, yhden hehtaarin tarhalla Vittoriassa, Sisilian eteläkärjessä, ja hänen ensimmäinen vuosikertansa oli 2004, jonka Occhipinti valmisti ollessaan vasta 21-vuotias. Hän on viljellyt rypäleitä luonnonmukaisesti alusta asti ja valmistanut niistä viinejä mahdollisimman vähän valmistusprosessiin puuttuen. Nykyisin hän viljelee 10 tarhahehtaaria, joilla on luomusertifikaatti – joskaan tätä ei mainosteta pullojen etiketeissä; Occhipinti haluaa, että ihmiset ostavat hänen viinejään viinien itsensä takia, ei luomusertifikaatin.

Frappato on perinteinen sisilialainen rypälelajike, jota yleensä käytetään lähinnä Vittorian alueen Cerasuolo-viineissä (Occhipinti tuottaa myös Cerasuolo di Vittoria -viiniä, joka kuitenkin on luokiteltu IGT Sicilia -appellaation alle, koska Occhipinti ei halua kypsyttää viinejään tammitynnyreissä DOCG-appellaation vaatimaa 18 kuukauden minimiaikaa – tässä asenne meikäläisen mieleen!), mutta harvemmin lajikeviininä. Occhipintin Frappato tulee vanhoilta, 55-vuotiailta tarhoilta, joista kerätyistä rypäleistä valmistetaan viiniä yksinomaan rypäleiden omilla villihiivoilla. Viiniä kypsytetään 14 kuukauden ajan vanhoissa, slavonialaisesta tammesta valmistetuissa 2500 litran astioissa, minkä jälkeen viini pullotetaan suodattamattomana ja annetaan vielä asettua pulloissa 2 kuukauden ajan ennen myyntiinlaskua.

Väriltään viini on tasainen syvän vadelmanpunainen.

Tuoksusta löytyy aluksi hyvin paljon maaseudun meininkiä – aivan kuin jossain lähettyvillä olisi hikisiä nahkasatuloita, hevostalleja ja navettoja. Näiden melko animaalisten sävyjen ohelta kuitenkin löytyy hyvin freesiä luumuisuutta, auringossa paahtunutta maata, hieman kehittyneitä ja orvokkisen kukkaisia piirteitä sekä punaista marjaa, joka tarjoilee niin makeaa vadelmaa, lähes raa'ahkoa kirsikkaa kuin kaikkea muuta hieman vaikeamminhahmotettavaa. Tuoksu on varsin moniulotteinen ja hurmaava yhdistelmä rustiikkista maaseudun lemahdusta ja kypsää-muttei-ylikypsää marjaisuutta.

Suussa viinillä on varsin freesi, eloisa habitus, jota maltillinen, korkeintaan keskitäyteläinen suutuntuma korostaa ihastuttavasti. Makumaailma on mehukkaan marjainen ja mukavan hapokas; yleisilmettä sävyttävät lähinnä karpalois-hapankirsikkais-vadelmaiset sävyt, tuo karpaloisuus etunenässä, mutta mukana on myös mukavasti anteeksipyytelemätöntä, maamaista ja hennosti tarraavan tanniinista rustiikkisuutta. Lisäksi viinillä on selvä, kuuman ilmanalan viinin auringossa paahtunut olemus ilman vihjettäkään tällaisille viineille tyypillisestä, raskaasta ja kypsänmakeasta meiningistä.

Jälkimaku on mehukkaan marjainen, mausteinen ja todella freesi. Suuhun jää hapokkaan punamarjainen ja kevyen nahkainen jälkivaikutelma, joka jatkuu varsin pitkään.

Occhipintin Il Frappato on kaiken kaikkiaan erittäin mainiota tavaraa. Viinin sopivan kepeä runko on ihastuttavalla tavalla balanssissa freesin marjaisuuden ja mukavalla tavalla luonnetta antavan likaisen animaalisen taustavireen kanssa – vaikka viini on sävyltään paahtunut ja rustiikkinen, ei se ole mitenkään samanhenkinen esimerkiksi Riojan viinien kanssa, jotka usein ovat niin ikään paahtuneita ja rustiikkisia. Tämä on ihastuttavan freesi, kepeä ja raikas, tuoden mieleen enemmän viileämmän Pohjois-Italian punaviinit kuin usein tuhdit ja tummat sisilialaisviinit, mutta samalla sekaan on saatu ujutettua harmonisesti kokonaisuuteen istuvia paahteisempia ja funkahtavampia sävyjä.

Il Frappato on selkeästi monikäyttöistä, luonteikasta tavaraa: viini on ilmiselvästi mahtava valinta niin kepeille aterioille kuin sellaisenaan nautiskeluun aurinkoisille kesäpäiville, mutta viinillä on kuitenkin sen verran hyvin habaa, että voin kuvitella sen kestävän helposti tuhdimpaakin herkuttelua, jos ei aivan voimakkaimpiin riistaruokiin asti mennä. Koska viini on suodattamaton, suosittelen käyttämään sen karahvin läpi, mutta sen kepeyden vuoksi viini kannattaa kuitenkin tarjota sopivan viilennettynä, jotta sen raikkaus pääsee hyvin framille. Tähän paras ratkaisu on yleensä tupladekantointi: kaada viini varovasti karahviin niin, että sakat jäävät pulloon; huuhtele sakat pois pullosta; kaada viini karahvista takaisin pulloon ja laita pullo jääkaappiin jäähtymään sopivaan lämpötilaan.

Lyhyesti: Hurmaavan tasapainoinen, persoonallinen, luonteikkaan rustiikkinen ja freesi sisilialainen "natural"-viini – tyyliltään ehdottomasti kaikkea muuta mitä yleensä kypsänmehevät ja pehmeät sisilialaisviinit yleensä ovat.

Arvio: Erinomainen – tämän charmantin pikku viinin jälkeen en lainkaan ihmettele miten Occhipintin maine ja suosio on kasvanut vuosikerta vuosikerralta.

Hinnan (20-25e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti