Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.4.14

Albert Bichot Chablis GC Les Clos Domaine Long-Depaquit 2003

Albert Bichot Chablis Grand Cru Les Clos Domaine Long-Depaquit 2003


Tuossa kuukausi pari sitten tuli korkattua varastoissani reilun vuoden päivät pyörinyt Grand Cru Chablis. Viini oli alun perin ystäväni Silja Linesilta kiikuttama viini (kiitti, J!), joka oli onnistunut täyttämään hänelle mukaan antamani tiukat ostokriteerit.

Viinin tuottanut Albert Bichot on yksi Bourgognen suurimmista ja merkittävimmistä ko-operatiiveista – 100 itse viljellyllä tarhahehtaarilla ja 50 sopimusviljelijän tarhahehtaarilla Bichot on suurempi toimija kuin varsin kuuluisa Joseph Drouhin ja suurin piirtein samaa kaliiperia Bouchardin viinijättiläisen kanssa.

Pohjoisimmassa Burgundissa, muusta alueesta merkittävästi erillään sijaitsevalla Chablis'n alueella on seitsemän Grand Cru -tarhaa, jotka kattavat yhteensä 100 tarhahehtaaria. Näistä tarhoista selvästi suurin on lähes neljänneksen koko alueen Grand Cru -tarhoista kattava Les Clos, jota pidetään samalla moniulotteisimpia ja pitkäikäisimpiä viinejä tuottavana tarhana ja jolta tämäkin viini on peräisin. Tämä Bichot'n näkemys Les Clos -tarhan viinistä on valmistettu kahden tarhan alueen rypäleistä (mäessä olevan Les Clos -tarhan keskialueelta ja rinteen huipulla sijaitsevasta osasta). Viini on aluksi kypsynyt 10 kuukautta niin, että 65% viinistä on makoillut sakkojen kanssa terästankeissa ja 35% viinistä sakkojen kanssa 1-3 vuoden ikäisissä tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viini on siirretty pois sakkojen päältä kypsymään 6 kuukauden ajan terästankeissa. Tämän jälkeen viini on viettänyt vielä useita vuosia pullossa ennen kuin se päätyi lopulta meikäläisen näppeihin. Kun viini vihdoin ja viimein korkattiin alkuvuodesta, oli rypäleiden korjuusta ja käyttämisestä viiniksi ehtinyt kulua jo peräti 10 vuotta.

Viinillä on melko voimakkaasti kellertävä väri, jossa on vielä häivähdys vihertävää.

Jo pienen etäisyyden päästä lasista voi erottaa viinin intensiivisen ja ihastuttavalla tavalla kehittyneen tuoksun, jota hallitsee makeahko, jopa jälkiruokaviinimäinen hunajaisuus. Taustalla tuntuu aromeja paahdettuista pähkinöistä ja paahtovohvelista, jonka nurkka on päässyt kärähtämään mustaksi, tuoden kokonaisuuteen häivähdyksen savuisuutta.

Yleisilmeeltään viini on varsin rauhallinen ja selvästi ikääntynyt: suutuntuma on melko täyteläinen, mutta maku on vaikuttavasta moniulotteisuudestaan huolimatta melko kevyt. Tuoksun aromit lunastavaa kokonaisuutta hallitsee iän tuoma kuivahko hunajaisuus ja hillitty paahteisuus, mantelilastut, hento leipämäisyys ja laadukkaille Chablis'n viineille usein varsin tyypillinen teräksinen mineraalisuus. Seassa tuntuu myös kevyttä, mutta hunajaisuuden kanssa upeasti sointuvaa omenaisuutta, joka sävyltään asettuu jonnekin Tropic-mehun ja maalaissiiderin välimaastoon. Viini on iän myötä myös hyvin hillitysti, mutta kuitenkin selvästi oksidoitunut, mikä tuo viiniin selviä rouhittujen pähkinöiden aromeja ja hentoa, sherryistä suolaisuutta – kuitenkin pilalle hapettuneiden viinien luotaantyöntävän ruisleipäisistä aromeista ollaan vielä kaukana. Matalahappoinen vuosikerta 2003 tuntuu hieman yleistä Chablis-tasoa kevyempänä ja pehmeämpänä hapokkuutena, mutta kokonaisuus on silti varsin hyvässä vedossa ja riittävän hapokas pysyäkseen mukavan ryhdikkäänä ja puruvoimaisena.

Jälkimaussa hunajaisuus ja kypsähkö omenaisuus tuntuvat selkeästi keskimakua makeammilta ja painokkaammilta, viileän teräksisyyden tuodessa kokonaisuuteen eleganttia tasapainoa ja raikkautta. Suussa tuntuu jopa aavistus tanniinista, suuta kuivattavaa yleisfiilistä. Paikoitellen kehittyneet shamppanjat mieleen tuova, kompleksi, hentoiseen tammen mausteisuuteen sekoittuva pähkinäinen paahtuneisuus jatkuu todella pitkään kielellä ja lähes seireenimäisellä tavalla kutsuu maistamaan itseään yhä uudelleen.

Kaiken kaikkiaan Bichot'n Les Clos on todella, todella upea Chardonnay. Vaikka viini selvästi on vähähappoisempi versio Chablis'ta, on balanssi edelleen tallessa ja kokonaisuus tarjoilee mitä upeimmalla tavalla valtavan määrän kypsyneen Chardonnayn kiehtovia, hurmaavia vivahteita. Perstuntumalta voisin kyllä sanoa, että viini on hyvin suurella todennäköisyydellä saavuttanut huippunsa, eli kokonaisuus tuskin tulee tästä hirveästi kehittymään. Voin kuitenkin kuvitella viinin pysyvän kunnolla säilytettynä hyvässä tikissä helposti vielä muutamien vuosien ajan, joten suurta kiirettä ei tarvitse viinin kanssa pitää!

Jos siis tämä kyseinen viini löytyy kaapistasi, rupea miettimään jotain parempaa kokattavaa, joka ansaitsisi saada tämän huipun seuralaisekseen! Jos sen sijaan tästä viinistä löytyy joku tuoreempi, viileämmän vuosikerran (eli runsaammalla hapokkuudella varustettu) tapaus, ei korkkaamisella ole vielä mitään kiirettä useampaan vuoteen! Enää ei Siljalta näytä tätä kyseistä viiniä löytyvän, mutta paria muuta Bichot'n Chablis'ta kylläkin, jotka kannattaa pitää korvan takana!

Ja juu, kun Alkossa Grand Cru Chablis on sen verran harvinainen ja hinnakas tuote, on alle kolmella kympillä lähes 10-vuotias pullote kyllä ehdottomasti hintansa väärti ostos.

Lyhyesti: Upealla tavalla kehittynyt, hienostunut ja loputtoman kompleksinen Chablis alueen suurimmalta ja arvostetuimmalta Grand Cru -tarhalta. Viini kärsii hieman matalasta hapokkuudestaan, mutta se ei missään nimessä onnistu haittaamaan näin upean kokonaisuuden keskellä.

Arvio: Täydellinen – vain se ryhdikkäämpi ja raikkaampi eloisuus voisi tehdä tästä viinistä jotenkin vielä paremman. Jo nyt tämä viini oli kaikin puolin hurmaava, kiehtova, tyylikäs ja harmoninen huippu-Chardonnay laatuunsa nähden naurettavan edulliseen hintaan.

Hinnan (29,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti