Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.4.14

Amalía Brut

http://www.alko.fi/tuotteet/553597/
Amalía Brut
  • Valmistaja: Long Wines
  • Tyyppi: Kuohuviini, Vino de Mesa
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Macabeo (50%), Parellada (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,98e (Huhtikuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: 7,98e (Huhtikuu 2014, Alko)

Viimeinen hiljattain saapuneesta kolmen näyteviinin erästä oli espanjalainen halpisskumppa, Amalía. Kyseisen viinin tuottanut Long Wines on espanjalaisiin viineihin erikoistuneen William Longin vuonna 2002 perustama yritys, jonka tarkoituksena on sekä tuottaa että edustaa edullisia, tehokkaasti brändättyjä espanjalaisviinejä. Esimerkiksi Alkon valikoimista löytyvä näppärä Calamar Verdejo on Long Winesin edustamia tuotteita.

Alkon edullisimpiin kuohuviineihin kuuluva Amalía on Sant Sadurní d'Anoian kaupungin lähellä sijaitsevan, nimettömäksi jätetyn viinitalon Long Winesille tuottama kuohuviini. Vaikka tämä viini tulee DO Cava -alueelta ja on tehty Cava-viineistä tutuista rypäleistä, ei kyseessä kuitenkaan ole Cava, sillä viinin kuplat eivät tule perinteisellä pullokäymismenetelmällä, vaan ns. charmat-menetelmällä, jossa viini käytetään terästankeissa paineen alla.

Lasissa viini on hennosti vihertävän värinen ja kuplii varsin maltillisesti, jopa ujosti.

Tuoksu on suht hillitty ja yksiulotteinen; kokonaisuudesta erottuu lähinnä makeaa sitruksisuutta ja kevyttä omenaa. Taustalla tuntuu hennosti päärynämehuisuutta.

Maussa viinin 15 g/l jäännössokeria tuntuu, muttei mitenkään häiritsevästi, eli viini on tyyliltään kuivahko – ei varsinaisesti kuiva, muttei tätä vielä puolikuivaksikaan voi sanoa. Makumaailmasta erottuu lähinnä kevyttä omenaisuutta ja hillittyä sitruksisuutta sekä myös taas taustalle jättäytyvä aavistus päärynää. Kuohu on pienikuplainen ja runsas, mutta kohtalaisen ketterästi haihtuva. Viinin hapokkuus tuntuu olevan melko matalaa hiilihappojen haihduttua, minkä vuoksi viini tuntuu varsin lattealta ilman kuplia.

Viinistä jää lopuksi keskipitkö, tuoreen viheromenainen ja hennon yrttinen jälkimaku.

Kokonaisuutena Amalía on varsin yksioikoinen ja mutkaton perusskumppa, joka ei edes yritä olla muuta kuin mitä se todellisuudessa on – harmiton tusinaviini, johon on pistetty hieman kuplia. Viinin makupuoli on melko yksiulotteinen ja runkokin on varsin heppoinen, mutta viinin voi todeta heijastelevan sen hintaa – vajaa kahdeksan euroa skumpasta ei hirveästi lompakkoa nimittäin kevennä. Korkeaa laatua ja mielenkiintoista makuelämystä tähän hintaan on turha odottaa, mutta kokonaisuus on kuitenkin verrattain tasapainoinen ja puhdaspiirteinen, eikä siitä löydy muutamien edullisimpien kuohuviinien epämääräistä kiljuista tai kotiviininomaista meininkiä, mitä voi tässä hintaluokassa jo pitää plussana.

Omaan ostoskoriini tämä viini tuskin päätyisi, sillä harvemmin päädyn Suomessa ostelemaan tämän hintaluokan tuotteita, mutta jos budjetti on erittäin tiukka ja hakusessa on kuohuva sieltä kuivasta päästä, on Amalía ihan varteenotettava vaihtoehto.

Lyhyesti: Simppeli ja mutkaton mutta verrattain tasapainoinen ja puhdaspiirteinen halpisskumppa Cava-kuohuvista tunnetulta Katalonian alueelta.

Arvio: Keskinkertainen – viini ei suuria yllätyksiä tai elämyksiä tarjoile, mutta myöskin edullisten kuohuviinien sudenkuopat onnistutaan välttämään, joten Amalía on ihan varteenotettava vaihtoehto budjettiskumppien joukossa.

Hinnan (7,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti