Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.4.14

Founders Centennial IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/788224/
Founders Centennial IPA
 • Valmistaja: Founders Brewing Company
 • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
 • Maa: Yhdysvallat
 • Alue: Michigan
 • Maltaat: Crystal
 • Humala: Centennial
 • Koko: 0,355
 • Hinta ostohetkellä: 3,86e (Huhtikuu 2014, Alko)
 • Hinta nyt: 3,86e (Huhtikuu 2014, Alko)

No niin, vihdoinkin sitä Foundersin IPAa. Tämä olut siis ilmestyi Alkon uutuuksiin jo reilu kuukausi sitten, mutta Alkon hyllyillä olutta näkyi ensi kertaa vasta vajaa viikko sitten, joten aivan putkeenhan kaikki ei vaikuta menneen.

In any case, kyseessä on maailmanlaajuista suosiota nauttivan ja suurenmoisella Imperial Stoutilla vakuuttaneen Founders-panimon single-hop IPA – toisin sanoen olut on sekä katkero- että aromihumaloitu ainoastaan jenkkiläisellä Centennial-lajikkeella, joka loogisesti myös antaa nimensä oluelle. Siinä missä viinit melko usein valmistetaan yhdestä rypälelajikkeesta, on oluissa selkeästi harvinaisempaa humaloida olut vain yhdellä lajikkeella – erityisesti jos oluessa humalan on tarkoitus näytellä pääosaa (sekä katkeroiden että aromien osalta).

Oluella on kirkas, keskisyvän meripihkanruskea väri – ei tämä kyllä nyt kovinkaan "pale" ole, vaikka olut India Pale Ale onkin... Kaadettaessa olut saa kohtalaisen runsaan, kermanvärisen, höttöisen, melko kestävän ja hieman pitsiä jättävän vaahtokukan.

Tuoksusta löytyy aivan ensimmäiseksi mäntyä ja pihkaa, sitten kevyemmällä otteella makeahkoa ja hennon toffeista karamellia, tämän jälkeen varsin maltillista sitruksisuutta ja lopuksi kaiken seasta leijailee vielä vivahde persikkaa.

Oluen yleinen olemus on kevyehkö ja kuiva, joskin pihkaista, viileän yrttistä ja hennon aprikoosista makumaailmaa sävyttää maltillisesti makeaan taittuvan karamellimaltaisuus ja aavistus kypsähköä marjaisuutta. Suutuntumaltaan olut on kohtalaisen täyteläinen, mitä todella hento, jopa latteahko hiilihapokkuus korostaa. Maussa on paljon katkerohumalan bitteriä särmää, mutta loppupeleissä melko vähän raikkautta.

Rapsakka jälkimaku on hyvin kuiva; keskimaun karamellinen makeus loistaa poissaolollaan. Kielelle jää keskipitkä ja erittäin bitterinen jälkivaikutelma, jossa tuntuu lähinnä pihkaisen katkeraa humalaa, mäntyisyyttä ja maltillsita greippisyyttä.

Siinä missä Foundersin Imperial Stout nosti fiilikset kattoon ja sen läpi, pudottaa Centennial IPA ne taas takaisin ruohonjuuritasolle. Tämä ei nimittäin hirveästi toimi. Kokonaisuus on kyllä mukavasti purevan katkerohumalainen, mutta kokonaisuudesta ei tunnu löytyvän oikein minkäänlaista mielenkiintoa. Yleensä tykkään jos reilusti katkerohumaloiduissa oluissa on vastapainona riittävän tanakka mallasrunko – karamellisuuttakin saa löytyä – joka tasapainottaa oluen bitterisyyttä, mutta tässä oluessa kokonaisuudesta tuntuu löytyvän lähinnä karamellia, ei niinkään runkoa. Tästä syystä olut tuntuu maistuvan tukevammalta mitä se todellisuudessa onkaan, eikä katkerohumalointi ja maltaisuus tunnu kulkevan samalla kaistalla.

Itselleni Centennial IPA jäi Founders IS:n jälkeen melkoiseksi pettymykseksi – kokonaisuudesta tuntuu olevan balanssi hukassa ja vaikka humala puraiseekin mukavasti, ei se yksinään onnistu tekemään kokonaisuudesta kovinkaan raikasta.

Lyhyesti: Hieman tasapainoton ja yksioikoinen jenkki-IPA, jossa runsaan karamellinen mutta suht kevyt mallasrunko ei keskustele rapsakan männynpihkaisen humaloinnin kanssa samaa kieltä.

Arvio: OK – on tämä ihan pätevä, arkinen jenkkihumalapommi, muttei juuri mitään sen kummempaa. Olisin kyllä mielummin ottanut Foundersilta Imperial Stoutin Alkon pysyvämpään valikoimaan ja tämän kertaostokseksi.

Hinnan (3,86e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

2 kommenttia:

 1. Olen täsmälleen samaa mieltä. Mieluummin Foundersin Imperial Stouttia pysyvästi alkoon. Ei tämä tietenkään huono olut ole, ei missään nimessä. Kyllä se paikkansa IPAna pitää. Mutta jonkin sortin pettymys se kuitenkin ehkä oli. Foundersia kohtaan on kovat odotukset..
  T. Ilari

  VastaaPoista