Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.4.14

De Castelnau Millésimé Brut 2002

http://www.alko.fi/tuotteet/524467/
De Castelnau Millésimé Brut 2002
 • Valmistaja: Champagne de Castelnau
 • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
 • Maa: Ranska
 • Alue: Champagne, Montagne de Reims
 • Rypäleet: Chardonnay (50%), Pinot Meunier (40%), Pinot Noir (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 49,50e (Huhtikuu 2014, Alko)
 • Hinta nyt: 49,50e (Huhtikuu 2014, Alko)

Vuosikertaa 2002 pidetään lähivuosien vuosikerroista ehdottomasti parhaimpana Champagnessa. Tuolla Ranskan viileämmissä pohjoisosissa kun rypäleet joutuvat monesti sinnittelemään saavuttaakseen riittävän kypsyyden, mistä syystä vuosikertashamppiksia ei voida joka vuosi tehdä ja vuosikertojen heittelyä tasataan sekoittelemalla eri vuosikertojen viineistä ns. N.V. (non-vintage) -shamppanjaa. Vuonna 2002 alueella kuitenkin onnistuttiin saamaan mitä optimaalisin kypsyys rypäleisiin ilman liiallisen kypsymisen seurauksena tulevaa matalaa hapokkuutta. Lähes kaikki alueen viinitalot ovat julkaisseet tai tulevat julkaisemaan vuodelta 2002 vuosikertakuohuvaa, joka on runsaan hedelmäisyytensä mutta tasapainottavan hapokkuutensa ansiosta takuuvarmaa kuohuviiniä kestämään vuosikymmenen, parinkin kypsyttelyä.

Aivan hiljattain Alkon valikoimiin saapui rajoitettuna 1344 pullon kertaostona verrattain edullinen yhden vuosikerran shamppis juuri kyseiseltä huippuvuodelta – de Castelnau Millésimé Brut. Verrattain edullinen erityisesti siksi, että kyseinen kuohuva on yhtä edullinen (tai jopa edullisempi) kuin merkittävä osa Alkon perustason N.V. -shamppiksista. Tämä talo on perustettu vuonna 1916 ja talo toimi itsenäisenä perheviinitalona vuodesta 1925 aina vuoteen 2003, jolloin 12 viljelijän osuuskunta CRVC (la Co-opérative Régionale des Vins de Champagne) osti sen itselleen. Tähän nyt arvioitavaan kuohuviiniin tuo mielenkiintoa erityisesti Pinot Meunierin ja Noirin tyypillisten roolien kääntäminen; yleensä kun alueen rypäleblendissä rakenteikasta Pinot Noiria käytetään runsaasti tuomaan tiukkuutta ja rakennetta ja Pinot Meunieria vain melko pieniä määriä antamaan runsautta ja hedelmää. De Castelnaun tapauksessa punaisten rypäleiden osuudesta valtaosaa hoitelee tuo yleensä melko maltillisessa roolissa toimiva Pinot Meunier. Viini on käytetty terästankeissa, minkä jälkeen sen on annettu kypsyä kiitettävät 9 vuotta pulloissa ennen myyntiinlaskua.

Väriltään viini on kevyesti hunajankeltaiseen taittuvan limenvihreä – aivan vanhojen shamppisten kullankeltaiseen ei olla vielä ehditty päästä.

Tuoksussa ikä tuntuu selvästi: päällimmäisenä erottuu erittäin pitkän hiivasakkakypsymisen ja kypsän hedelmän yhdistelmästä syntyvä sitruunamarmeladilla voidellun paahtoleivän aromi. Taustalla tuntuu napakamman sitruksisuuden tuomaa greippisyyttä, hentoa yrttisyyttä ja pitkästä iästä kielivää hienostunutta pähkinäisyyttä.

Viinin runsasta makumaailmaa sävyttävät kypsänmakean sitruksiset, paahteisen briossiset, kehittyneen pähkinärouheiset ja kevyen maamaiset aromit. Sitruksisen hedelmän alta rupeaa pikku hiljaa erottumaan myös keltaista hedelmäisyyttä ja kypsää viheromenaa. Kypsän hedelmäisyyden ja 11 g/l jäännössokerin vastapainoksi kuitenkin asettuu varsin kiitettävän tuntuva hapokkuus sekä todella runsas, kuohkea ja pitkäkestoinen mousse, jotka kuivaavat suutuntuman täysin. Vaikka kielen kärjessä voikin erottaa kevyttä makeutta, on viinin yleisilme erittäin kuiva.

Viinin pitkä jälkimaku on lähinnä freesin sitruksinen ja lähes raa'ahkoa omenaisuutta hipova, mutta niiden hiljalleen väistyttyä tuntuu kielelle vielä pähkinäisyyttä ja hiivaista ranskanleipää melko hennosti mutta ihastuttavan pitkään viipyillen.

Hintaansa nähden de Castelnaun vuosikertashamppis vaikuttaa kyllä olevan varsin hyvää kamaa. Runsas, kypsä hedelmä tekee kuplivasta melko modernin oloisen ja helpostilähestyttävän, mutta koska vastapainoksi löytyy ryhtiä, runkoa ja hauista varsin kiitettävällä tavalla, jää viinistä erittäin vakuuttava, positiivinen yleisfiilis. Vaikka viinistä rupeaa löytymään kehittyneitäkin piirteitä, on kokonaisuus vielä verrattain nuorekkaan oloinen ja viinin voi helposti haudata kellariin ainakin 5-10 vuodeksi keräämään lisää syvyyttä ja mielenkiintoa.

De Castelnau Millésimé Brut 2002 on varsin vakuuttava valinta niin lasien kilistelyyn kuin hienostuneemmille mereneläville tai kasvisruoille (näissä tapauksissa muista antaa viinin hengitellä hetki, äläkä tarjoile viiniä aivan jääkylmänä), mutta varmasti eniten viinistä saa irti, jos sille vain jaksaa antaa enemmän aikaa kellarissa. Jos ylimääräistä käteistä löytyy, kannattaa viiniä hankkia heti laatikollinen kellariin ja testailla parin vuoden välein mitä kuplille kuuluu.

Jos viinin kuitenkin jo nyt haluaa testata, on tämä viini kaikille pääkaupunkiseudulla asuville kuplien ystäville hyvä valinta jos haluaa orientoida itsensä tänä viikonloppuna Korjaamolla järjestettäville shamppismarkkinoille!

Lyhyesti: Jo 10. ikävuoden merkkipaalun ohittanut loistovuoden shamppanja, josta löytyy upea yhdistelmä hyvin kypsää hedelmää, iästä kieliviä kehittyneitä piirteitä ja varsin robustia, harteikasta rakennetta. Loistovalinta niin maljajuomaksi, ruokapöytään kuin kellariinkin!

Arvio: Erinomainen – mukavaa saada pitkästä aikaa laadukas huippuvuoden vuosikertashamppis Alkon viitekehyksessä varsin järkevään hintaan. Varma valinta kuohuviinifiilistelyyn niin nyt kuin tulevaisuudessakin.

Hinnan (49,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

 1. Paljonko tosta yhdeksän vuoden pullokypsytyksestä on tapahtunut ennen hiivasakan poistoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tietäisi! Internet on melko vaitonainen aiheesta.

   Poista