Dom Ruinart Rosé 1996
- Valmistaja: Ruinart
- Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
- Maa: Ranska
- Alue: Champagne
- Rypäleet: Chardonnay (~85%), Pinot Noir (~15%)
- Koko: 0,75
- Hinta arviointihetkellä: 269,80e (Huhtikuu 2014, Alko, erikoisvalikoima)
- Hinta nyt: 269,80e (Huhtikuu 2014, Alko, erikoisvalikoima)
MW Avellanin Shamppanjamarkkinoilla pitämän huippuroséekuohuvien maistelu sai ansaitsemansa päätöksen viimeisessä viinissä, joka hyppäsi koko alkumaistelua hallinneesta 2000-luvusta yhteen vuosituhannen lopun parhaista vuosikerroista, vuoden 1996 Dom Ruinart Rosé -skumppaan.
Ruinart on tällä haavaa vanhin yksinomaan kuohuviineihin keskittyneistä viinitaloista vanhin – vanhimman shamppistalon viittaa kantaa ylpeästi harteillaan vuonna 1522 perustettu, upea Philipponnat , mutta talo on aloittanut tavallisena viinitalona, minkä vuoksi Ruinartia pidetään virallisesti vanhimpana varsinaisena shamppanjatalona. Tämä johtuu siitä, että järjestyksessään 15. Ludvigin hallinnon päättyessä vuonna 1728 oli vihdoinkin sallittua kuljettaa viinejä myyntiin myös pulloissa (eikä siis pelkästään tynnyreissä), mikä mahdollisti vihdoinkin shamppanjan myymisen Champangnen alueen ulkopuolelle. Nicolas Ruinart perusti yksinomaan kuohuviineihin keskittyneen Ruinart'n kuohuviinitalon vuonna 1729 ja ensimmäiset Ruinart'n kuohuviinit saapuivat markkinoille jo seuraavana vuonna.
Vuodesta 1962 tuotettu prestige cuvée, Dom Ruinart Rosé on yksi markkinoiden vanhimpia huippuroséeshamppiksia, ja sitä valmistetaan monien muiden vastaavien tavoin vain parhaimpina vuosina. Viini pohjautuu puhtaasta Chardonnaysta valmistettuun Dom Ruinart Blanc de Blancs -shamppanjaan, johon lisätään n. 14-16% Pinot Noirista valmistettua punaviiniä tuomaan väriä ja marjaisuutta. Kaikki viiniin käytetyt rypäleet kerätään vain Grand Cru -tasoisilta tarhoilta. Viini on tunnettu erityisesti siitä, että runsaasta punaviinilisäyksestään huolimatta se on väriltään varsin hailakka.
Ja totta vie, lasissa Dom Ruinart Rosé todellakin on erittäin hennon punainen, taittuen enemmän kullankeltaiseen kuin lohenpunaiseen oranssiin.
Tuoksu on maltillinen, mutta uskomattoman kompleksinen. Vivahteikkaasta nokkaosastosta voi löytää Pinot Noirin kirsikkaisuutta, mutta yhtä lailla myös punaisten burgundereiden maamaisuutta ja rustiikkisuutta. Taustalta löytyy paahteista hiivaisuutta, kevyttä savuisuutta ja kuohuvien viitekehyksessä suorastaan yllättävää mutta hurmaavaa nahkaisuutta. Kokonaisuus on jännittävä ja upeasti kehittynyt.
Maussa lähemmäs 20 vuoden ikä tuntuu: viini on suussa rauhallinen ja silkkisen sileä. Kielellä pyörii hunajaista omenaisuutta, aromaattisia vihreitä yrttejä, kirpeän hapokasta sitruksisuutta, hyvin tuntuvaa hiivaista paahteisuutta, vastaleivottua leivoksellisuutta, voimakasta mineraalia ja hentoa kukkaisuutta. Kokonaisuus on ihastuttavan vivahteikas, kiehtova ja moussen puolesta tasainen ja ryhdikäs. Tämä viini rupeaa olemaan juuri sitä, mitä viidelta aikaisemmalta tastingin roséekuohuviiniltä tahtoisin odottaa.
Jälkimaussa viinin runsas vivahteikkuus siirtyy syrjään ja selkeästi ryhdikkäämpi ja happovoittoisen hedelmäinen yleisilme siistii pöydän: suuhun jää aluksi hentoa, kehittyneen Pinot Nahkaisuutta ja maamaista mausteisuutta, jonka jälkeen kuvioihin ilmestyy voimakas, suorastaan teräksinen mineraalisuus, limettinen sitruksisuus ja kirpeä mutta kypsä viheromenaisuus. Jälkivaikutelma on freesi, rakenteikas, tuntuvan hapokas ja täynnä elinvoimaa.
Kuten alussa sanoin, tällä viinillä MW Avellanin roséeshamppanjamaistelu onnistui saamaan eittämättä arvoisensa lopetuksen. Tämä huippuvuosikerran kypsään ikään ehtinyt kupliva seniori on mitä upein, vivahteikkan jo moniulotteisin roséekuohuva ja suoraan sanottuna kenties paras koskaan maistanut sellainen. Yleensä roséekuohuvat eivät ole tavallisten, värittömien kuohuviinien rinnalla olleet meikäläisen juttu, mutta tämän putelin voisin milloin tahansa ottaa minkä tahansa muun kuohuvan edelle.
Eri asia on se, onko viinin neljännessatasen hinta oikeasti viinin laadun väärti. Tätä kyseistä vuosikertaa voi saada reilun 150 euron hintaan maailman markkinoilta, mutta Alkon hinta asettuu vielä järkevän hintahaarukan sisälle, joten kokonaistarjontaan nähden ei voida vielä puhua ylihinnoittelusta. Sen sijaan yleiseen kuohuviinimeininkiin nähden asia on toinen – vaikka Dom Ruinart Rosé 1996 on millä tahansa akselilla uskomattoman hieno esitys, jonka kehtaisi korkata milloin vain, mutta samalla jättää huoletta kellariin keräämään lisää ikää, en kyllä silti kykene näkemään itseäni latomassa tuollaista läjää seteleitä yhtä viinipulloa varten. Sen sijaan jos on oikeasti valmis sijoittamaan useita satalappusia todellista viinillistä elämystä varten, rupeaa Dom Ruinart Rosé 1996 olemaan jo oikeasti harkinnan arvoinen ostos. Jos upea, vertaistaan hakeva huippuvuosikerran roséeshamppis houkuttelee, suosittelen pitämään kiirettä – Alko on tehnyt tästä viinistä äärimmäisen rajatun, vain 12 pullon kertaostoerän Arkadian Alkoon.
Lyhyesti: Uskomattoman vivahteikas, persoonallinen ja upean rakenteikas huippuroséeshamppanja suitsutusta keränneeltä 1996-vuosikerralta. Asiaan vihkiytyneille harrastajille äärettömän upea roséeshamppanja, jonka voi ostaa niin hetkellistä hurmiota kuin kärsivällistä kypsyttelyä varten.
Arvio: Täydellinen – kokemuksena viini oli sitä luokkaa, että en usko lähiaikoina kokevani mitään vastaavaa kuohuviinien osalta. Ehkä sitä voisi keskittyä lähitulevaisuudessa enemmän kuplattomiin viineihin, sillä tämän jälkeen on vaikea innostua enää mistään kuohuvasta.
Hinnan (269,80e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia (ellet satu olemaan oikeasti kuohuviineihin korvia myöten hurahtanut skumppaintoilija).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti