Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.4.14

Max Richter Himmelreich Riesling Auslese 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/507044/
Max Ferd. Richter Graacher Himmelreich Riesling Auslese 2012

Alkuvuodesta 2014 Alko teki pitkästä aikaa hyvän hankinnan: vakiovalikoimiin saatiin nimittäin uusi Moselin Riesling. Kyseinen viini saapui puolikkaassa pullossa, mikä on ihan mukavaa, sillä itse usein maksan mielummin 15 euroa puolikkaasta kuin 30 euroa kokonaisesta viinipullosta. Lisäksi makeita viinejä ei usein tarvitse puolikasta pulloa enempää kerralla (joskin monet Moselin makeat Rieslingit kyllä kestävät jääkaapissa helposti useita päiviä korkattuina). Kuulin kuitenkin hiljattain Saksan viinimessuilla sellaisia word-to-mouth-huhuja, ettei tätä viiniä olisi enää tulossa seuraavaa vuosikertaa Alkoon, joten nyt myynnissä olevat viinit ovat ymmärtääkseni viimeisiä kappaleita mitä myynnissä on.

Richterin suku osti alun perin vuonna 1643 Moselista, Braunebergin kylästä viinitarhoja ja niin he aloittivat viljelemään rypäleitä. Weingut Max Ferd. Richter perustettiin 1680 jotta tämä viininviljelijäsuku voisi myydä viinejään tehokkaammin alueen ulkopuolelle.Tämä viinitalo on edelleen Richterin suvun omistuksessa: yritystä johtaa 9. sukupolven edustaja, Dirk Max Ferdinand Richter ja myös 10. sukupolven edustaja, Constantin Max Ferdinand Richter työskentelee yrityksessä. Talo pyrkii pitämään laatustandardinsa mahdollisimman korkealla monin keinoin: esimerkiksi rypäleitä viljellään todella alhaisilla satomäärillä; tarhoilla käytetään vain luonnonmukaisia lannoitteita; sadonkorjuu suoritetaan vain käsinpoimintana; viininvalmistuksessa suositaan aina mahdollisuuksien salliessa luonnonhiivoja, eikä teollisia kirkasteita käytetä. Tähän viiniin käytetyt rypäleet tulevat Graacherin kylän Himmelreich-tarhalta, joka ympäröi alueen arvostetuinta, pientä Dompropst-tarhaa. Richterit itse vertaavat Dompropst-tarhaa Burgundin Grand Cru -tasoisiin tarhoihin ja Himmelreich-tarhaa 1er Cru -tasoisiin tarhoihin.

Väriltään viini on nuorekkaan syvän vihertävä.

Lasista kohoaa hieman ujohko mutta ennen kaikkea ihastuttavan aromikas tuoksu, jossa ensiksi kohdataan makeankypsää sitruksisuutta ja hillittyä hunajaa, sitten Moselin viineille tyypillistä, ihastuttavaa kukkeutta ja kevyen mausteista mineraalisuutta. Tuoksu on yleisilmeeltään viileä ja hörppyynhoukuttelevan herkullinen.

Maun puolesta voi helposti todeta viinin olevan erittäin nuori, jopa lähes raaka: varsin kepeänpuoleinen makumaailma on nimittäin kirpeän hapokas, jopa kireähkö (happoja löytyy jo reilut 10 g/l, mikä selittänee asiaa). Makumaailma on kunnon auslesen tyyliin makea, mutta juuri sopivasti; tuntuva hapokkuus siistii 85 g/l jäännössokerin tuomaa makeutta upeasti syrjään makumaailman greippisten ja tuntuvan mineraalisten tuodessa loppumakuun ihastuttavaa särmää – makeus on niin upealla tavalla keskeinen osa kokonaisuutta, että tätä siemaillessa suorastaa unohtaa juovansa makeaa viiniä. Kielellä pyörii tuntuvaa mineraalisuutta, mehiläisvahaa, mandariiniin ja appelsiiniin taittuvaa, erittäin kypsää sitruksisuutta, hapokasta sitruunankuorisuutta ja kypsää greippiä.

Kielelle jäävä jälkimaku on raikas, kirpeä ja pitkä. Kielellä pyörii kirjava joukko hyvin kepeitä ja freesejä aromeja, kuten sitruunaisuutta, hennon makeaa hunajaa, kirpakkaa greippisyyttä ja varsin tuntuvaa, märän kivistä mineraalisuutta. Runsas hapokkuus tekee jälkivaikutelmasta runsaasti vettä kielelle nostattavan ja napakan.

Tämä Richterin Auslese on ylettömän hurmaava, herkullinen ja suorastaan hämmentävän vähän makealta tuntuva viini (siis suhteessa sen jäännössokeriin). Viini on jo nyt kyllä erinomainen ja hyvin lähestyttävissä, mutta se on rakenteeltaan pinkeä kuin mandoliininkieli ja aromeiltään vielä äärettömän primäärinen. Viini siis onnistuu jo nyt tarjoilemaan varsin ihastuttavaa ja ylettömän tasapainoista makeaa herkkua, mutta omasta mielestäni viini tuntuu silti kerjäävän kellaria – tämä viini nimittäin huokuu uskomatonta kypsytyspotentiaalia metrien päähän. Moselin Rieslingit ovat erityisen tunnettuja niiden vaikuttavasta kypsytyskestävyydestä, ja tämä viini jos joku on tehty kestämään ikää – siitä huolimatta, että viinit yleensä kypsyvät nopeammin näissä pienemmissä pulloissa.

On kyllä sääli, jos tämä viini poistuu näin lyhyen ajan jälkeen Alkon valikoimista – ainakin pikaisella vilkaisulla voi huomata viinin poistuneen lähes kaikkien lähi-Alkojeni hyllyistä, joten lisää ei taida olla tulossa. Tästä syystä kävinkin itse nappaamassa vielä yhden pullon keräämään lisää ikää – jos kehittyneemmistä Rieslingeistä pitää, on tämä viini mitä mainioin valinta kellariin. Vaikka viini on jo nyt äärimmäisen vastaansanomatonta herkkua, suosittelen pysymään kärsivällisenä ja korkkaamaan putelin aikaisintaan vasta seuraavalla vuosikymmenellä – viinitalo itsekin lupailee viinille kypsytyskestävyydeksi 25-30 vuotta vuosikerrasta.

Lyhyesti: Äärettömän tasapainoinen ja äärimmäisen nuorekas makea Riesling Auslese, joka kuitenkin erittäin tuntuvan hapokkuutensa ansiosta tuntuu enemmän kuivalta kuin makealta. Hurmaava, kepeä ja rakenteikas herkku, jonka paikan tulisi seuraavien vuosien ajan olla viinikellari.

Arvio: Täydellinen – ehdottomasti parhaita Rieslingejä Alkon hyllyillä, ellei jopa paras. Lisäksi voin kuvitella viinin vain parantuvan joka vuosi jonka viinin antaa makoilla kellarissa. Tällaisia uskomattoman tasapainoisia ja vastaansanomattoman herkullisia Moselin Rieslingejä pitäisi ehdottomasti olla tarjolla iso kasa, eikä vain tämä yksi putelinpuolikas.

Hinnan (15,43e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti