Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.12.13

Duval-Leroy Cuvée Design Paris

http://www.alko.fi/tuotteet/583107/
Duval-Leroy Cuvée Design Paris Brut
  • Valmistaja: Champagne Duval-Leroy
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (60%), Chardonnay (40%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 41,00e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 43,50e (Tammikuu 2014, Alko)

Perus-Duval-Leroyn jälkeen oli luontevaa siirtyä saman tuottajan linjastossa seuraavalle portaalle laatuasteikossa. Cuvée Paris on Duval-Leroyn pariisilaistunnelmaa ulkoasullaan henkivä pullote, joka on valmistettu Champagnen kahdesta merkittävimmästä rypälelajikkeesta, Pinot Noirista ja Chardonnaysta. Juuri mitään tietoa viinin valmistuksesta ei tahdo löytyä, joten nähtäväksi jää onko ekspressionistitaiteilija NeRoy Neimanin luoma ulkoasu ainoa syy minkä vuoksi viinillä on enemmän hintaa kuin perus-Brutilla.

Väriltään viini on kellanvihreä, mutta perus-Brutia piirun verran syvemmän kellervä.

Tuoksu on – kuten myös perus-Brut – kevyehkö, mutta yllättävän kompleksi; hedelmäisyys on hyvin vaisua tuoksussa, jossa erottuu korkeintaan hillittyä, hieman makeahkoa kaneliomenaisuutta. Sen sijaan pintaan puskee enemmän maamaisuutta, hentoa voimaisuutta, kevyttä sakkakypsymisen tuomaa paahdetta ja hiivaista ranskanleipää.

Mousse kuohahtaa melko innokkaasti saapuessaan suuhun, mutta muuten kouhu on kohtalaisen lyhytkestoinen ja kuplat haihtuvat suht nopeasti kieleltä. Kuiva ja kevyehkö makumaailma ei ole erityisen intensiivinen tai vaikuttava, mutta sen sijaan mielenkiintoinen ja vastaavan hintaluokan shamppiksiin mukavan erilainen: tuoreen viheromenaisuuden ohella tuntuu jopa yllättävän runsasta marjaisuutta, mineraalia, kevyttä yrttisyyttä, hunajaisuutta, hentoa paahtoleipäisyyttä ja aavistuksen verran pippuriseenkin taittuvaa mausteisuutta. Napakka hapokkuus on hyvin balanssissa yleisilmeen kanssa. Persoonallisesta makuprofiilistaan huolimatta Cuvée Paris ei kuitenkaan tunnu mitenkään erikoiselta tai haastavalta, vaan kaikin puolin miellyttävältä ja elegantilta.

Parisin jälkimaku on sitruksinen – paikoitellen tuntuva 10 g/l jäännössokeri taittaa sitä jopa hennon makeaksi sitrusmarmeladisuudeksi – yrttinen, tuntuvan mineraalinen, aavistuksen mausteinen ja melko pitkä. Hyvin hapokas ja freesi ilmaisu jättää varsin napakan ja suutapuhdistavan jälkivaikutelman.

No, vaikka Duval-Leroyn perus-Brut oli varsin mainio esitys, eikä missään nimessä hinnalla pilattu, puolustaa Cuvée Design Paris helposti paikkaansa himpun hinnakkaampana esityksenä: kokonaisuus on laadukas ja aromimaailmaltaan vastaavanhintaisiin kupliviin verrattuna jännittävä ja mukavan erilainen. Rakenteeltaan tai voimakkuudeltaan viini ei juurikaan eroa vastaavan hintaluokan pullotteista, mutta juuri sen astetta mielenkiintoisempi ilmaisu nostaa sen mukavasti kilpakumppaneidensa yläpuolelle.

Viinillä on hyvin rakennetta kestääkseen kypsyttelyä – ja voin kuvitella sen hyötyvän muutamien vuosien odottelusta – mutta viini ei missään nimessä edellytä lisää ikää; se on juuri nyt mukavan ekspressiivisessä ja luonteikkaassa tikissä. Jos kaipaat uuteen vuoteen juhlan tuntua, kannattaa käydä nappaamassa pullo tätä talteen!

Lyhyesti: Tasapainoinen perus-shamppanja, joka erottuu edukseen muista persoonallisen vivahteikkaalla, tuntuvan marjaisella ja kohtalaisen mausteisella makumaailmallaan. Mainio shamppanja nuorena juotavaksi, mutta kehittynee edelleen helposti muutamien vuosien ajan.

Arvio: Tyylikäs – varsin tasokas ja mielenkiintoinen esitys, joka valaa uskoa Duval-Leroyn tuotantoon: jos pelkästään talon peruspullotteet ovat tätä tasoa, kuinka laadukkaita ovat talon huiput?

Hinnan (43,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti