Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.12.13

Pongrácz

http://www.alko.fi/tuotteet/555687/
Pongrácz
  • Valmistaja: Cave de Pongrácz
  • Tyyppi: Kuohuviini, WO Western Cape
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape
  • Rypäleet: Pinot Noir, Chardonnay
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,99e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Pari kolme vuotta takaperin allekirjoittaneella oli Alkosta puolisokkona valittu Pongrácz uuden vuoden maljaviininä. Viini hurmasi laadullaan ja tasapainollaan – etenkin kun samalla tuli vertailtua muun seurueen omiin valintoihin – mutta harmillisesti minkäänlaisia muistiinpanoja ei rakettien pamahdellessa tullut tehtyä. Nyt kuitenkin viini tuli uudelleen vastaan syyskuisessa Mikä viini -tapahtumassa, joten on korkea aika tarkastaa vastaako viini edelleen muistikuvien laatua!

Cave de Pongrácz on osa eteläafrikkalaista JC Leroux -viiniyhtymää ja se on saanut nimensä unkarilaiselta kreivi Desiderius Pongráczilta, joka Siperian työleireillä koetun 10 vuoden pakkotyön jälkeen pakeni Etelä-Afrikkaan opiskelemaan maataloutta ja erityisesti viininviljelyä ja josta tuli merkittävä hahmo eteläafrikkalaisessa viiniteollisuudessa. Tämän herran nimeä kantava talon peruskuohuva on perinteisistä Champagnen lajikkeista valmistettu Méthode Cap Classique, eli shamppanjoista tutulla, peräti 2 vuotta kestävällä pullokäymismenetelmällä valmistettu kuohuviini. Kyseessä on siis eräänlainen Etelä-Afrikan "shamppanja".

Viinin on väriltään hennosti kellervään taittuvan vihertävä.

Tuoksua hallitsee kypsä, hennosti makeaan taittuva hedelmäisyys; taustalla tuntuu tuoreempaa viheromenaisuutta ja hentoa kukkeutta. Yleisilme ei ole erityisen suuri, muttei ujokaan, vaan tasapainoinen ja hienostunut.

Aluksi yleisilme on täynnä kypsänmakeaa omenaa ja viinin verrattain maltillinen (7 g/l) dosage tuntuu melko selvästi. Kuitenkin nopeasti viinin tasapainoinen ja aavistuksen kirpeäkin hapokkuus muuttaa maun kuivemmaksi; muiden aromien paljastuessa alta kokonaisuus muuttuu selkeästi moniulotteisemmaksi. Kielellä pyörii omenan ohella yrttisyyttä, trooppisen persikkaista hedelmää, makeaa sitrusta, kepeää mineraalisuutta ja hienovarainen vivahde autolyysistä paahteisuutta. Mousse on pienikokoinen, kirpeästi kieltänipistelevä ja pitkäkestoinen.

Lopuksi viini jättää jälkeensä hyvin rapsakan, freesin ja nuorekkaan jälkivaikutelman, jossa raa'ahko omenaisuus, yrttisyys ja hento kukkaisuus jatkuvat melko pitkään.

Kokonaisuutena perus-Pongrácz on yhtä mainiota kamaa kuin muistinkin: se on tasapainoinen, pirteä ja miellyttävästi kielellä kasvava uuden maailman skumppa. Viinissä on balanssi kunnossa, aromimaailmasta löytyy syvyyttä ja rakenteen puolesta viinin voi melko huoletta heittää ruokapöytäänkin.

Pongrácz ei selvästikään pelaa massalla tai vaikuttavuuskertoimella, vaan enemmän hienovaraisuudella ja moniulotteisuudella. Vaikka viini on selkeästi melko hedelmävetoinen, on se paljon vakavampi ja vakavastiotettavampi kuin monet vastaavanhintaiset uuden maailman Champagne-kloonit. Varsin passelia kamaa hintaluokassaan.

Lyhyesti: Hedelmävetoinen, tasapainoinen ja tyylikäs shamppanjamenetelmällä valmistettu uuden maailman kuohuviini.

Arvio: Tyylikäs – todella mallikas esitys uuden maailman perustason kuohuvaksi. Ei kykene tarjoamaan Champagnen mineraalisuutta, mutta muuten pistää peliin enemmän syvyyttä ja mielenkiintoa kuin monet edulliset shamppikset.

Hinnan (14,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti