Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.12.13

Numen Chardonnay 2012

Numen Chardonnay 2012
  • Valmistaja: Paolo Leo
  • Tyyppi: Valkoviini, IGT Salento
  • Maa: Italia
  • Alue: Puglia, Salento
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 13,00e (Syyskuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Mikäviinin valkkariraportointi jatkuu! Lähdettyäni Mondavin Fumé Blanc -viinin jälkeen ihmettelemään muita valkoviinejä, asemoin itseni pian italialaisia valkkareita esittelevän standin ääreen. Päätin aloittaa tarjonna tarkastamisen tuntemattomimmasta, joten pyysin lasiini viiniä vieraan näköisestä pullosta. Tämä kyseinen viini oli siis Salentosta, Italian "kantapäästä", tuleva Numen Chardonnay, joka oli tuntematon entuudestaan siitä syystä, että sitä ei siis Alkon valikoimista löydy. Viiniä ei myöskään löytynyt tapahtuman brosyyristä, joten kyseessä taisi olla edustajan mukanaan tuoma kuriositeettipullo.

Viinin tuottanut Paolo Leo on alunperin 1900-luvun alussa Masseria Monticello -nimisenä perustettu perheyhtiö, joka on viime aikoina modernisoinut runsaasti toimintaansa; talon katalogista löytyy  perinteisten eteläitalialaisten rypälelajikkeiden ja viinityylien rinnalta moderneja viinejä ja kansainvälisiä lajikkeita. Numen Chardonnay on talon lippulaivaviini, jota on kypsytetty (valtaosin uusissa) barrique-tammitynnyreissä sakkojen kanssa kolmen kuukauden ajan. Pullotuksen jälkeen viiniä on kypsytetty vielä toiset kolme kuukautta ennen myyntiinlaskua. Viinin 13 euron hinta edustaa lähinnä italialaisten myymälöiden hintatasoa, sillä viiniä vaikuttaa olevan melko vähän Italian ulkopuolella – täten voisin kuvitella viinin olevan hinnaltaan Suomessa vajaan parin kympin tienoolla.

Runsasvärisen ja paksun kellanvihreän viinin tuoksu on varsin kypsän hedelmäinen ja mehevä – Chardonnayn lämmin kasvualue tuntuu selvästi nokassa. Moniulotteisessa, hedelmävetoisessa tuoksussa kilvoittelevat niin trooppiset kuin vihertävämmätkin hedelmät; pinnalla tuntuu ainakin makeaa omenaisuutta, päärynäisyyttä, kevyttä ananasta ja aavistus aprikoosia. Seassa tuntuu myös mausteista tammea ja hentoa vaniljaisuutta, mutta yllättävän vähän, ottaen huomioon kypsytyksessä käytetyt uudet barriquet.

Maku lunastaa melko lailla tuoksun lupaukset: suutuntumaltaan numen on leveä, tanakka, konsentroitunut ja jopa raskasliikkeinen. Makumaailmassa tuntuu lähes ylikypsää omenaisuutta, mausteista tammisuutta, hieman ananaksiseen taittuvaa trooppista, makeaa hedelmää ja aavistuksen karvasta puisevuutta. Suht täyteläinen suutuntuma antaisi ymmärtää, ettei viini ole kovinkaan hapokas, mutta loppupeleissä kokonaisuus on yllättävänkin ryhdikäs (ja viinitalo vakuuttaa viinistä kuitenkin löytyvän ihn riittoisat 6 g/l happoja).

Makean hedelmän hallitsema jälkimaku on yksinekrtaisesti tiivistäen paksu. Kypsän persikkaisuuden ja ananaksisuuden väistyessä, jää kielelle pitkään jatkuva, karvaan tamminen ja aavistuksen kermatoffeinen jälkivaikutelma.

Jo toinen tammessa käytetty valkoviini, josta ei oikein tiedä, mitä ajatella. Numen on loppujen lopuksi varsin kelpo esitys: vaikka tammi on melko selvästi esillä, se on paradoksaalisesti kuitenkin samaan aikaan melko hyvin piilossa ja pois tieltä – se ei tunnu missään välissä peittävän mitään, vaan lähinnä täyttävän hedelmän aukkoja. Varsinaista italialaisuutta viinistä ei kyllä käytännössä löydy yhtään, sillä tällaisia superkonsentroituneita hedelmäpommeja löytyy ympäri maapalloa – viinin erottaa uuden maailman kilpailijoistaan loppujen lopuksi parhaiten sen maltillinen ja ihan hyvällä maulla tehty tammitus.

Viini vaikuttaa olevan melko selkeästi enemmän massojen makuun tehty blockbuster-Chardonnay, kuin elegantti, ruoan kylkeen luontevasti istuva kulinaristinen nautinto, eli kovinkaan suurta vaikutusta se ei onnistunut tekemään, mutta voin silti kuvitella sen toimivan joidenkin tuhdimpien, runsasmakuisten kokkailujen seurana; esimerkiksi BBQ-henkinen vaalea liha, tanakka kasvispata tai (vuoden ruokasana) nyhtöpossu voisivat toimia näppärästi viinin kumppanina. Vaikkei kyseinen viinityyli yleensä onnistu puhuttelemaan, on tällaiseksi kevyesti tammitetuksi, lämpimän ilman Chardonnayksi Numen eittämättä ihan passeli esitys. Italian hintatason 13 euroa vaikuttaa varsin kohtuulliselta viinin laatuun nähden, mutta enempää euroja tuskin lähtisin latelemaan tiskiin.

Lyhyesti: Maltillisesti tammitettu, melko massiivinen ja runsaan täyteläinen Chardonnay, jossa Italian sijaan tuntuu melko vahvasti uusi maailma.

Arvio: Miellyttävä – vaikka viinissä on sekä tammea että konsentraatiota, on siinä sen verran balanssia, että se pelaa varsin hyvin tyylilajinsa edustajaksi. Kyllä tätä mielummin juo kuin valtaosaa uuden maailman vastaavista super-Chardonnay-tammipommeista.

Hinnan (~13,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti