Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.12.13

Duval-Leroy Femme de Champagne 2000

http://www.alko.fi/tuotteet/949377/
Duval-Leroy Femme de Champagne 2000
 • Valmistaja: Champagne Duval-Leroy
 • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
 • Maa: Ranska
 • Alue: Champagne
 • Rypäleet: Chardonnay (95%), Pinot Noir (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 115,00e (Syyskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
 • Hinta nyt: 116,00e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Monilla shamppanjataloilla on perustason pullotteensa ja parempien, korkeamman hintaluokan shamppanjoidensa ohella vielä erityinen, selkeästi muita hinnakkaampi huippukuohuva, cuvée de prestige, joka yleensä toimii talon näkyvimpänä tuotteena ja ns. käyntikorttina. Tunnetuimpia huippushamppanjoita ovat mm. Moët & Chandonin Dom Pérignon ja Roedererin Cristal. Syyskuisessa Mikä viinissä oli mukavana yllätyksenä esitteillä Duval-Leroyn prestiisishamppanja Femme de Champagne.

Vuonna 1859 perustettu Duval-Leroy on moniin suuriin shamppanjataloihin verrattuna 150 vuoden iällään verrattain nuori; se on kuitenkin myös samalla – toisin kuin monet muut suuret shamppanjatalot – edelleen yksityinen toimija Duval-Leroyn suvun omistuksessa. Talon toimintaa on modernisoitu merkittävästi Carol Duval-Leroyn noustua talon johtoon vuonna 1991 hänen miehensä kuoltua mm. laajentamalla tuotevalikoimaa ja panostamalla erityisesti vientiin. Tätä nykyä talo tuottaa itse kolmanneksen tarvitsemistaan rypäleistä 200 tarhahehtaarilla ympäri Champagnen viinialuetta ja ostaa kaksi kolmannesta sopimusviljelijöiltä.

Femme de Champagne on talon yhden vuosikerran sadon parhaimmista rypäleistä valmistettu huippuviini, jota valmistetaan ainoastaan parhaina vuosina. Viini on valmistettu pääosin Chardonnaysta, joka korjataan Avizen (Grand Cru Chapelle), Chouillyn (Grand Cru Moint-Aigu), Mesnil-sur-Ogerin (Grand Crus Aillerand & Chetillon) ja Ogerin (Grand Cru Terre de Noël) viinitarhoilta, sekä pienestä määrästä (max. 5%) Pinot Noiria, joka korjataan Bouzyn Grand Cru -tarhoilta. Jokaisen tarhan rypäleet käytetään erikseen tammitynnyreissä, minkä jälkeen viiniä kypsytetään sakan kanssa pulloissa vähintään 9 vuotta ennen myyntiinlaskua. Viini on saanut nimensä siitä, että se on kahden naisen – Duval-Leroyn johtaja Carol Duval-Leroyn ja talon viinintekijä Sandrine Logette-Jardinin – yhteistyönä syntynyt shamppanja.

Iän myötä viinin väri on alkanut taittua kevyesti kellervään.

Ulkonäköä enemmän ikä kuitenkin on todennettavissa viinin ilmaisuvoimaisesta tuoksusta, jossa tuntuu paahdettuja saksanpähkinöitä, kuivattua omenaa, mandariininkuoria, mausteisuutta ja uunituoreita keksejä. Kypsänmakea hedelmäisyys loistaa poissaolollaan; hillitty, vivahteikas hedelmäisyys ja erittäin pitkän sakkakypsymisen myötä syntyneet tertiääriaromit ovat keskenään upeassa balanssissa.

Makumaailma ei jää tuoksun lupaamista sävyistä jälkeen: kokonaisuus on kuiva, intensiivinen, fokusoitunut ja hienosti kehittynyt. Voimastaan huolimatta viini ei ole erityisen rehevä, vaan melko tiukkarakenteinen ja ilmaisultaan jopa yllättävän nuorekkaan oloinen; vaikka mousse on tasainen ja jopa vaatimattoman tuntuinen, pitää hapokkuus mainiosti otteessaan. Kielellä pyörii vivahteikasta pähkinäisyyttä, kuivattua omenaa, kohtalaisen tuntuvaa mineraalisuutta, sitruunankuorta ja hentoa hunajaisuutta.

Jälkimaussa tuntuu mantelia ja pähkinää, hiivaleipää ja briossia, suolaista mineraalia, hillittyä, hapokasta sitruksisuutta ja aavistus kermaisuutta. Femme jättää pitkän, moniulotteisen ja suussakehittyvän jälkivaikutelman.

Femme de Champagne on varsin vaikuttava esitys, joka varsin kehittyneestä, kompleksista aromimaailmastaan huolimatta vaikuttaa vielä varsin nuorelta kuohuvalta, joka on vasta matkansa alkutaipaleella; erityisesti hyvin tiukka rakenne tuntui suorastaan komentavan viinille lisää vuosia. Tämän vuoksi viini tuskin pystyi vielä antamaan parastaan ja siksi voisinkin tässä julistaa juuriarvioidun Duval-Leroyn Blanc de Chardonnay 1999:n tämän vuoden Mikäviinin mahtavimmaksi shamppanjakokemukseksi.

Kellariin ostettavaksi Femme de Champagne on kovemmanpuoleisesta (ja premium-tasoaan heijastelevasta) hinnastaan huolimatta ihan ymmärrettävä ostos, sillä viinin aromimaailma huokuu jo nyt varsin vaikuttavaa syvyyttä ja rakenne taas lupaa varsin pitkääkin kypsytyspotentiaalia; sen sijaan nyt korkattavaksi viini tuntuu hieman turhalta ostokselta, sillä pelkästään talon omasta katalogista löytyvä, yllämainittu Blanc de Chardonnay tarjoaa jopa tätä viiniä kehittyneempää ja vivahteikkaampaa aromimaailmaa alle puoleen hintaan. Monilta muilta viinitaloilta löytyy samaten parempia ostoksia lähitulevaisuuden kulutusta ajatellen.

Femme de Champagne kannattaa siis huoletta jättää kellariin rauhoittumaan ja keräämään lisää syvyyttä; itse suosittelisin palaamaan viinin ääreen lähempänä sen 20-vuotispäiviä. Jos kuitenkin viini on tarkoitus nauttia pian, suosittelen antamaan sille riittävästi aikaa avautumista varten ja tarjoilemaan sen hieman peruskuohuvaa lämpimämpänä. Uudistusmieliset voivat harkita jopa viinin varovaista dekantoimista.

Lyhyesti: Vaikuttava, kehittynyt, moniulotteinen premium cuvée, joka lähemmäs 15 vuoden iästään huolimatta on ilmaisultaan vielä varsin nuorekas ja jopa tiukka. Todella lupaava huippushamppanja, jonka paikka on vielä kellarissa, ei lasissa.

Arvio: Täydellinen – jo nyt todella upea, moniulotteinen ja kaikin puolin hurmaava esitys, joka kuitenkin vaikuttaa sellaiselta tapaukselta, joka säästelee parhaimpia paukkujaan vielä useampia vuosia.

Hinnan (116,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

1 kommentti:

 1. viini on hyvää.olen juonut sitä new yorkissa.

  VastaaPoista