Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.12.13

Pago del Vicario 1500H Pinot Noir 2007

Pago del Vicario 1500H Pinot Noir 2007
  • Valmistaja: Pago del Vicario
  • Tyyppi: Valkoviini, Vino de Mesa
  • Maa: Espanja
  • Alue: Andalusia, Almería
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,34e (Syyskuu 2013, Pago del Vicario)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Mikäviinin punaviinitarjontaa katsastaessa siirtymä Esporãon pöydästä takaisin viereiseen Pago del Vicarion standin ääreen sujui varsin luontevasti. Vanhaa tuttua 50/50-punaviiniä en jaksanut lähteä tarkistamaan, joten pyysin maistiaisen talon jonkin sortin lippulaivaviiniä, eli tätä Pinot Noiria 1500 metrin korkeudessa kasvaneista köynnöksistä. Jos yhtään osaan espanjaa (mitä siis en todellisuudessa tee), on viini ymmärtääkseni peräisin manner-Euroopan korkeimmilta tarhoilta, Gádor-vuoren rinteiltä. Hieman mysteeriksi jää se, miksi viini on ymmärtääkseni luokiteltu Vino de Mesa -luokan alle; kenties Pinot Noir ei ole Andalusialaisissa viineissä sallittu lajike?

Väriltään viini on kunnon Pinot Noirin tyyliin tummanpunainen mutta varsin läpinäkyvä.

Raikas tuoksu on marjainen ja herkkä mutta myös kypsänrunsas; erityisesti karpaloa ja meheviä vadelmia tuntuu runsaalta. On myös sanottu, että kunnon Pinot Noirin kuuluu haista vähän paskalta, joten ei ole yllätys, että tuoksun seasta erottuu myös hento vivahde pientä sontaisuutta ja aavistus savua, mikä tuo mukavasti asennetta muuten varsin mehevän marjaiseen yleisilmeeseen.

Maultaan on suorastaan vaikea uskoa, että kyseessä on Pinot Noir Etelä-Espanjan rannikolta – makumaailma on varsin marjainen, kuiva ja kohtalaisen hapokaskin. Pirtsakan karpalo-puolukkainen ja kypsän vadelmainen makumaailma on kyllä kevyehkö, mutta mukavan intensiivinen ja kepeänpuoleiseen ilmaisuunsa nähden robustinpuoleinen. Tämän lisäksi kokonaisuudesta erottuu hillittyä, tammistakin mausteisuutta sekä Pinot Noirille jopa epätyypillisen runsasta, hennon vihertävää tanniinisuutta.

Lopuksi viini jättää suuhun pitkähkön, aromikkaan ja jopa jännittävän jälkimaun, jossa viipyilee keskimausta tuttuja, paikoin jopa kirpeän hapokkaita marjoja, mausteisuutta, rustiikkisia maatalon aromeja, kohtalaista tammisuutta, hentoa nahkaisuutta ja jopa aavistus kivistä mineraalia.

Nyt Pago del Vicario pääsi kunnolla yllättämään! Tähän asti talon varsin modernit ja espanjalaisiksi epätyypilliset viinit ovat olleet mitä tahansa luotaantyöntävistä korkeintaan laimean mielenkiintoisiin, mutta nyt lasiin ilmestyi sellainen Pinot, jota en osaisi missään nimessä yhdistää ainakaan Espanjaan – vaikkakaan viinin sijoittaminen minnekään muualle viinimaailmaan ei olisi sen helpompi tehtävä. Kokonaisuus muistuttaa etäisesti kohtalaisesti tammitettua tuhdimman pään Cru Beaujolais -viiniä espanjalaisella twistillä.

Viinitarhojen korkea sijainti näkyy selvästi siinä, että vaikka 1500H Pinot tulee kuumasta Espanjasta, ei viini kärsi missään nimessä kuumassa kasvaneiden Pinot Noirien ylikypsästä hedelmästä ja pehmeän mehumaisesta rakenteesta, päin vastoin! Kokonaisuus on ihastuttavan rakenteikas, tiukanpuoleinen ja suorastaan hämmentävän tanniininen – mikä voi viitata niin pitkään maseraatioaikaan kuin hyvin tuoreista, jopa paikoin raaoista rypäleistä puristettuun tavaraan.

Joka tapauksessa, tässä on ihan passeli Pinot Noir, joka kertahujauksella valaa uskoa Espanjaan myös näiden viileämmässä viihtyvien lajikkeiden tuottajana. Kokonaisuudessa on sekä hyvää, jopa tukevampia ruokia kestävää puruvoimaa että miellyttävää, nahkaista ja syvyyttä tuovaa kehittyneisyyttä. Viini on juuri tällä hetkellä mukavan ekspressiivisessä tikissä, mutta bodya vaikuttaa löytyvän sen verran, että voin kuvitella viinin kestävän helposti vielä lisäkypsyttelyä muutamien vuosien verran!

Lyhyesti: Ollakseen moderni, epätyypillinen espanjalaisviini, on 1500H Pinot Noir varsin uskottava, vakavahenkinen Pinot, joka on kyllä kaikkea muuta, kuin kepeä, herkkä ja elegantti. Viinissä on paljon Pinot Noirin tyypillisyyttä, mutta myös yhtä paljon positiivisella rujoa ja kömpelöäkin espanjalaisuutta.

Arvio: Erittäin hyvä – mukavaa vaihtelua perinteisiin, hillittyihin ja tyylikkäisiin Pinot Noireihin. Tammea ja rotevia viinejä karsastavat tuskin saavat viinistä suuria kicksejä, mutta niille, jotka kaipaavat vaihtelua tyypillisempiin Pinot Noireihin, on tässä ihan testaamisen väärti tapaus.

Hinnan (18,34e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti