Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.12.13

Duval-Leroy Brut

Duval-Leroy Brut
  • Valmistaja: Champagne Duval-Leroy
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (60%), Pinot Meunier (30%), Chardonnay (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 36,90e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
  • Hinta poistumishetkellä: 26,19e (Marraskuu 2013, Alko)
Tämänvuotiset Mikäviinit – siis Mikä viini -tapahtuman 10-vuotisjuhlat – olivat siitä mukava poikkeus normaaliin Mv-linjaan, että vihdoin tänä vuonna oli useita shamppanjataloja esitteillä – normaalisti kun ihmeteltävänä on ollut vain ja ainoastaan Bollingerin tuotantoa. Nyt Bollingerin ja Roedererin tarkastaneena oli luontevaa jatkaa Duval-Leroyn tiskille, jonka edessä tuntui olevan kuohuviinisalin kovin tohina.

Erikoista kyllä, voisin nimittäin vannoa, että perus-Duval-Leroy – joka on ihastuttavan minimalistisesti nimetty pelkäksi "Brutiksi" – on Alkon perusvalikoimissa, mutta Alkon sivut eivät mitenkään löydä tuotetta, edes sen normaalilla tuotenumerolla. Liekö viini sitten poistunut jossain välissä huomaamattani? edit: Olihan se viini poistunut, ihan tässä hiljattain. Viinin tarkkoja speksejä viinitalon kotisivut eivät kerro, mutta omien tietojeni mukaan nyt myynnissä oleva pullote on melko Pinot-voittoinen (vain 10% Chardonnayta) ja pohjaviininä toimii viini vuosikertaa 2008, johon on lisätty talon reserve-viinejä. Kypsytysajoista tai mahdollisesta tammen käytöstä ei nopea netin selailu antanut vastauksia.

Väriltään D-L Brut on nuorekkaan kellanvihreä.

Tuoksultaan viini on kevyehkö, muttei sulkeutuneen, vaan hillityn ja hienostuneen oloinen. Nokkaan kohoaa Pinot-voittoisesti kypsempää omenaisuutta ja aavistus tummempaa hedelmäisyyttä, mutta myös miellyttävästi hieman kehittyneempää tavaraa: vastaleivottua kahvileipää ja paahtoleivänmuruja.

Yleisilmeeltään viini on suussa lähes rutikuiva ja melko hapokas. Miellyttävän tyylikäs, kevyesti kehittynyt ja hieman rotevammanpuoleinen makumaailma tarjoilee kypsää omenaisuutta, paikoitellen kirpakkaakin sitruksisuutta ja hentoa leivoksisuutta; taustalta häilyy aavistuksia punaisemmasta ja mehevämmästä hedelmäisyydestä. Viini on suutuntumaltaan runsas ja voimakas, muttei varsinaisen suurikokoinen, vaan enemmän kepeänpuoleinen. Kuohu on kevyehkö, mutta intensiivinen ja pitkäkestoinen.

Varsin kuivan keskimaun jälkeen viinin pitkähkö jälkimaku tuntuu selkeästi makeammalta ja kypsemmän hedelmäiseltä. Viinistä jää kielelle kypsän omenaisuuden ohelle tyylikästä mineraalisuutta, hentoa marjaisuutta ja aavistus pähkinäisyyttä.

Suuren viinitalon perustason pullotteeksi Duval-Leroy Brut ilahduttaa varsin tasokkaalla ja hintaansa nähden miellyttävän moniulotteisella otteella: niin ryhtiä ja rakennetta kuin potentiaaliakin riittää hyvin muutamien vuosien kypsyttelyyn, mutta ennen kaikkea viini on mainiossa tikissä juuri nyt, eikä pulloa tarvitse turhaan ruveta panttaamaan. Mainio valinta niin maljakuohuviiniksi, arjen juhlistajaksi tai tyylikkääksi ruokaviiniksi – bodya viinillä on sen verran, ettei se ihan helposti kavahda rasvaisia tai tuhdimpia purtaviakaan.

Lyhyesti: Tasapainoinen, moniulotteinen ja rakenteikas perustason shamppanja, josta löytyy niin Pinot-vetoista harteikkuutta kuin kypsytyksen mukanaan tuomaa vivahteikkuutta. Hintaluokassaan varsin tasainen suorittaja, josta ei löydy pahaa sanottavaa.

Arvio: Erittäin hyvä – hyvin miellyttävä, tasapainen ja laadukas kupliva, joka on Champagnen suurten viinitalojen perusviinien sarjassa hinnaltaan melko edullinen, mutta onnistuu silti tarjoamaan enemmän mielenkiintoa kuin muiden talojen monet hinnakkaammatkin esitykset. Varma, laadukas ostos.

Hinnan (36,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (26,19e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti