Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.12.13

Rolling Shiraz Viognier 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/469537/
Rolling Shiraz Viognier 2011
  • Valmistaja: Cumulus Wine Estates
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: New South Wales, Central Ranges
  • Rypäleet: Syrah (95%), Viognier (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,99e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 12,48e (Helmikuu 2014, Alko)

Mikä viini -tapahtumassa varsinaiseksi pettymykseksi jääneen Block 50 Mourvèdre Grenachen jälkeen siirryin Cumulus Winesin standilla tarkastamaan jo pidempään Alkon perusvalikoimassa viipyneen Rolling Shiraz Viognierin kunnon.

Tämä kyseinen viini on rypälesekoitukseltaan perinteinen Côte-Rôtie-blend, eli Syrahin (Ausseissa Shiraz) kumppaniksi on sekoitettu aromaattista ja paradoksaalisesti väriä syventävää, valkoista Viognieria. Viini on kuitenkin saanut aiemmin allekirjoittaneen varpailleen, sillä Alkon kuvauksissa mainitaan viinin olleen "kosketuksissa" ranskalaiseen ja amerikkalaiseen tammeen, siinä missä yhtiön kotisivuilta ei edes kyseistä viiniä edes löydy (lieneekö pohjoismaiden markkinoille kehitetty täsmätuote?), mutta 100% Shirazin kohdalla seisoo: matured with French and American oak. Molemmissa kuvauksissa puhutaan tammesta, mutta vahingossakaan ei mainita sanaa "tynnyri"... Noh, ans kattoo mitä viini sanoo.

Väriltään viini on semmoinen, no, viininpunainen ja kohtalaisesti läpinäkyvä.

Tuoksussa tuntuu ensisijaisesti makeankypsää mustaherukkaisuutta ja karhunvatukkaa sekä varsin selvää lakritsijuurta; taustalla väijyy kevyttä savuisuutta, pippurista mausteisuutta, hillittyä tammea ja aavistus alkoholia.

Kypsä ja mehukkaan karhunvatukkaisuuden hallitsema maku on varsin tasapainoinen eikä ilahduttavasti sorru edullisten aussiviinien tyyppivikaan, yli-imelään ja rakenteettomaan hilloisuuteen. Kokonaisuus on kyllä suht täyteläinen ja pehmeänpuoleinen, mutta samalla hillityn hapokas; myös kevyehkö karvaus, hillitty mausteisuus ja ujo tanniinisuus tuovat sopivaa särmää muuten pehmoiseen yleisilmeeseen.

Jälkimaussa tuntuu aussi-Shirazin ominaisaromeja, eli pippuria ja karhunvatukkaa sekä hentoa alkoholin lämpöä. Tammi erottuu hentona, puisevana aromina makumaailman seassa.

Kokonaisuutena Rolling Shiraz Viognier on ihan tasapainoinen, miellyttävä ja mutkaton uuden maailman peruspunaviini; se ei tarjoa minkäänlaisia yllätyksiä, muttei myöskään petä. Tyylillisesti jäädään melko kauas talon mainioista ja ilahduttavan rakenteikkaista paremman pään viineistä, mutta helppojen australialaisviinien ystävälle tämä tuskin on mikään ongelma.

Pidemmälle ehtineet harrastajat tuskin saavat minkäänlaisia kicksejä näin turvallisesta arkiviinistä, mutta harrastuksensa alkutaipaleella oleva viininystävä voi löytää paljon hyvää tästä viinistä: aussi-Shiraziksi tämä ei ole mikään omaperäisyyden huippu, mutta balanssi on kohdillaan ja viini pelaa hyvin niin sellaisenaan kuin simppeleiden arkiruokien kumppanina.

Tiedä häntä onko viini tammilastuilla tammitettu (kuvausten perusteella todennäköisesti on), mutta ainakaan viini ei onnistunut kärsimään hallitsevasta tai päälleliimatusta tammen aromista – puun vivahteet jäivät loppupeleissä melko maltillisiksi ja yleisilme oli mukavan hedelmävetoinen.

Lyhyesti: Suoraviivainen, turvallinen ja helponpuoleinen aussi-Shiraz, jossa balanssi on ihan kohdillaan. Luotettava ja kohtalaisen edukas arkiviini.

Arvio: Miellyttävä – semmoinen tämä on. Kyllä tätä mielummin kulauttaa kuin turpiinsa ottaa, mutta tuskin viini koskaan omaan koriini kaupassa eksyy. Paremman pään kolmetoista-tusinassa-viini.

Hinnan (12,48e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti