Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.13

Rocca del Dragone Falanghina 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/576057/
Rocca del Dragone Falanghina 2012
  • Valmistaja: Orion Wines
  • Tyyppi: Valkoviini, IGT Campania
  • Maa: Italia
  • Alue: Campania, Avellino
  • Rypäleet: Falanghina (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,98e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Edellisen arvostellun viinin, Numen Chardonnayn, tuottanut Paolo Leo luotsaa oman, nimeään kantavan viinitalon lisäksi muutaman muun hengen kanssa erilaisia italialaisviinejä tuottavaa Orion Winesiä. Alkon hyllyiltä löytyy useampikin Orion Winesin tuottama viini, joista yksi on tämä vuosi pari sitten valikoimiin saapunut Rocca del Dragone, "lohikäärmeen linnoitus", Avellinon provinssista, eteläisestä Italiasta.

Rocca del Dragone on 100% Falanghina, jota viljellään käytännössä pelkastaan Campanian maakunnassa, Napolin lähettyvillä. Viini on valmistettu keskimäärin 20-vuotiaiden köynnösten rypäleistä; niistä valmistetusta viinistä 85% on annettu kypsyä kahden kuukauden ajan sakkojen päällä terästankeissa ja 15% uusissa barrique-tammitynnyreissä.

Väriä viiniltä ei puutu: sävyltään Rocca del Dragone on kohtalaisen syvän kellanvihreä.

Hedelmävetoinen tuoksu on melko tyypillisen italialainen: paljon päärynää, hillittyä melonia ja kevyttä yrttisyyttä. Ikävästi halvoissa viineissä harmillisen usein vastaan tuleva asetonin aromi tuo lievästi häiritsevän ja hieman teollisen oloisen kauneusvirheen muuten ihan miellyttävään tuoksuun.

Maultaan viini on kuivahko ja tuoksun tavoin päärynäinen, mutta 5 g/l jäännössokeri tuo kokonaisuuteen sekä kypsänmakeaa omenaisuutta että täyteläistä suutuntumaa, kun taas vastapainoksi asettuva ja sopivasti tuntuva hapokkuus tekee yleisilmeestä riittävän ryhdikkään ja raikkaan. Ilmaisultaan Rocca del Dragone on melko aromaattinen, runsas ja suoraviivainen – viiniä maistellessa ei tarvitse arvailla mikä viinin idea, sillä kokonaisuus on melko simppeli mutta omalla laillaan ihan toimiva.

Lopuksi viinistä jää kypsähkö, keskipitkä ja suht raikas jälkimaku, jossa tuntuu lähinnä tuoksussa ja keskimaussa esiteltyjä päärynän ja makean omenan vivahteita sekä hennon aromaattista yrttisyytä.

Kokonaisuutena Rocca del Dragone on varsin miellyttävä, mutta samalla mutkaton, melko yllätyksetön ja hyvin tyypillinen italialaisvalkoviini. Se olisi mukavaa, jos tänne pohjolan perukoille raijatut, tuntemattomista Italian alkuperäislajikkeista valmistetut viinit olisivat laadukkaita, persoonallisia ja alkuperäänsä ilmentäviä, mutta oletettavasti tänne on saatava vain tällaisia suht kasvottomia, yksiulotteisia ja massojen makuun tehtyjä perusvinkkuja. Viinissä maistuu enemmän italialaiset viininvalmistusmenetelmät kuin entuudestaan itselleni melko tuntematon rypälelajike.

Tuosta tylytyksestäni huolimatta viinillä on silti paikkansa – Rocca del Dragone on simppelistä luonteestaan huolimatta varsin miellyttävä ja mukava arkivalkkari, jonka hinta on vielä varsin kohtuullinen. Suuria yllätyksiä viiniltä on aivan turha odottaa, mutta arkisten kasvisruokien tai miedosti maustettujen kanaruokien kanssa viini varmasti toimii hyvin, ja viini on myös passeli valinta isompiin tapahtumiin noutopöytävalkoviiniksi. Jos edullisesti haluaa selvitä, voi viiniä harkita myös ihan joulupöytäänkin.

edit 01/2014: Viinin hinta pomppasi vuodenvaihteessa tasan eurolla. Sen lisäksi että reilusti yli kymmenen prosentin hinnannousu on muutenkin mielestäni aivan liian tiukka, on viini noussut hintaluokassaan sellaiseen kastiin, jossa se ei enää pärjää parhaimpia vastaan: hinta-laatusuhde korjattu "OK:sta" "heikkoon".

Lyhyesti: Täyteläinen, runsasarominen ja mutkaton arkivalkoviini täynnä italialaisille valkoviineille tyypillisiä, kypsän päärynäisiä ja makean omenaisia aromeja.

Arvio: OK – viinistä ei löydy yllätyksiä, niin hyvässä kuin pahassa. Simppeli, toimiva perusviini, joka toimittaa juuri sen, mitä vajaalla yhdeksällä eurolla on lupa odottaa.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti