Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.12.13

Korbel Brut

http://www.alko.fi/tuotteet/548667/
Korbel Brut
  • Valmistaja: Korbel
  • Tyyppi: Kuohuviini
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia (Clarksburg / Lodi / Russian River Valley)
  • Rypäleet: Chardonnay, Chenin Blanc, Colombard, Pinot Noir
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,78e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 13,99e (Joulukuu 2014, Alko)

Korbel lienee Yhdysvaltain tunnetuin kuohuviinin tuottaja – tämä kolmen tšekkoslovakialaisen Korbelin veljeksen vuonna 1882 perustama viinitalo on yksi USA:n suurimmista viinintuottajista ja sen kuohuvat ovat tulleet tunnetuiksi mm. Yhdysvaltain presidentin virkaanastujaisissa tarjottavina kuohuviineinä. Jenkeissä Korbel markkinoi viinejään mm. nimellä California Champagne, mikä on kielletty nimike EU:ssa, sillä tällä puolen Atlantia Champagne-nimikettä saa käyttää ainoastaan Champagnen maakunnassa valmistetuista viineistä. Tästä syystä Euroopan-vientiin tarkoitetuissa pulloissa lukeekin "California Sparkling Wine".

Viini on valmistettu kahdesta shamppanjoistakin tutusta rypälelajikkeesta (Chardonnay, Pinot Noir) ja kahdesta selvästi harvemmin kuohuviineissä tavatusta lajikkeesta (Chenin Blanc, Colombard). Rypäleet ovat kerätty kolmelta Kalifornian AVA-viinialueelta (Clarksburg, Lodi, Russian River Valley) ja niistä käytettyä viiniä on kypsytetty pullossa vuoden ajan ennen myyntiinlaskua.

Viini tuli testattua syyskuussa Mikä viini -tapahtumassa, jossa se päätyi hieman epäedulliseen asemaan, nimittäin viini tuli testattua juuri n. 10 erilaisen shamppanjan jälkeen.

Väriltään viini on yllättävästi nuoreksi kuohuviiniksi melko kellervä, mutta samalla kohtalaisen haalea.

Hurmaavan hienostuneiden shamppanjoiden jälkeen kontrasti Korbelin tuoksuun on melkoinen: lasista kohoava tuoksu on runsaan makean hedelmäinen, jopa imelän omenainen. Taustalla tuntuu kevyesti ylikypsää päärynää, rypäleisyyttä ja hentoa hunajaisuutta. Todella runsas ja erittäin makea tuoksu tekee kokonaisuudesta peräti sokerisen ja esanssisen oloisen; tuoksun perusteella odottaisin erittäin makeata kuohuvaa.

Suussa ensivaikutelman luo viinin mousse joka kuohahtaa todella runsaana, kirpeänä ja jopa pistelevänä, mutta erittäin lyhytkestoisena: alkukuohahduksen jälkeen kuplista jää hyvin vähän jäljelle. Makuprofiililtaan viini on kuiva, mutta myös yksiulotteinen: kielellä pyörii lähinnä esanssista omenaisuutta, makeaa persikkaisuutta ja aavistus päärynäisyyttä. 15 g/l jäännössokeri tuntuu enemmän kuin monissa makeammissakin kuohuvissa, erityisesti korkeintaan kohtalaisen hapokkuuden ollessa riittämätön tasapainottamaan hedelmäisyyden tuomaa makeutta. Kokonaisuus on simppeli, tylsä ja tyyliltään selvästi tarkoituksellisen massoihinvetoava, jopa kosiskeleva.

Viini jättää jälkeensä kevyen, lyhyehkön, makean omenaisen ja hennon rypäleisen jälkimaun.

Korbel Brut on Duval-Leroyn shamppanjaputken jälkeen melkoinen järkytys, mutta uskon, että se olisi jättänyt hyvin kylmäksi ihan sellaisenaankin nautittuna. Sen hedelmäisyys on hyvin esanssisen ja kosiskelevan makean oloista ja viinin nimestä löytyvä "Brut" kuulostaa suorastaan humoristiselta viinin tuntuvaan jäännössokeriin nähden. Voin ymmärtää viinin suosion jos sitä saa Yhdysvalloista muutamalla dollarilla, mutta lähes viidentoista euron hintaan näin ponneton ja paikoitellen jopa teollisen oloinen kupliva tuntuu ryöstöltä; kympin Cavat ovat Alkon hyllyillä huomattavasti luotettavampia sijoituskohteita.

Käyttötarkoitukseksi voin kuvitella viinille lähinnä erilaiset drinkkipohjat, mutta sellaiseen käyttöön Korbel on ainakin omaan makuuni turhan hinnakas tapaus. Omalta osaltani voin todeta viinin varmasti jäävän turvallisesti Alkon hyllyille.

Lyhyesti: Kuivasta yleisilmeestään todella makean ja jopa ylikypsän oloinen, ponneton ja kosiskeleva jenkkikuohuva. Perinteisellä shamppanjamenetelmällä tuotetuksi kuohuviiniksi varsinainen pettymys.

Arvio: Kehno – todella simppeli ja yksiulotteinen kuohuviini sellaisten massojen makuun, jotka eivät kuohuviinistä pidä. Vaikka viini on kuiva, ono se tyyliltään enemmän välimuoto skumpan ja limonadin väliltä.

Hinnan (13,99e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti