Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.12.13

Louis Roederer Brut Vintage 2006

http://www.alko.fi/tuotteet/532337/
Louis Roederer Brut Vintage 2006
  • Valmistaja: Louis Roederer
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (70%), Chardonnay (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 63,60e (Syyskuu 2013, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: 64,10e (Tammikuu 2014, Alko, erikoisvalikoima)
Mikä viini -tapahtumassa ensimmäisen päivän alkuhetkinä shamppanjastandien tuntumassa kävi melkoinen hulina ja pelkästään yhtä maistiaislasillista varten joutui tappelemaan melko lailla – mikä ihme siinä mahtaa olla, että tällaisissa tilaisuuksissa yleisö näkee parhaakseen keskustella viinistä parin kolmen hengen seurueissa AIVAN STANDIN EDESSÄ? Asia on eri, jos jää jutustelemaan tuottajan tai esittelijän kanssa standin ääreen, mutta Mikäviinin kuohuviinitilassa yleisö oli muodostanut tehokkaan barrikadin melkein kaikkien standien eteen ja seurustelua varten tarkoitetut pöydät salin keskellä loistivat tyhjyyttään. On se jumalauta ihme hommaa.

Juuh, itse asiaan. Roedererin tuotannossa ylivoimaisesti suurinta osaa hallitsee talon peruskuohuva, Brut Premier, ja loput tuotannosta jakaantuvat keskitason pullotteiden (Vintage, Rosé Vintage, Blanc de Blancs) ja lippulaivaviini Cristalin välille; vuosittain viinitalo tuottaa n. 3,2 miljoonaa pulloa, joista Brut Premieriä tuotetaan n. 2,2-2,5 miljoonaa (n. 70-80%) ja Cristalia n. 300,000-400,000 pulloa (n. 10%). Roederer Vintage on nimensä mukaisesti vain yhden vuosikerran viini, jossa suurinta osaa näyttelee pohjoiseen aukeavien Grand Cru Verzenay -tarhojen Pinot Noir; seasta löytyy myös Chardonnayta, jonka alkuperää viinitalon sivut eivät paljasta. Viinistä kolmannes kypsytetään suurissa, tammisissa foudres-tynnyreissä ilman happoja pehmentävää malolaktista käymistä. Pulloissa viinin annetaan kypsyä vähintään 4 vuotta sakan kanssa ja sakanpoiston jälkeen vielä ylimääräiset 6 kuukautta ennen myyntiinlaskua.

Hieman iäkkäämmäksi viiniksi Brut Vintagella on varsin vaatimaton, kellervän ja hailakan neonvihreän välimaastoon asettuva väri.

Tuoksua hallitsee sitruksisuus ja kevyt, miellyttävän aromaattinen kukkeus, mutta viinin ikä rupeaa hieman erottumaan – taustalla tuntuu kevyesti kehittynyttä ranskanleipää ja pienin aavistus paahdettua pähkinää.

Makumaailmassa Pinot Noir ei tuo kokonaisuuteen niinkään punertavaa hedelmää, vaan enemmän rotevuutta ja tiukkaa, voimakasta otetta. Makumaailmaa hallitsevat raa'an omenan sävyt ja jopa sitruunaisen kirpeä sitruksisuus ekä paikoitellen mukavan jykevähkö mineraali, mutta taustalla häilyy vihjeitä viinin piirun pidemmästä kypsyttelyajasta: hentoa pähkinäisyyttä, hillityn hiivaista leipätaikinaa ja aavistus karamellia. Viinin mousse on muihin äskettäin testattuihin kuohuviin verrattuna melko hillittyä ja jopa harvaa, mutta samalla todella pontevaa ja voimakkaasti nipistelevää. Ryhtiä ja voimaa viinissä tuntuu eloisan, puruvoimaisen hapokkuuden puolesta riittävän.

Viinistä jää varsin hienostunut jälkimaku, jossa vihertävä omenaisuus, mineraalisuus ja suun takaosissa häilyvä pähkinäisyys asettuvat melko pitkäksi aikaa tasapainoiseksi – joskin myös hieman yksiulotteiseksi – jälkivaikutelmaksi.

Yleisesti Roedererin vuosikertapullote on selvä laadullinen harppaus talon hieman tylsähköstä peruspullotteesta. Siinä missä Brut Premier oli tasapainoinen ja laadukas, mutta loppupeleissä myös hieman yllätyksetön ja tylsä shamppis, on Brut Vintage varsin vakuuttava, roteva ja ennen kaikkea lupaava esitys. Tämä viini ei tammestaan huolimatta pelaa samanlaisella aromitykityksellä ja massalla kuin esimerkiksi Bollinger, vaan on selkeästikin enemmän aromeiltaan hillitympi mutta rakenteeltaan rotevampi tapaus, joka rupeaa vasta pikku hiljaa vihjailemaan siitä kaikesta, mitä viini voi tulevaisuudessa tarjota.

Nyt Brut Vintage on vielä erittäin tiukkarakenteinen, aromeiltaan nuorekas ja paikoitellen harteikkuudessaan jopa aavistuksen brutaalin oloinen vuosikertakuohuva, joka selkeästi kaipaa lisää aikaa. Nyt korkattuna viini on kyllä herkullinen, mutta samalla turhan nuoren ja hermostuneen oloinen – tätä pullotetta on siis turha lähteä availemaan ennen viinin 10. ikävuotta. Potentiaalia viinistä löytyy helposti paljon pidempäänkin kypsyttelyyn.

Lyhyesti: Hyvin rotevarakenteinen, tiukka ja tyylikäs vuosikertashamppanja, josta erottuu häivähdyksiä sen keräämästä iästä. Viini kuitenkin vaikuttaa tarvitsevan lisää ikää tasoittuakseen, rauhoittuakseen ja saadakseen vivahteikkaat tertiääriarominsa taustalta paremmin esiin.

Arvio: Tyylikäs – lupaava, kypsytystä vaativa esitys, joka ei vielä näin "nuorena" selvästikään tarjoile vielä parastaan. Viinin voi helposti kuvitella hyvinsäilytettynä vain parantavan laatuaan seuraavien vuosien, parhaassa tapauksessa peräti vuosikymmenien aikana.

Hinnan (64,10e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti