Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.13

Triade della Campania 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/528427/
Triade della Campania 2012
  • Valmistaja: Orion Wines
  • Tyyppi: Valkoviini, IGT Campania
  • Maa: Italia
  • Alue: Campania, Avellino, Irpinia
  • Rypäleet: Falanghina (⅓), Fiano (⅓), Greco (⅓)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Erityisesti eteläitalialaisia viinejä tuottavalta Orion Winesilta on useampikin pullote Alkon perusvalikoimassa; niistä suosituin lienee hieman pidempään valikoimissa nökötellyt Triade della Campania. Viinin nimi ("Campanian kolminaisuus") on varsin osuva, sillä viini on valmistettu kolmesta lähinnä Campanian alueella viljellystä, paikallisesta lajikkeesta, joita on käytetty tasaisesti kolmannes kutakin.

Alko ja Orion Winesin kotisivut kertovat viinistä 20% olevan kypsytetty uusissa barrique-tynnöreissä n. 45 päivän ajan ja 80% olevan käytetty teräksessä sakkojen kanssa, minkä jälkeen eri rypäleistä valmistetut viinierät sekoitetaan yhteen ja annetaan kypsyä, edelleen hiivasakkojen päällä, kunnes tammitetut sekoitteet lisätään viiniin ja loppusekoite pullotetaan. Viinejä esitellyt edustaja kuitenkin mainitsi Mikäviinissä, että heidän mielestään Greco ei pärjää hyvin tammen kanssa, minkä vuoksi nykyisin ainoastaan Falanghina ja Fiano näkevät tammea. Viinin tammitus on kuitenkin niin pienessä osassa, että ero tuskin on kovinkaan suuri.

Väriltään viini on tasaisen kellanvihreä – jotakuinkin niin stereotyyppisen valkoviinin värinen, että siitä on mahdotonta sanoa mitään erityistä. Kuvittele geneerisen valkoviinin ideaalia, niin mielessäsi on viinin väri.

Hieman simppelin Rocca del Dragonen jälkeen Triaden tuoksu tuoksuu maltillisemmalta, keskirunsaalta, mutta samalla moniulotteisemmalta ja mielenkiintoisemmalta: päärynäisyyden ja tuoreen omenan ohella tuntuu myös kukkaista yrttiä, kevyttä ananaksisuutta ja makeaa mausteisuutta, johon hädin tuskin erottuva tammisuus tuo lisäpontta.

Kuivahkossa ja suorastaan suuntäyttävän täyteläisessä maussa menevät kypsä trooppinen hedelmäisyys ja päärynä selvästi edellä. Taustalla tuntuu yrttisyyttä, kevyttä tammen mausteisuutta ja aavistus sopivasti särmää tuovaa bitteriä. Runsaasta ja jopa aavistuksen paksusta suutuntumastaan huolimatta viini on varsin hapokas, sopivan tasapainoinen ja samalla jopa tietyllä tavalla mukavan kepeä. Kypsähkö makumaailma on varsin mehevä, pehmeä ja helponpuoleinen.

Viinistä jää lopuksi keskimakua kuivempi, raikas ja hapokkuudessaan sopivan rapsakkakin jälkimaku, jossa yrttisyys, päärynäisyys ja makeutta vihjaileva omenahilloisuus jatkuvat melko pitkään suht intensiivisinä.

Triade on kyllä varsin perushyvä ja samalla melko tyypillinen italialaisvalkkari, josta löytyy hintaansa nähden mukavasti runsautta, balanssia ja syvyyttä. Rocca del Dragonen tavoin tämäkään ei suuria yllätyksiä kykene tarjoamaan, mutta rahalle viini tarjoaa vastinetta ja laatukin tuntuu samalla hinnan noustessa eurolla. Triade on yleisesti varsin turvallinen ja toimiva valinta helppoja, meheviä ja kuivia valkoviinejä etsivälle; viini varmasti tulee toimeen hyvin rasvaisten kalaruokien ja erilaisten juustoisten kasvis- ja pataruokien kyljessä. Sen sijaan jännittävämpiä ja ilmeikkäämpiä italiaanoja etsiville Triadesta löytyy melko vähän mielenkiintoa.

Lyhyesti: Tasapainoinen, mehevä ja helppo lämpimän alueen valkoviini; viinissä yhdistyy paljon runsasta hedelmäisyyttä ja pehmeän täyteläinen yleisilme näppärästi mukavan puruvoimaiseen ja freesiin hapokkuuteen. Näppärä kympin tapaus.

Arvio: Miellyttävä – paljon makua, vähän yllätyksiä. Passeli, arkinen perusviini runsasmakuisille ruoille.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti