Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.12.13

Esporão Quatro Castas 2011

Esporão Quatro Castas 2011
  • Valmistaja: Herdade do Esporão
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Alentejo
  • Maa: Portugali
  • Alue: Alentejo
  • Rypäleet: Alicante Bouschet, Petit Verdot, Syrah, Tempranillo
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~13e (Syyskuu 2013, wine-searcher)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Esporão Branco Reservasta onkin luontevaa siirtyä perkaamaan Mikäviinin punaviinitarjontaa jatkamalla saman talon punaviinillä.

Esporãon Quatro Castas, "neljä lajiketta", on varsin nimensä veroinen tapaus: viini on valmistettu sekoittamalla neljää punaista lajiketta – kahta paikallista (Alicante Bouschetia ja Aragonezia eli Tempranilloa) ja kahta kansainvälistä (Petit Verdot'ta ja Syrah'ta). Viiniä on kypsytetty 6 kuukautta ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä ja 6 kuukautta pullossa.

Väriltään viini on jonkin verran läpinäkyvän rubiininpunainen, mutta Alicante Bouschetin läsnäolo tekee sävystä hyvin tumman ja syvän.

Synkän tummasävytteisessä ja jopa kevyesti makeaan taittuvassa tuoksussa tuntuu musteisuutta, mustikkaa, herukkaa, Tempranillon kevyttä luumua ja yrttisyyttä sekä hillitynpuoleista, mutta silti tuntuvaa tammen vaniljaa ja hentoa savua.

Hyvin kypsänmakean tuoksun rinnalla viinin maku tuntuu selkeästi kuivemmalta ja vähemmän paahteiselta. Suutuntumaltaan melko täyteläinen viini tarjoilee mustaherukkaa, luumua, joka taipuu enemmän hyvin tuoreeseen kuin pehmeään ja ylikypsään aromikkuuteen, pippuria, vaniljankukkaa ja varsin runsasta tanniinisuutta. Runsaat tanniinit ja kevyt tammen mausteisuus tuovat runsaaseen hedelmään asenteellista rosoa, karvautta ja robustia rakennetta. Kokonaisuus on varsin harteikas, sopivalla tavalla väkivaltainen ja hieman tulinen.

Siinä missä viinien jälkimaku on yleensä kuivempi, tiukempia ja ryhdikkäämpi kuin keskimaku, on Quatro Castasin melko pitkä jälkimaku yllättävästi pehmeänpuoleinen, täynnä tummaa hedelmäisyyttä, kypsää makeutta ja hillittyä tammen kaakaota sekä tummaa suklaata. Tanniinisuus kuitenkin tuo jälkivaikutelmaan sopivaa tiukkuutta, karvautta ja harteikkuutta.

Quatro Castas on varsin mukava ja ihan hyvin tehty Portugalin väkivaltaviini, mutta loppupeleissä melko yllätyksetön tapaus, josta löytyy paljon kaikkea muuta paitsi yllätyksiä. Vaikka kokonaisuudessa on otetta ja lihasta, tuntuu jokaisen rypäleen ominaispiirteet jäävän kadoksiin tällaisessa sekoitteessa ja (onneksi loppupeleissä sopivan maltilliseksi jäävä) tammi piilottaa ne loputkin yksityiskohdat alleen. Viini on oikein miellyttävä tukevamman pään punaviini, josta löytyy sellaista rujoutta ja räyhää, jota harvoista uuden maailman viineistä saa. Siinä on kuitenkin melko vähän sellaista, joka onnistuisi erottamaan sen edukseen muista vastaavantyylisistä Portugalin punaisista.

Lisäiällä viini voisi kenties saada enemmän sitä omaa luonnettaan esiin; näin massakkaan ja tanniinisen viinin voi helposti kuvitella kestävän viisi – kymmenenkin – vuotta, joten eiköhän sellaisessa ajassa rupea jo jotain jännittävääkin löytymään. Nykykunnossa viini on enemmän perusluotettava ruokajuoma tanakalle punaiselle lihalle; sellaisenaan näin tanniinisen viinin nauttiminen kävisi sen sijaan jo työstä.

Lyhyesti: Varsin hyvin tehty, tuhti ja tanniininen portugalilaispunaviini, joka kuitenkin onnistuu tarjoamaan varsin vähän mitään mielenkiintoista. Kypsytyskestävyyttä viinistä tuntuu löytyvän, mutta varsinaisesta potentiaalista on kokeilematta paha mennä sanomaan mitään. Voisin kuitenkin olettaa viinin kehittyvän vain parempaan suuntaan seuraavien viitisen vuoden ajan.

Arvio: Hyvä – kelpo roteva perusportugalilainen. Ei yllätyksiä, muttei oikeastaan mitään nipotettavaakaan.

Hinnan (~13,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti