Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.12.13

Condesa de Leganza Verdejo 2012

Condesa de Leganza Verdejo 2012
  • Valmistaja: Bodegas Leganza, Grupo Faustino
  • Tyyppi: Valkoviini, DO La Mancha
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castile-La Mancha, La Mancha
  • Rypäleet: Verdejo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: ~5e (Syyskuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Suomessakin varsin tunnettujen Faustino-viinien tuottajalla, Grupo Faustinolla, on Riojan-viinitalojen lisäksi omistuksessa muitakin viinitaloja ympäri Espanjaa. Castile-La Manchan viinialueelta löytyy viinitalo Leganza, jonka tuottamaa Verdejo-valkoviiniä pääsi testaamaan syyskuun Mikä viini -tapahtumassa. Tarkkoja valmistuksellisia speksejä viinille en löytänyt, joten hyppään suoraan asiaan.

Viinin väri on melko hailakka, mutta sävyltään kohtalaisen voimakkaasti kellervään taittuva.

Kohtalaisen runsas tuoksu on kypsän hedelmäinen ja jopa makeahko. Hedelmäisyydestä on vaikeaa saada eroteltua eri osa-alueita, mutta ainakin kevyttä aprikoosista ja aavistuksen päärynäistä meininkiä siinä tuntuu pyörivän.

Kypsän ja runsaan tuoksun jälkeen viinin kuiva maku tuntuu aluksi jopa ohuehkonpuoleiselta. Yleisilme on hapokas ja yrttinen, seassa on jopa kevyesti vihersävytteistä vegetaalisuutta. Kuitenkin seasta rupeaa löytymään pian melko kypsää hedelmää, erityisesti tuoksusta tuttua päärynäisyyttä, ja kokonaisuudesta tulee selkeästi täyteläisempi ja varsin hedelmävetoisen oloinen.

Lopuksi viinistä jää keskipitkä ja hyvin vihersävytteinen jälkimaku, jossa tuntuu karvasta yrttisyyttä, kohtalaisen tuntuvaa mineraalia ja kevyttä päärynää.

Yleisilmeeltään Condesa de Leganza Verdejo on simppeli ja arkinen, mutta myös tuntuvan hedelmäinen, rakenteikas, mukavan hapokas ja tasapainoisen ryhdikäs ruokaviini. Yleisilme jää varsin simppeliksi ja yksiulotteiseksi, mutta viinin mukavan puruvoimainen rakenne antaa paljon anteeksi ja arkisesta yleisilmeestä huolimatta viinistä on paha lähteä keksimään miinuksia. Eniten ehkä tulee viinistä mieleen Etelä-Euroopan ravintoloiden jotkut oikeasti hyvät "talon viinit", jotka eivät maksa paljoa, mutta silti toimivat varsin passelisti monien erilaisten ruokien kanssa ilman sen kummempia riitasointuja.

Wine-searcherin keskihinta on varmasti reilusti alakanttiin Suomen hintoihin nähden, mutta siihen hintaan viini onkin varsin mainio esitys; Suomen hintakehyksessä voisin tämän viinin arvioida järkeväksi ostokseksi n. 7-8,5 euron hintaan.

Lyhyesti: Simppeli, mutta toimiva ja tasapainoinen arkivalkoviini. Vähän yllätyksiä, paljon hedelmää.

Arvio: OK – ihan jeppis juu. Vaikea keksiä tällaiselle perustason arkivalkkarille mitään nasevaa tiivistystä. Herttaisen yhdentekevä, mutta samalla ihan juomiskelpoinen tuttavuus.

Hinnan (~5e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti