Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.12.13

Trimbach Gewurztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre 1990

Trimbach Gewurztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre 1990
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Ribeauvillé
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~29e (Syyskuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Upean Clos Ste. Hunen jälkeen Trimbachin standilta rupesi löytymään jos jonkinlaista erikoisuutta, joista ei Mikäviini-esitteessä mainittu halaistua sanaakaan: seuraavaksi testiin päätyi Trimbachin viinitalon huippu-Gewurztraminer, Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre – eikä mikä tahansa pullote, vaan peräti 23 vuotta kypsytetty kappale!

Tämä viinin nimi on Trimbachin kunnianosoitus Alsacessa vaikuttaneille Ribeaupierren suvun lordeille; viiniä varten kerätyt rypäleet nimittäin tulevat Grand Cru Osterbergin tarhalta, joka on ennen ollut Ribeaupierren suvun hallinnassa. Tätä kyseistä viiniä valmistetaan vain parhaina vuosikertoina ja Trimbach suosittelee, että parhaat puolet saavuttaakseen viinin annettaisiin kypsyä rauhassa vähintään 10-vuotiaaksi ennen korkkaamista. Kypsytyspotentiaalia talo lupaa viinille vähintään parikymmentä vuotta – todennäköisesti juuri tätä väitettä tukeakseen viini olikin tarjolla Mikä viini -tapahtumassa. Ylle merkitsemäni hinta on vain viitteellinen, sillä wine-searcherin yleishaku ei erottele vuosikertoja – todennäköisesti vuosikerran 1990 ostaakseen saa siis latoa euroja tiskiin enemmän kuin nuo kolme kymppiä.

Sävyltään tämä viini on kullankeltainen, kuten ikääntyneeltä viiniltä voikin odottaa, mutta kuitenkin yllättävänkin ohuehko ja hailakka.

Viinin makea tuoksu on yksinkertaisesti sanottuna päällevyöryvä – nokkaa ei tarvitse tuoda kovinkaan lähelle lasia, kun viinin tuoksu rupeaa jo tuntumaan. Erittäin runsaasta ja aromaattisesta tuoksusta erottuu hyvin makeaa litsiä, ruusuvettä, paahdettuja mausteita, ylikypsää päärynää, kevyttä hunajaa, hentoa kukkeutta ja aavistus omenahilloa. Alkoholi tuntuu kohtalaisesti aromien keskellä häilyvänä apteekkieetterisyytenä.

Vaikka CSR on käytännössä kuiva, onnistuu sen pehmeä, lempeä ja konsentroitunut hedelmäisyys huijaamaan kieltä ja luomaan illuusion makeasta hedelmäisyydestä, jota vasten viinin voimakas – paikoitellen jopa karhea ja karvas – mausteisuus tuo upeaa kontrastia. Kielellä tuntuu litsiluumua ja kriikunaa, savuisuutta, hunajaa, aasialaisia mausteita, kevyttä omenahilloa ja aavistus jonkinlaista kehittynyttä nahkaisuutta; viinin makumaailma tuntuu alusta asti runsaalta, mutta silti se tuntuu kasvavan ja kehittyvän kielellä edelleen. Hapokkuus on melko maltillista, paikoitellen melko vaatimatontakin runsaaseen makumaailmaan nähden; suutuntumaltaan viini on öljyisen liukas ja hyvin täyteläinen.

Jälkimaku on leveä ja intensiivinen, mutta loppupeleissä hieman lyhyehkönpuoleinen – todennäköisesti johtuen hillitystä hapokkuudesta, joka yleensä tuo viinien makuun pituutta. Kielellä häivähtelee runsasta mausteisuutta, savuisuutta, kevyttä hunajaa ja hieman alkoholin makua ilman varsinaista lämmöntunnetta.

Tämä esitys menee kyllä helposti parhaiden koskaan maistamieni Gewürztraminerien joukkoon – vaikka viinin hapokkuus jää hieman matalaksi, on tämä sama ongelma vastassa lähes jokaisessa elsassilaisessa Gewürzissä. Muuten viini on uskomattoman hurmaava, monisyinen ja upealla tavalla kehittynyt esitys, josta ei uskomattoman runsaasta aromimaailmasta huolimatta puutu eleganssia ja tasapainoa. Vaikka viinillä on melko runsaasti ikää, ei se tunnu olevan millään lailla olevan huippunsa ohi, päin vastoin – viinillä tuntuu olevan vielä selkeästi potentiaalia kehittyä edelleen!

Tämän kyseisen vuosikerran voi siis yhtä huoletta sekä korkata että unohtaa kellariin. Sen sijaan nuoremmat vuosikerrat kannattaa ehdottomasti pitää korkin alla vähintään kymmenvuotiaiksi – tämä viini puhuu niin voimakkaasti sen puolesta, että pullosta kaataa lasiinsa timantteja, jos vain jaksaa olla kärsivällinen. Nuoria Gewürztraminereita maailma on pullollaan, mutta harva kuiva Gewürz yltää samanlaisiin sfääreihin kuin tämä viini. Upea, harmoninen valkoviini, joka varmasti täydentää mitä tahansa mausteista-muttei-tulista Kaakkois-Aasian ruokalajia tai aromaattista juustoa.

Lyhyesti: Upea ja hienosti kehittynyt huippu-Gewürztraminer, jonka hurmaava tuoksu vihjaa makeutta, vaikkei viini sellaista varsinaisesti tarjoakaan. Monisyinen ja hienostunut tyylilajinsa edustaja, jolla on kiitettävästä iästään huolimatta vielä paljon vuosia edessään.

Arvio: Täydellinen – tällaisten viinien jälkeen ymmärtää, miksi monen mielestä Gewürztraminer tuottaa parastaan juuri Alsacessa: hyvissä käsissä siellä voi saada rypäleestä irti uskomatonta makujen ilotulitusta, harmoniaa ja ikäännyttämispotentiaalia. Jälleen yksi erinomainen esimerkki siitä, miksi Trimbach nauttii niin suurta arvostusta ympäri maailmaa.

Hinnan (~29,00e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti