Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.12.13

Barth Riesling Brut

http://www.alko.fi/tuotteet/513537/
Barth Riesling Brut
  • Valmistaja: Weingut Barth
  • Tyyppi: Kuohuviini, bA Sekt Rheingau
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau, Hattenheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,89e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 20,10e (Tammikuu 2014, Alko)

Perinteisesti laadukkaaseen kuohuviiniin on mielikuvien tasolla yhdistetty jo useamman vuosisadan ajan hyvin tuoreina – jopa lähes raakoina – poimituista Chardonnay-, Pinot Meunier- ja Pinot Noir -rypäleistä valmistetut, hyvin pitkään pullokypsytetyt tekeleet. Vaikka tätä Champagnen maakunnassa luotua reseptia apinoidaankin innolla ympäri maailman, on monissa maissa myös pyritty kehittämään aivan omannäköisiä versiointeja huipppukuohuvista. Enkä siis nyt puhu mistään arkisista peruskuplivista, vaan oikeasti tyyliä ja mielenkiintoa huokuvista laatukuohuviineistä, jotka eivät selvästikään ole shamppanjaa, mutta voivat huoletta korvata sellaisen. Yksi tällaisena esittäytyvä kuohuviini on aikaisemmin tänä vuonna Alkon valikoimiin saapunut Barthin kuohuva Riesling, joka on onnistunut vakuuttamaan allekirjoittaneen jo useampaan otteeseen, mutta vasta syyskuisessa Mikä viini -tapahtumassa mukana oli muistiinpanovälineet, joilla viinistä jäi myös jotain mieleen.

Viinintekijäsukuun syntyneen Johann Barthin vuonna 1948 Rheingauhun perustama viinitalo Barth on tuottanut viinejä omalla nimellään jo vuodesta 1956, mutta ensimmäiset kuohuviinit talo toi markkinoille vasta 1990-luvun alussa. Tätä nykyä kuohuviineistä on kuitenkin tullut merkittävä osa talon tuotannosta ja peräti 40% talon viineistä on kuohuvaa. Kaikki Barthin kuohuvat ovat bA Sekt -merkittyjä, eli kuplat saadaan viineihin perinteisellä pullokäymismenetelmällä. Tätä nykyä edelleen Barthin suvun omistuksessa oleva viinitalo on tunnustettu yhtenä Saksan parhaista kuohuviinitaloista ja se on ollut Saksan arvostetun laatuviinijärjestö VDP:n jäsen vuodesta 1999.

Siinä missä yleensä kuohuviineihin käytettävät rypäleet ovat usein varsin tuoreita, jopa piirun verran raakojakin, Barth Riesling Brut on valmistettu hyvin kypsistä Riesling-rypäleistä, jotka ovat puristettu kevyesti kokonaisina rypäleterttuina. Niistä valmistetun viinin on annettu käydäterästankeissa ja sitten kypsyä pullossa hiivasakkojen kanssa peräti kahden vuoden ajan, minkä jälkeen pullot ovat "tanssitettu" perinteisesti käsin ennen uudelleenkorkitusta.

Väriltään viini on tasaisen kellanvihreä ja maltillisesti kupliva.

Tuoksu on kepeähkö ja jopa hennon pidättelevä, mutta myös vivahteikas. Siinä tuntuu kypsänmakeaa sitruunaa, aprikoosia, hunajaa, mineraalia ja hillittyä mausteisuutta; Hunajaisuus paikoitellen tuo mieleen jopa hennon jalohomeisuuden. Taustalla väijyy häivähdys sakkakypsytyksen tuomaa paahteisuutta.

Maltillisen tuoksun jälkeen viinin maku tuntuu suorastaan yllättävän intensiiviseltä ja voimakkaalta; kielelle suorastaan räjähtää hunajaa, sitruunankuorta, omenaa, persikkaa, aprikoosinkiveä ja kukkaista mausteisuutta. Yleisilme on vivahteikas, superekspressiivinen ja kaikin puolin upea. Kieltänipistelevä kuohu on varsin rapsakka, mutta myös tyylikkään tasainen ja pitkäkestoinen.

Viini jättää varsin rehevän jälkimaun, jossa tuntuu pitkään hunajaa, kuivattuja trooppisia hedelmiä ja kevyen suolaista mineraalisuutta. Jälkivaikutelma on yhtä aikaa sekä runsas ja vivahteikas että suutapuhdistavan raikas.

Barthin Riesling Brut on ehdottomasti yksi parhaista kuplivista Rieslingeistä, mitä vastaani on tullut, ellei jopa paras. Kokonaisuus on niin uskomattoman runsas ja ilmaisuvoimainen, että lähin mielikuva minkä viinistä voi antaa, on mehevä Auslese tai kevyesti kehittynyt Großes Gewächs Riesling ryhdikkäillä kuplilla. Kokonaisuus on todella hurmaava ja siitä löytyy jatkuvasti uusia piirteitä, mitä ihailla.

Barth Riesling Brut on, kuten alussa jo totesin, varsin uskottava ja erittäin tyylikäs vaihtoehto shamppanjalle, mutta samalla uskaliaan erilainen ja tyyliltään selvästi omanlaisensa. Viinillä ei ole samanlaista eleganssia kuin parhaimmilla, selkeästi vanhempaan ikään ehtineillä shamppanjoilla, mutta toisaalta hintakin on tällä matalampi kuin yhdelläkään Suomessa myynnissä olevalla shamppanjalla! Voin kuvitella, että viinin hyvin kypsään ja intensiiviseen makumaailmaan perustuva ilmaisu ei vetoa hieman maltillisempien ja perinteisempien kuohuvien ystäville, mutta omasta mielestäni tässä on Alkon valikoiman yksi parhaista kuohuvista Champagnen ulkopuolelta.

Koska viinin viehätyksestä suurin teho perustuu sen runsauteen ja vaikuttavuuteen, on viini parhaimmillaan maljakuohuvana, jolloin viiniä voi huoletta ihailla lasin verran ilman pelkoa siitä, että tulisi kyllästymään viinin täyslaidalliseen tykitykseen. Jos viini on sen sijaan tarkoitus jakaa vain pienessä porukassa, lienee se parhaimmillaan hyvin jäähdytettynä – jopa jääkaappikylmänä – ruokajuomana riittävän runsaiden salaattien, merenelävien tai jopa vaaleiden lihojen kumppanina. Lisäksi on muistettava, että niin Riesling kuin shamppanjakin on klassinen blinien pari, joten voin ennakoida tästä viinistä varsinaista täsmäasetta vaikka minkälaisilla päällysteillä aseistetuille blineille!

Lyhyesti: Ylettömän ilmaisuvoimainen, runsas, vivahteikas ja kiitettävän rakenteikas kupliva Riesling. Ehdottomasti upea, erilainen vaihtoehto shamppanjoille, jos perinteiset ranskalaiset rupeavat kyllästyttämään.

Arvio: Erinomainen – kuin kuiva ja kuplilla varustettu versiointi Riesling-jälkiruokaviinistä. Hämmentävää, hurmaavaa ja herkullista kamaa.

Hinnan (20,10e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti