Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.12.13

Duval-Leroy Blanc de Chardonnay 1999

Duval-Leroy Blanc de Chardonnay 1999
 • Valmistaja: Champagne Duval-Leroy
 • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
 • Maa: Ranska
 • Alue: Champgane
 • Rypäleet: Chardonnay (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 50,00e (Syyskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Mikä viini 10 vuotta -tapahtuman iäkkäimmän kuplivan titteliä taisi hallita Duval-Leroyn Blanc de Blancs -shamppanja Blanc de Chardonnay 1999, jota ei kyllä mielenkiintoisesti löydy lainkaan viinitalon omilta sivuilta. Tästä syystä muita viininvalmistuksellisia speksejä kuin käytetyn rypälelajikkeen (Chardonnay, duh) en pysty tässä kertomaan. En kyllä myöskään ole varma eroaako viini Duval-Leroy Vintagesta, joka myöskin näyttää olevan 100% Chardonnay.

Tämä kyseinen viini oli vielä hetki pari sitten Alkon tilausvalikoimassa – juustoiseen, kultaisilla sydämillä varustettuun pahviboksiin pakattuna – mutta näköjään se on aivan hiljattain poistunut, sillä nyt Alkon sivut eivät kyseistä tuotetta tunne.

Viinin jo varsin kiitettävä, 14 vuoden ikä näkyy sen hennon vihertävässä värissä, joka on vuosien myötä ryhtynyt taittumaan melko syvän kullankeltaiseen.

Ikä kuitenkin tuntuu selvimmin viinin upeassa ja monisyisessä tuoksussa, jossa tuntuu välillä vastapaistettuja hunaja-pähkinäleivoksia, välillä kaneliomenapiirakkaa vaniljakastikkeella. Taustalla tuntuu kypsiä, keltaisia hedelmiä ja makeata omenaisuutta. Lasista kohoava tuoksu on runsas, hienolla tavalla kehittynyt ja kaikin puolin hurmaava.

Ikä tuntuu tuoksun tavoin myös viinin maussa, mutta suussa Blanc de Chardonnay on selkeästi hedelmävetoisempi kuin nenässä. Vaikka todella runsas ja monisyinen maku on yleisilmeeltään kuiva, vihjailee kehittynyt kokonaisuus makeudesta; kielellä pyörii vastapuristettua omenamehua, marmeladisuuteen taittuvaa sitruunaa ja sitruunankuorta, palanutta sokeria, hunajaisuutta, hillittyä kermaisuutta ja vivahde makean pähkinäistä kauramantelipaistosta. Iästään huolimatta viinistä ei raikkautta puutu: mousse on pieni mutta tasainen ja ennen kaikkea pitkäkestoinen, hapokkuudessa on edelleen hyvin puruvoimaa ja se tukee mainiosti taustalla tuntuvaa mineraalisuutta.

Rehevä ja ilmaisuvoimainen jälkimaku, jonka viini kielelle jättää, on täynnä toffeeta, paahdettuja pähkinöitä, uuniomenoita, paahteisuutta, hillittyä mineraalisuutta, kevyttä hunajaa ja hentoa sienimäisyyttä. Viinistä jää hennosti suuta lämmittävä, vivahteikas, mehukas ja todella pitkään jatkuva jälkivaikutelma.

Huh. Duval-Leroyn vanha valkoinen pesi helposti lattiaa suurin piirtein kaikilla muilla päivän aikana maistetuilla kuohuviineillä, jos ei oteta (lähes tuplasti suuremmalla hintalapulla varustettua) Bollinger La Grande Annéeta lukuun. D-L Blanc de Chardonnay on suorastaan upea, hurmaavalla lailla kehittynyt ja erittäin tasapainoinen Blanc de Blancs, joka on täynnä charmia ja suorastaan kerjää korkkaamista. Viinin voi vielä odottaa säilyvän kaapissa helposti muutamia vuosia, mutta nyt ollaan selvästi saavutettu huippu ja pullon voi korkata aivan huoletta.

Viini on suorastaan hämmentävän iäkäs, hurmaava ja suorastaan vaarallisen herkullinen tuttavuus hintaluokassaan – todellinen sääli, että viini poistui valikoimasta. Onnellisia ovat ne, jotka kerkesivät napata putelin talteen.

Lyhyesti: Todella herkullinen ja hurmaavalla tavalla kehittynyt Blanc de Blancs, joka suorastaan ryöppyää iän tuomia aromeja, mutta silti tarjoilee taustalta vielä nuoren kuohuvan hedelmää ja raikkautta. Viini, jonka kypsyttämisen muut ovat hoitaneet puolestasi ja jonka voi korkata huoletta vaikka heti.

Arvio: Täydellinen – todella charmantti esitys, josta ei tunnu puuttuvan mitään. Varsin vaikuttava valinta esimerkiksi runsaille kasvisruoille tai vaalealle lihalle, mutta näin ihastuttava viini on parhaimmillaan ihan sellaisenaan, ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä.

Hinnan (50,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Otto, olet täysin oikeassa - tämä oli eittämättä Mikä Viinin helmiä ja on huikeassa kunnossa juuri nyt. Onneksi muistin pari viikkoa sitten käydä hakemassa Arkadiasta viimeiset kolme pulloa... Sori :)

  Hieno kirjoitus!

  VastaaPoista
 2. Ei tarvitse anteeksi pyydellä, luotan pullojen päätyneen niille arvoistaan huomiota antavaan huomaan! Eikä itselläni olisi muutenkaan ollut täällä tilaa enää yhdellekään pullolle. :)

  VastaaPoista