Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.12.13

Bernard-Massard Auxerrois 2012

www.alko.fi/tuotteet/550967
Bernard-Massard Auxerrois 2012
 • Valmistaja: Caves Bernard-Massard
 • Tyyppi: Valkoviini, Grand Premier Cru Côtes de Grevenmacher
 • Maa: Luxemburg
 • Alue: Grevenmacher
 • Rypäleet: Auxerrois (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 12,90e (Syyskuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 13,50e (Tammikuu 2014, Alko)

Alkon valikoimissa ei vähään aikaan ole ollut Auxerrois-valkoviinejä, kun Thill'sin Auxerroiskin katosi valikoimista. Kuitenkin tässä tämän vuoden puolella hyllyille saapui erityisesti kuohuviineistä tunnetun Bernard-Massardin oma versio tästä Alsacessa ja Luxemburgissa yleisestä rypäleestä.

Auxerrois on geneettisesti hyvin lähellä Chardonnayta – molemmat kun ovat Gouais Blanc ja Pinot Noir -rypäleiden risteytymiä. Chardonnay kuitenkin on sopeutunut (kohtalaisen) hyvin myös lämpimiin viininviljelyalueisiin, kun taas Auxerroisia pidetään puhtaasti viileän ilmaston lajikkeena. Tämä kyseinen pullote on kerätty Luxemburgin Grevenmacherin alueelta ja sitä on kypsytetty 5 kuukautta teräksessä ennen pullotusta. Laatuluokitukseltaan Bernard-Massardin Auxerrois on jopa huvittavan mahtipontinen Grand Premier Cru -viini, eli se edustaa korkeinta Luxemburgin viinien laatuluokkaa.

Viini tuli vastaani Mikä viini 2013 -tapahtumassa, jossa nappasin sen testiin viimeisenä viininä yläkerran muuten kuohuviineihin keskittyneestä tarjonnasta ennen kuin siirryin alakerran standien ääreen.

Väriltään viini on hyvin neutraali, lähes värittömän vihertävä.

Tuoksultaan viini on hyvin runsas ja kypsä. Aavistuksen Chardonnaymaista tuoksumaailmaa hallitsee makea omenaisuus, taustalla tuntuu hentoa päärynäisyyttä ja persikkaa.

Maultaan viini on kuivahko tai jopa puolikuiva, eli viinin 10 g/l jäännössokeri tuntuu. Viinin kohtalainen hapokkuus pitää kuitenkin paketin mukavan napakkana, joten jäännössokeri ei missään nimessä hallitse kokonaisuutta. Hieman yksiulotteisessa makumaailmassa tuntuu kypsää omenaa, yrttisyyttä, hieman päärynää ja hento aavistus mineraalia. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja lempeä, yleisilme on viileä ja hieman harmiton, mutta myös mukava ja miellyttävä.

Viinistä jää keskipitkä, kuivanpuoleinen ja lempeä jälkimaku, jossa tuntuu viheromenaisuutta, yrttiä ja mineraalia.

Viini ei yllätä, vaan on tyyliltään hyvin samanlainen kuin aikaisemmin vastaantulleet Auxerroisit: lempeä, helppo ja hedelmävetoinen. Luonnetta viinillä ei hirveästi selvästikään ole, mutta tästä tietynlaisesta kasvottomuudesta huolimatta kokonaisuus on mukavan tyylipuhdas, sopivan freesi ja hyvin tasapainossa. Pieni määrä jäännössokeria toisaalta selkeästi tuntuu pehmittävän viinin jo valmiiksi hieman tylppiä särmiä, mutta samalla tekee siitä varsin lupaavan oloisen kumppanin esimerkiksi mausteisemmille tai suolaisemmille ruoille.

Yleisesti B-M Auxerrois on varsin helppo ja miellyttävä valkoviini, joka hyvin viileänä on varsin mukiinmenevä kesäviini esimerkiksi piknikeille tai kevyemmille grillailuille, mutta näin talvisaikaan tarjoaa hyvän ruokaviinin jos kiinnostaa kokkailla pakkasilla mukavasti lämmittävia, hillityn tulisia curry-ruokia tai muita mausteisempia aasialaisannoksia.

Lyhyesti: Lempeän hedelmävetoinen, tasapainoinen ja puolikuivahko Auxerrois Luxemburgin kuuluisimmalta kuohuviinituottajalta.

Arvio: Miellyttävä – ei tarjoile suuria yllätyksiä, muttei kauheasti kevennä lompakkoakaan. Mukava, tasapainoinen ja yleiskäyttöinen arkiviini ruokapöytään tai aurinkoiseen kesäpäivään.

Hinnan (13,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

2 kommenttia:

 1. Tuo thillsin viinin poistuminen oli kyllä harmittavaa.. Oli mielestäni todella hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllähän harmillisesti noita varsin mainioitakin viinejä poistuu Alkon vakiovalikoimasta turhan taajaan. Monet lähtevän sen takia, että kukaan ei "löydä" viiniä ja myynnit jäävät liian alhaisiksi, mutta välillä sieltä katoaa varsinaisia hittituotteitakin. Itseäni harmittaa kun Schloss Gobelsburgin mainio Grüner Veltliner poistui, vaikka kyseessä oli ymmärtääkseni vieläpä varsin suosittu tapaus.

   Poista