Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.12.13

R. Mondavi Napa Valley Fumé Blanc 2008

http://www.alko.fi/tuotteet/935357/
Robert Mondavi Napa Valley Fumé Blanc 2008
  • Valmistaja: Robert Mondavi Winery
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Napa Valley
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (92%), Sémillon (8%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 29,90e (Syyskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 29,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Kuohuviinitarjonnan tullessa tarkastetuksi oli korkea aika siirtyä ihmettelemään Mikä viini -tapahtuman valkoviinitarjontaa. Wanhan ylioppilastalon salin perältä löytyvän Robert Mondavin viinejä esitelleen standilta löytyi testiin Alkon tilausvalikoimasta löytyvä Fumé Blanc.

Fumé Blanc on varsin mielenkiintoinen viinityyli: Sauvignon Blanc ei nauttinut suurta arvostusta 60-luvun Yhdysvalloissa johtuen joko halvoista, makeista lajikeviineistä tai rypäleen monesti jopa aggressiivisen vegetaalisesta ilmaisusta. Kun Robert Mondavi sai vuonna 1968 erän Sauvignon Blancia, hän käytti niistä kuivaa viiniä ja pyrki pehmittämään viinin luonnetta ja saamaan siitä helpompaa kypsyttämällä viiniä poikkeuksellisesti tammitynnyreissä (vielä tänäkään päivänä Sauvignon Blancia ei valmisteta juuri muuten kuin terästankeissa, tai korkeintaan vanhoissa, neutraaleissa tammitynnyreissä). Koska Sauvignon Blancin maine ei ollut järin mairitteleva, nimesi Mondavi uuden viinityylinsä Fumé Blanciksi, pyrkien luomaan mielikuvia laadukkaita Sauvignon Blanceja tuottavasta Pouilly-Fumén alueesta.

Tätä nykyä viiniin sekoitetaan pieni määrä Sémillonia, minkä vuoksi viini muistuttaa tyyliltään – nimestään huolimatta – enemmän Bordeaux'n tammessa kypsytettyjä Sauvignon Blanc - Sémillon -valkoviinejä, kuin usein teräksessä kypsytettyjä Pouilly-Fumén valkoviinejä.

Viini on Sauvignon Blancille tyypillisesti väriltään melko neutraali, mutta tyypillisen hennon vihreän sävyn sijaan tammikypsytys on tehnyt viinistä kevyesti vihertävään taittuvan kellanvihreän.

Tuoksu on hyvin vihertävänsävyisiin ja vegetaalisiin Sauvignon Blanceihin tottuneelle erikoinen ja persoonallinen: kokonaisuutta hallitsee kuiva, mutta hieman tunkkainen herukkaisuus, taustalla häilyy tammen tuomaa kermaisuutta ja savua. Myös rypäleelle tyypillinen häivähdys tölkkiparsaa erottuu aika ajoin. Vaikka tuoksun komponentit tuntuvat hieman tuhdin- ja tunkkaisenpuoleisilta, on kokonaisuus yllättävänkin raikas. Hämmentävä, omalaatuinen tuoksu, jota on hyvin vaikea pukea sanoiksi.

Kuiva maku on napakoihin, joskus jopa viiltävän hapokkaisiin Sauvignon Blanceihin tottuneelle suulle yllättävän täyteläinen, jopa öljyisen oloinen. Kypsähkö makumaailma tarjoaa vaaleaa herukkaisuutta, kevyttä parsaisuutta ja hillittyä passiota sekä tammen tuomaa vaniljaa ja kermaisuutta. Viini vaikuttaa olevan runsaasta suutuntumastaan huolimatta melko hapokas, mutta silti hieman jopa turhan pehmeän oloinen.

Viinistä jää kielelle tasainen jälkimaku, jossa tuntuu parsaisuutta, Sauvignon Blancin vehreää vegetaalisuutta, cantaloupea, hillittyä vaniljaa ja aavistus savuisuutta. Jännittävä jälkivaikutelma jatkuu melko pitkään.

Kokonaisuutena Mondavin Fumé Blanc on varsin persoonallinen ja jännittävä tuttavuus. Tammi on selkeästi pyöristänyt viinin terävimpiä reunoja, minkä vuoksi viini ei varmasti toimi samalla tavalla ruokaviininä kuin perinteiset, särmikkäät Sauvignon Blancit; yleisilme on jopa piirun verran turhan pehmeä ja tunkkainen sopiakseen hyvin makumieltymyksiini. Viini ei tästä huolimatta millään tavalla liiallisesti tammitettu – vaikka tammi tuntuu, se ei dominoi, vaan pysyy mallikkaasti joka osa-alueella taustalla ja antaa viinin hedelmäisyyden hoitaa pääroolin. Voin lisäksi kuvitella tammen tuoneen viinille ikääntymispotentiaalia – Sauvignon Blancit monesti lähtevät iän myötä nopeastikin (jopa parissa vuodessa) haipumaan pois, kun taas tämä Fumé Blanc on viiden vuoden iässään mainiosti tikissä – joskin kokonaisuus on iästään huolimatta yllättävänkin suoraviivainen ja yksiulotteinen esitys. Viinillä on jännittävällä tavalla erilainen ja omintakeinen esitys, mutta tästä huolimatta makumaailmaltaan viini ei ole erityisen syvä tai kompleksi – mitä kyllä mielestäni on lupa odottaa kolmen kympin viiniltä.

Mondavin Fumé Blanc kyllä jollain tavalla vetää mattoa jalkojen alta: ilmaisultaan se ei onnistu osumaan nappiin, mutta makumaailma on sen verran jännittävä, erilainen ja omintakeinen, että sitä siemailee samalla lailla kun pyörittelisi mielessään jotain arvoitusta. Vaikka viini vaikuttaa tyyliltään enemmän massoille suunnatulta perusviiniltä kuin laatua huokuvalta huippuviiniltä, huomaa sitä kaipaavansa uutta lasillsita viiniä jotta onnistuisi tajuamaan sitä paremmin. Kaikin puolin jännä tuttavuus.

Vaikea sanoa kaipaako tällainen viini ikää – koska viinistä ei löydy juurikään suurta persoonallisuutta edes viiden vuoden iässä, tuntuu viinin kypsyttely tähänkin ikään hieman turhalta, vaikkei viini missään nimessä ole ns. mennyt huipun yli. Tosin vaikea sanoa mitä kypsyttely tällaiselle viinille tekee – vai tekeekö mitään. Jos saisi vertailla vierekkäin vastapullotettua ja 10-vuotiasta Fumé Blancia, voisi saada paremmin perspektiiviä asiaan. Viinin (melko kovan Mondavi-preemion sisältävään) hintaan en kyllä pulloa itse ostaisi, mutta mielelläni palaisin uudelleen sen äärelle ihmettelemään.

Lyhyesti: Omintakeinen, tammessa kypsytetty Sauvignon Blanc -vetoinen viini. Enemmän massoille suunnattu suoraviivainen suorittaja kuin tyylikäs ja harmoninen hurmuri, mutta persoonallisen makumaailmansa vuoksi jaksaa kiehtoa ja hämmentää. En varsinaisesti pitänyt viinistä, mutta en kyllä lähde sitä tuomitsemaankaan.

Arvio: Hyvä – jännittävä tapaus. Särmikkäämmällä ja kompleksimmalla ilmaisulla olisin voinut olla jo myytyä miestä, mutta nyt jään vain raapimaan päätä ja ihmettelemään mistä mahtoi olla kyse. Arvoitusviini. Ja kaikesta persoonastaan huolimatta en kyllä voi millään lailla ymmärtää viinin hintaa.

Hinnan (29,90e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti