Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.9.12

Rigal The Original Malbec 2011

Rigal The Original Malbec 2011
  • Valmistaja: Rigal, Advini
  • Tyyppi: Punaviini, IGP / Vin de Pays du Lot
  • Maa: Ranska
  • Alue: Sud-Ouest, Garonne, Cahors
  • Rypäleet: Malbec (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 5-10e (Syyskuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Alunperin Malbec oli melko suosittu lajike siellä täällä ympäri Ranskaa, mutta viimeisen 50 vuoden aikana rypäleen suosio on laskenut lähes olemattomaksi kaikkialla muualla paitsi Lounais-Ranskan viinialueilla; sen sijaan Argentiina on tätä nykyä "ominut" Malbecin itselleen ja nykyisin Malbecia pidetään jopa maan "kansallisrypäleenä." Argentiinan viinien suosion myötä myös kiinnostus ranskalaisiin Malbeceihin on palannut ja erityisesti Lounais-Ranskassa valmistetaan paljon Malbec-vetoisia viinejä.

Yksi tällainen viini on entisen Jeanjeanin, nykyisen Advini-yhtymän tuottama, uuden maailman hengessä nimetty (pelkän tuottajan sijaan selvä brändinimike sekä käytetty rypälelajike) The Original Malbec. Esittelijä selitti viinin olevan Cahorsista peräisin, mutta luokiteltu IGP-appellaation alle, koska AOC Cahors ei salli 100% Malbec-viinejä – mikä mielestäni kuulosti melko oudolta, sillä ymmärtääkseni Cahors'n viinialueella Malbecille on määritelty minimiraja, ei maksimirajaa... Todennäköisesti siis viini ei täytä muita AOC-appellaation minimimääräyksiä, tai rypäleet tulevat laajemmalta alueelta kuin pelkästään Cahors'sta.

Väriltään viini on melko läpikuultavan sinipunainen. Tuoksu on hieman viileän ja hillityn oloinen, mutta hedelmältään melko mehevä, tumma, musteinen ja kevyesti lihaisa.

Maku on pippurinen, makeahko ilman varsinaista hilloista ylikypsyyttä, musteinen, kuivan mausteinen, mustikkainen ja tuoreen luumuinen. Suutuntuma on melko pehmeä ilman varsinaista lihavuutta – hapokkuutta on kuitenkin jonkin verran että paketti pysyy kasassa, vaikkei viini erityisen ryhdikäs tai napakka olekaan. Kokonaisuus on ihan harmoninen ja balanssissa, vaikkakin melko helppo. Rypäleestä huolimatta varsinaista tanniinista puraisua ei pääse löytymään, vaikkakin pitkään viiniä suussa pyöritellessä kevyttä ikenien kuivumista rupeaakin huomaamaan.

Jälkimaku on leivontamausteinen, tumman hedelmäinen, keskipitkä ja alkoholista kevyesti lämpöinen.

Kokonaisuutena The Original Malbec on käytettyyn rypälelajikkeeseen nähden yllättävän lempeä ja tyylillisesti melko uuden maailman hengessä valmistettu – makean hedelmäinen ja helppo. Tiukkaa ja tyylikkään ronskia Malbecia odottaville tämä viini on melko vaisu esitys, mutta alle kympin mehukkaista ja mutkattomista argentiinalais-Malbeceista pitäville tämä ranskalaisversio toiminee varmasti – viini on kuitenkin ihan tasapainoinen ja hyvin tehty, minkä lisäksi se tulee huomattavasti lähempää kuin argentiinalaisviinit.

Sääli vain, että viini on tyylillisesti melko yhdentekevästi uutta maailmaa edustava, sen sijaan että olisi persoonallinen ja alueelle uskollinen. Viini onkin todennäköisesti enemmänkin yritys tunkea argentiinalaisten dominoimille Malbec-markkinoille kuin varsinaisesti edustaa Lounais-Ranskan viinituotantoa.

Lyhyesti: Melko helppo ja tasapainoinen ranskalainen Malbec, joka on kuitenkin tyylillisesti lähempänä Argentiinaa ja Chileä kuin Ranskaa. Mutkaton, yleiskäyttöinen perusviini.

Arvio: OK – heh juum, melko perusviini. Ei sytytä sen enempää kuin hyvä perus-Malbec Argentiinasta. Ei mitenkään huono tapaus, mutta melkoisen yllätyksetön.

Hinnan (5-7e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (8-10e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti