Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.9.12

Ogier Crozes-Hermitage Les Brunnelles 2009

Ogier Crozes-Hermitage Les Brunnelles 2009
  • Valmistaja: Ogier
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Crozes-Hermitage
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Pohjois-Rhône, Crozes-Hermitage
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,64e (Syyskuu2012, Wennerco)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Crozes-Hermitage on Pohjois-Rhônen suurin ja yksi vähiten arvostetuimpia viinialueita. Tämä ei johdu niinkään siitä, että Crozes-Hermitagen taso olisi huono, vaan siitä, että käytännössä kaikki muut viinialueet Pohjois-Rhônessa ovat huomattavasti pienempiä ja tuottavat vain hyvin vähän korkeatasoista (ja tyyristä) viiniä, joiden rinnalla Crozes-Hermitagen on vaikea kilpailla. Tämän vastapainona Crozes-Hermitagen viinit ovat sitten usein varsin edullisia, jolloin voi päästä varsin pienelläkin rahalla kiinni korkeatasoisiin Pohjois-Rhônen viineihin.

Viinin tuoksu on arviointivaiheessa hieman sulkeutuneen oloinen; lasista nousee pippuria, kevyttä herukkaa, tuoretta luumuisuutta, hillottua karhunvatukkaa ja hentoa lihaisuutta. Kokonaisuus on viileähkö.

Väri on tumman viinipunainen, reunoille hieman vaaleneva, keskisyvä ja hieman läpinäkyvä. Selvästi siis hennompi verrattuna esimerkiksi uuden maailman Syrah (Shiraz)-viineihin.

Ensivaikutelmaan Les Brunnellesin maku on kuiva, tiukka, voimakas ja napakka. Viini ei selvästikään edusta kepeätä Crozes-Hermitagen tyyliä, mutta viini on myöskin hyvin kaukana esimerkiksi muhkeista, hilloisista ja pehmeänpyöreistä aussi-Shiraz-viineistä. Kuivan karpaloista hedelmäisyyttä maustaa rypäleelle ominainen pippurinen mausteisuus ja hento, maamainen savuisuus. Kokonaisuus on tuntuvan hapokas, melko tanniininen, erittäin tasapainoinen ja kaikkea muuta kuin kosiskelevan miellyttämisenhaluinen.

Keskipitkä jälkimaku on katkeroisen mausteinen, savuinen, napakan hapokas, etäisen mineraalinen, hieman rasvaisen oloinen – jopa pekoninen – ja kevyesti alkoholisen lämmin.

Les Brunnelles on maukas, miellyttävän hillitty ja varsin tasapainoinen Syrah-viini selvästi ruokapöytään. Kaukana ollaan kosiskelevan hedelmävetosista Syraheista, mutta samoin myös kepeistä lipittely-Syraheista. Hedelmä on hillittyä, kuivaa ja tiukkaa, eli juuri sellaista, jota kunnon tukeva ateria kaipaa kylkeensä. Rakenteensa puolesta viini on samaten erinomainen ruokaviini, mutta samasta syystä tuntuisi kaipaavan lisää ikää: tiukka hapokkuus ja tuntuvat tanniinit takaavat viinille varsin hyvää tulevaisuutta kypsytyksen kannalta. Vaikka tätä ei tarvitse kypsyttää vuosikymmentä tai useampaa, kuten parhaita Hermitagen tai Côte-Rôtien viinejä, tehnee joidenkin vuosien kypsyttely sekä hyvää viinin räyhäkkään nuorekkaalle rakenteelle että ihmeitä viinin aromimaailmalle.

Lyhyesti: Hillitynpuoleinen, nuorekas ja tiukka Syrah ruokapöytään ja viinikellariin. Voimaa, eleganssia ja klassista Pohjois-Rhônen Syrah'ta yhdessä pullossa.

Arvio: Erittäin hyvä – näin nuorena ja sellaisenaan maistettuna viini ei varmastikaan anna itsestään parhaita puoliaan, mutta taustalla leijaileva potentiaali on silti melko selvää. Viini, joka kyllä kalpenee parhaiden Pohjois-Rhônen viinien rinnalla, mutta joka myös lähtee sellaisiin verrattuna vain 10-20% hinnalla! Perushyvä C-H sieltä tukevammasta päästä.

Hinnan (18,64e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti