Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.9.12

Go de Godello 2011

Go de Godello 2011
 • Valmistaja: Soto del Vicario
 • Tyyppi: Valkoviini, DO Bierzo
 • Maa: Espanja
 • Alue: Castilla y León, Bierzo
 • Rypäleet: Godello (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 18,90e (Syyskuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 19,15e (Tammikuu 2014, Alko)

Mikä viini -tapahtumassa tuli pyörähdettyä mielenkiinnosta tuoreen espanjalaisviinitalon, Pago del Vicarion, pöydässä, jossa oli tarjolla myös Alkoon rajattuna määränä saapunut Godello, jonka tuottajana on Pago del Vicarion alaisuudessa toimiva bierzolaisviinitalo, Soto del Vicario.

Godello on melko tuntematon valkoinen rypälelajike Espanjasta, jota viljellään lähinnä maan luoteisnurkassa, Portugalin pohjoispuolella. Erikoisuutena on Valdeorrasin appellaatio, jossa Godello on ainoa virallinen valkoviinilajike.

Väriltään viini on ohuehko ja melko nuorekkaan vihertävä, melko lailla nuoren ja hailakan Sauvignon Blancin oloinen.

Hillitty tuoksu on kepeähkö, yrttinen ja miellyttävän puhdaspiirteinen; taustalla on etäistä trooppisuutta.

Maku yllättää raikkaudellaan; Go de Godello on todella eloisa, tuntuvan hapokas ja raikas. Hedelmäisyydessä on hillittyä, kevyen makeata trooppista hedelmää, mutta myös tuoreita, vihreitä hedelmiä.

Pitkähkö jälkimaku on raikkaan yrttinen, mineraalinen, napakan hapokas ja kevyesti banaanisen hedelmäinen.

Go de Godello onnistui yllättämään raikkaudellaan ja ryhdikkyydellään: useimmat Iberian niemimaan valkoviinit ovat melko tuhteja, voimakkaasti trooppisen hedelmäisiä ja usein myös raskaanpuoleisiakin, mutta vaikka tämä oli selvästikin iberialainen valkoviini, oli se tyyliltään yllättävän tasapainoinen ja hillitty. Pago del Vicarion monesti selvän modernit otteet eivät ulottuneet tähän viiniin sen vertaa, että tätä viiniä olisi voinut pitää "espanjalaisena uuden maailman viininä", toisin kuin monia muita nuorten viinitalojen viinejä. Mutta viinin tyylistä huolimatta hinnassa on kyllä omaan makuuni pari euroa liikaa; viini on laadukas, muttei erityisen ihmeellinen tai poikkeuksellisen upea tapaus, max. 15 euroa kuulostaisi tästä viinistä omiin korviini sopivammalta hinnalta.

Lyhyesti: Raikas, yrttinen ja mineraalinen valkoviini, jota on piristetty juuri sopivalla määrällä kevyttä, trooppista hedelmäisyyttä.

Arvio: Erittäin hyvä – kaikin puolin vakuuttava uuden viinitalon esitys valkoviinirintamalla. Enemmän suuri ja suoraviivainen kuin siro ja elegantti, mutta joka tapauksessa onnistuu vaikuttamaan kaikilla osa-alueillaan.

Hinnan (19,15e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

 1. Tuo hinnan ja laadun suhde arvio vähän kummastuttaa. vai jäikö vina esmeraldan arvio? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, sillä kuten arvion lopussa lukee: "max. 15 euroa kuulostaisi tästä viinistä omiin korviini sopivammalta hinnalta." Viini on yllättävän tasokas espanjalaiseksi viiniksi (jotka Suomessakin ovat normaalisti akselilla 7-11 euroa), mutta 19 eurolla viini tappelee jo mm. Loiren Sauvignon Blancien ja Alsacen Grand Cru -viinien kanssa, joka on omasta mielestäni aivan liian kova sarja näin perusviinille, oli se tehty kuinka hyvin tahansa.

   Siksi en näe, että viinin laatu ei vastaa hinnan luomia odotuksia. Laatu on kova, mutta hinta kovempi. :)

   Poista