Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.9.12

Trimbach Pinot Gris Réserve 2008

Trimbach Pinot Gris Réserve 2008
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16,98e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 16,99e (Tammikuu 2013, Alko)

Tämän viinin edellinen vuosikerta pitää edelleen sijaa yhtenä parhaimmista koskaan maistaneista valkoviineistä. Pinot Gris / Pinot Grigio harvemmin onnistuu herättämään allekirjoittaneessa suuria tunteita, mutta Alsacelaiset Pinot Gris't ovat sen sijaan olleet usein lähes yksinomaan positiivisia kokemuksia. Ja niiden joukossa Trimbachin esitys on onnistunut olemaan kerta toisensa jälkeen ylitse muiden.

Tämän viinin edellistä vuosikertaa on tullut maistettua kolmeen otteeseen, joten tutustuminen uuteen vuosikertaan on tervetullut – eikä vähiten siksi, että kahtena kertana kolmesta Pinot Gris 2007:n tuoksua on dominoinut todella selvä herkkusienen aromi, mutta kolmannella kerralle se puuttui täysin. Tästä syystä jokainen pullo hieman jännittää; minkälaista yllätystä on nyt tiedossa?

Väri on tasaisen kellanvihreä, viinitalon Rieslingejä aavistuksen kellertävämpi. Tuoksu on mausteinen, runsaan hedelmäinen ja raikas, mutta herkkusienisyydestä ei ole tällä kertaa tietoakaan. Tuoksun hedelmäisyys taittuu kevyesti kypsänmakeaan suuntaan, tarjoillen hunajamelonia ja litsiluumuja.

Maku on todella intensiivinen ja miellyttävän täyteläinen. Viinillä on selvästi painoa ja rakennetta, mutta mineraalisuutensa ja eloisan hapokkuutensa takia kokonaisuus pysyy silti melko kevyenä ja raikkaana. Ensiksi kielen kärjen valtaa makea hunajaisuus, mutta nopeasti viini muuttuu selvästi kuivemmaksi, hedelmäisyyden asettuessa jonnekin kuivan ja puolikuivan väliselle harmaalle alueelle. Kielellä on valtava kirjo aromeja: hunajaa, hunajamelonia, kukkeutta, mineraalia, päärynää, sitruksia. Runsaudestaan huolimatta viini ei ole mikään ylisuuri hedelmäpommi, vaan ihastuttavan selväraaminen ja elegantti tapaus.

Keskipitkä - pitkä jälkimaku on melko mausteinen, kukkea, hennon hunajainen ja kevyesti makeaan taittuvan kypsän hedelmäinen. Hapokkuus pitää kuitenkin jälkimaun mukavan rapsakkana ja raikkaana. Kokonaisuus on ihastuttavan runsas.

Onhan tämä viini upea edelleenkin. Tämä viini ei saanut aivan samalla lailla sukkia pyörimään jaloissa kuten viimekertainen kokemus Pinot Gris Réserve 2007:n kanssa, mutta syynä on todennäköisesti se, että tämä viini oli melko hiljattain avattu ja jäävedessä jäähdytetty, kun taas '07 oli pitkään ollut auki ja nauttimishetkellä selvästi lämpimämpi. Silti viini ei kauas vuoden takaisesta vuosikerrasta jää, ja onkin siis edelleen yksi parhaita valkoviinejä, mitä Alkosta voi alle kahdella kympillä löytää.

Lyhyesti: Kaikin puolin maukas ja vaikuttava Alsacen Pinot Gris. Viinissä on paljon kaikkea, mutta ei oikeastaan mitään liikaa. Erittäin yleiskäyttöinen ruokaviini sienisalaattien ja kevyiden kalaruokien kumppanista aina mausteiseen aasialaiseen ruokaan ja kaikkea mahdollista sisältävään joulupöytään. Nyt hyvin lähestyttävissä, mutta kehittynee vielä vuosia.

Arvio: Täydellinen – viinissä on jotakuinkin kaikkea, mitä voin hyvältä Pinot Gris'ltä odottaa – tai melkeinpä valkoviiniltä, noin yleisesti. Tästä minä pidän. Upea viini.

Hinnan (16,99e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti