Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.9.12

Bollinger Special Cuvée Brut

Bollinger Special Cuvée Brut
  • Valmistaja: Bollinger
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (60%), Chardonnay (25%), Pinot Meunier (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 49,90e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 52,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Kuten aikaisempinakin vuosina, myös tänä vuonna aloitin Mikä viini? -messujen tarjonnan tarkastamisen Bollingerin shamppanjatalon pöydästä – onhan se hyvä ihmetellä näiden kuohuviinien herkkää ja monisävyistä aromimaailmaa ennen kuin on tukkinut makuhermonsa tuhdeilla punaviineillä. Ensimmäisenä vuorossa oli talon peruslinjaston kuohuva, Special Cuvée Brut.

Väriltään viini on hyvin yllätyksettömän kellanvihreä. Tuoksu sen sijaan on kaikkea muuta kuin yllätyksetön: runsaassa tuoksussa on reippaasti hiivaista, briossista leipätaikinaa, hunajamelonia, keitettyjä omenoita, kevyttä mantelisuutta ja hentoa, tuoretta sitruksisuutta.

Maku on varsin runsas, hyvin paahteinen, leveä, vivahteikas, tuntuvan mineraalinen, kypsän omenainen ja tuoreen persikkainen. Terhakkaat kuplat ja voimakkaanpuoleinen, mutta tasapainoinen hapokkuus tekee viinistä melko rapsakan, mutta moussen runsaus onnistuu silti tekemään viinin suutuntumasta kermaisen täyteläisen.

Kuiva jälkimaku on pitkä, voimakas, todella raikas ja suutapuhdistava. Kielelle jää hapokasta sitruksisuutta ja voimakasta, kivennäisvesimäistä mineraalisuutta.

Aikaisempina vuosina en ole ollut lähelläkään yhtä fiiliksissä perus-Bollista, mutta syynä on toisaalta saattanut olla se, että sen on ohittanut pikaisesti aloitusmaljana, eikä siihen ole keskittynyt yhtä paljoa kuin nyt, kun koettaa saada pilkottua aistihavainnot siististi sanaistettaviksi osiksi. Joka tapauksessa, olen jo ensimmäisen lasin kohdalla varsin juhlatunnelmissa, sillä tiedän, että vaikka aloitus oli kovatasoinen, ei seuraavat pari tuttavuutta voi olla ainakaan tätä heikompia.

Kokonaisuutena Bollingerin perus-Brut on mitä mainioin esitys selvästi sieltä hyvin runsaasta ja aromikkaasta päädystä shamppanjoita – viini ei ole karu, hillitty tai siro, vaan melko suuri ja harteikas, mutta koostaan huolimatta silti tyylikäs ja tasapainoinen. Näin tuhdiksi kuplivaksi viini on vielä sopiva alkumaljaksi, eikä ole edes liian roteva, että se kävisi raskaaksi pidemmässäkään hörpinnässä, mutta on varsin kestävä tapaus erilaisille ruoille – myöskin runsaammillekin aterioille. Viini on vielä hyvin nuorekas, muttei tyylillisesti mitenkään raa'an oloinen, vaan vallan helpostilähestyttävä. Kuitenkin rakenne lupaa varsin hyvää kypsytyksen kannalta, kun taas aromimaailma lähes kerjää lisää ikää tuomaan vielä enemmän syvyyttä. Toisin sanoen viinin voi turvallisin mielin ostaa nyt ja palata sen pariin vasta +5 vuoden päästä. Alkon hinnoilla viini on melko kova paukku kertaostoksena, mutta silti hintaluokkansa edustajana varsin kelpo ostos. Ehdottomasti ostamisen arvoinen jos laivoilta tahi ulkomailta viinin löytää halvemmalla.

Lyhyesti: Hyvin runsas ja harteikas mutta myös tasapainoinen ja helpostilähestyttävä Champagnen kuohuva. Tarjolla todella runsaasti aromeita niin nenälle kuin kielelle.

Arvio: Erinomainen – todella mainio tapaus. Pidin todella paljon.

Hinnan (52,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti