Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.9.12

Trimbach Gewurztraminer 2009

Trimbach Gewurztraminer 2009
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 139 SEK (~16,11e, Syyskuu 2012,
    Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Gewürztraminer (tai elsassilaisittain, Gewurztraminer) on hyvin persoonallinen, hennon punertavan värinen ja melko sokeripitoinen rypälelajike, josta valmistetaan usein hyvin mausteista ja makeaan taittuvaa valkoviiniä. Alsacea pidetään tämän lajikkeen huippualueena, mikä on melko erikoista, sillä alueella ei ole varsinaisesti mitään yhtenäistä tyyliä tämän lajikkeen suhteen: Alsacelaiset Gewurzit voivat olla mitä tahansa intensiivisistä ja hyvin makeista Vendanges Tardives -viineistä, voimakkaisiin ja mausteisiin puolikuiviin ja puolimakeisiin viineihin, minkä lisäksi alueella valmistetaan myös lähes kuivaa – tai jopa rutikuivaa – Gewurzia. Maison Trimbach edustaa tätä viimeksimainittua tyyliä melko kuivalla Classic-sarjan Gewurztraminerilla.

Viinin väri on vaaleanvihreä ja vetisen hailakka. Tuoksu on erittäin tyypillinen Gewürztraminer – hunajaa, kukkia, mausteita, litsiluumua, päärynää, parfyymia, ruusuvettä – mutta yleensä todella runsaisiin ja lähes päällekäyviin tuoksuihin verrattuna selvästi kevyempi ja hillitympi, jopa tietyllä lailla sulkeutuneen oloinen. Vaikea sanoa onko kyse viinin erittäin kylmästä tarjoilulämpötilasta vai talon tyylistä.

Maku on varsin runsas ja raskaanpuoleinen. Maussa on paljon Gewürzin ruusuvetistä kukkaisuutta ja mausteisuutta, mutta hedelmää on niiden vastapainona; löytyy päärynää, litsiluumua ja hedelmäkarkkeja (ei sellaisia halpaa esanssisuutta, vaan varsin luonnollista, makeata karamellisuutta.) Viini on melko hapokas – mikä on melko paljon sanottu melko lämpimän 2009-vuosikerran Gewürztraminerista, joka on tunnettu melko vähähappoisena lajikkeena – mutta viini on silti turhankin täyteläinen ja, kuten aiemmin mainittu, raskaan oloinen. Kokonaisuus jää hieman laiskaksi. Myöskin alkoholi tuntuu puskevan keskimakuun asti turhan paljon.

Pitkähkö ja miellyttävän persoonallinen jälkimaku on keskimakuun verrattuna varsin kuiva, päärynäinen, mausteinen ja kevyen mineraalinen.

Gewürztraminer on itselleni rypäle, josta on välillä vaikea pitää. Kuivat Gewürzit ovat usein todella karhean mausteisia ja kukkaisia vailla hedelmää, kun taas makeammat ovat liiankin makeita ja rakenteettomia. Trimbach onnistuu yllättämään yllättävän raikkaalla ja selvästi kuivaan taittuvalla tyylillään – hedelmä ja mausteisuus on keskenään loistavassa balanssissa, eikä jäännössokeria tunnu olevan yhtään liikaa. Happojakin on ilahduttavan paljon käytetty lajike huomioon ottaen. Sen sijaan lämpöinen vuosikerta 2009 taitaa näkyä jonkin verran: alkoholia tuntuu olevan viinissä melkoisen paljon, eikä aivan balanssissa muuhun runkoon nähden. Lisäksi sekä alkoholi että jäännössokeri tuovat sen verran runsautta ja raskautta suutuntumaan, että edes ilahduttavan kohtuulliset hapot eivät tunnu jaksavan painon alla.

Viini ei ole aivan balanssissa, mutta Trimbachin raikkaasta tyylistä johtuen viini on silti omaan makuuni todella miellyttävä Gewürztraminer. Selvästi nuorenalähestyttävä, sillä happojen keventyessä ajan kanssa balanssi tuskin ainakaan paranee. Todennäköisesti paljon parempi esitys aromikkaiden pehmeiden juustojen tai mausteisten ruokien kanssa (kannattaa kuitenkin karttaa tulisia ainesosia, sillä ne korostavat alkoholisuutta) kuin sellaisenaan. Jään jännityksellä odottamaan viinin muita vuosikertoja, sillä tyylillisesti viii lupaa paljon hyvää, vaikkei ihan pistesijoille kantanutkaan.

Lyhyesti: Hillitystä ja raikkaasta ilmaisustaan huolimatta hieman turhan suuri, raskas, löysä ja aavistuksen tasapainoton Alsacen Gewürztraminer. Todennäköisesti viini, jonka pahimmat puutteet pystyy helposti korjaamaan oikeanlaiseen ruokaan yhdistelemällä.

Arvio: Erittäin hyvä – tyylillisesti tämä viini oli hyvin lähellä sellaista, jota Gewürztraminerilta kaipaan, mutta tuntuva alkoholi ja raskaus rokottivat pinnoja – viinistä puuttuu erinomaisimpien Trimbachien eleganssia ja hillittyä karuutta. Kaukana ei kuitenkaan olla, mutta en yhden viinin perusteella kykene vielä sanomaan onko kyseessä vain hieman heikompi vuosikerta, vai rypäleen inherentti ominaisuus.

Hinnan (16,11e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti