Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.9.12

Rigal The Original Colombard 2011

Rigal The Original Colombard 2011
  • Valmistaja: Rigal, Advini
  • Tyyppi: Valkoviini, IGP / Vin de Pays de Côtes de Gascogne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Sud-Ouest, Gascogne
  • Rypäleet: Colombard (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 7,70e (Syyskuu 2012, Heino Juomat)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Colombard – tuo rypäle, joka on Suomessa tunnettu lähinnä halvimpien Languedocin ja uuden maailman blendiviinien osasena. Rypäle on kuitenkin elinvoimainen myös Gascognessa, Ranskan lounais-osan, Sud-Ouestin, eteläisessä osassa lähellä Espanjan rajaa, jossa siitä tehdään blendiviinien lisäksi myös 100% lajikeviinejä.

Viinin tuottanut Rigal on erikoistunut tuottamaan Ranskan lounaisosille tyypillisistä rypäleistä viinejä, usein jopa 100% lajikeviinejä alueilla, jotka eivät salli 100% lajikkeen käyttöä. Tällöin viinit myydään spesifin appellaatiomerkinnän sijaan laajemmalla IGP-laatuluokituksella, joka sallii melko liberaalista alueiden rypäleiden käytön. Viinin tuottanut Advini on osa suurempaa yritystä, joka on syntynyt Ranskan viinijättiläisten, Jeanjeanin ja Larochen yhdistymisen seurauksena.

Väriltään viini on kellanvihreä ja todella hailakka.

Tuoksun perusteella olisin voinut veikata viinin olevan uudesta maailmasta ennemmin kuin Ranskasta: lasista nousee kypsää hedelmää, tuoretta omenaa ja hunajaa. Tuoksu olisi melko herkullinen, ellei se olisi niin ylettömän yksipuolinen ja ilmiselvän kosiskeleva.

Maku on hieman tympeä, karvas, tuoreen omenainen, perushedelmäinen ja kypsähkö. Keskihapokas rakenne on hieman ponneton ja viinin yleisilme on melko lattea.

Jälkimaku on lämmin, lyhyehkö, karheanpuoleinen ja raa'an oloinen.

Eipä tämä viini onnistunut vakuuttaamaan allekirjoittanutta Colombardista sen enempää kuin halvat uuden maailman pöytäviinitkään. Olisi kyllä ihan kiva tietää saako em. rypäleestä tehtyä varteenotettavia valkoviinejä, vai kannattaako minun pysyä edelleen siinä mielipiteessä, että rypäleet kannattaa jättää Armagnaciin tislattaviksi.

Lyhyesti: Todella tylsä, yllätyksetön ja geneerinen valkoviini, joka voisi tyylinsä puolesta olla kotoisin mistä tahansa.

Arvio: Huono – eh.

Hinnan (7,70e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti