Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.9.12

Cecilia Beretta Amarone Terre di Cariano 2006

Cecilia Beretta Amarone della Valpolicella Classico Terre di Cariano 2006
  • Valmistaja: Cecilia Beretta, Pasqua
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Amarone della Valpolicella Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (60%), Rondinella (30%), Corvinone (5%), Croatina (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 39,90e (Syyskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 42,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Vuorossa Cecilia Berettan lippulaivaviini, Amarone Terre di Cariano. Toisin kuin Berettan perus-Amarone, tämä viini on Amarone della Valpolicella Classico, eli kaikki rypäleet on korjattu keskimääräistä rakenteikkaampia ja intensiivisempiä viinejä tuottavalta Valpolicella Classico -alueelta; Garda-järven itäpuolella sijaitsevan Monte Carianon kukkulan rinteiltä.

Väriltään viini on hyvin tumma, melkein läpinäkymätön ja ulkonäöltään melko paksuhko. Tuoksu on yllättävän viileä, hillitty ja hienostunut Amaroneksi; löytyy nahkaisuutta, kirsikkahilloa, kuivattua viikunaa, kevyttä kahvisuutta ja suklaisenmakeata tammea.

Suutuntuma on runsas, paksu, melko pippurinen ja tömäkän alkoholin (15,5%) vaikutuksesta melko tulinen. Runsas ja roteva maku on Amaroneksi melkoisen kuiva. Täyteläisessä maussa ainoata makeutta tuo kevyt kuivattu viikunaisuus, muuten hedelmäisyys on melko hapankirsikkaista ja karvaan lääkeyrttistä. Seassa on myös jonkin verran nahkaisia ja maitosuklaisen tammisia sekundäärisiä aromeja. Kokonaisuus on hyvin runsas, harteikas ja tuntuvan tanniininen. Happojakin on riittävästi pitämään pakettia kasassa, mutta kuten monet Amaronet, myös tämäkin viini luottaa rakenteensa puolesta enemmän tanniineihin kuin happoihin.

Muhkea jälkimaku on pitkä, tumman hedelmäinen, kitkerän tummasuklainen, hapankirsikkainen, viikunainen karvas ja kevyesti mausteisen tamminen. Alkoholi tuo runsaan lämmön tunteen nieluun ja kitalaelle.

Kokonaisuutena Amarone Terre di Cariano on kaikin puolin vakuuttava, melko tyylipuhdas ja klassinen Amarone, vaikkakin hieman moderninpuoleinen; viini on kypsytetty 18-24 kk ajan pienissä tammitynnyreissä, joista todennäköisesti huomattava osa on ollut uusia – sen verran makeata ja tuntuvaa tammisuus viinissä on. Vaikkei tämä tammi varsinaisesti dominoi viiniä, puskee se kuitenkin sen verran läpi, että viinin parhaat puolet tuntuvat aika ajoin jäävän piiloon. Viinille siis lienee parasta, jos sen dekantoi useita tunteja etukäteen – tunnin parin dekantoinnin aikana tammisuus todennäköisesti vain aukeaa ja tulee esiin, mutta pidempään odottamalla saa todennäköisesti runsaimmat tammen aromit tuuletettua viinistä pois.

Rakenteen puolesta viinillä on vielä paljon edessä päin: yleisesti viini on todella roteva ja melko nuorekas, tuntuvien tanniinien ja kohtalaisten happojen puolesta voisi viinin arvella kestävän helposti vielä vuosikymmenen loppupuolelle.

Lyhyesti: Roteva, runsas, vivahteikas ja hieman kehittynyt Amarone. Ilmaisultaan moderninpuoleinen, mutta silti varsin tasapainoinen ja maistuva.

Arvio: Erinomainen – Alkon valikoiman tässä hintaluokassa Zenaton Amarone pitää edelleen omalla kohdallani ykköspaikkaa, mutta Beretta tarjoaa kovan kilpailijan. Hieman modernimpi kilpailija klassisen tyylikkäälle Zenatolle.

Hinnan (42,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti