Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.9.12

Bollinger Rosé Brut

Bollinger Rosé Brut
  • Valmistaja: Bollinger
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (62%), Chardonnay (24%), Pinot Meunier (14%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 63,90e (Syyskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 67,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)

Mikäviinin potkaistua käyntiin maistiaisella Bollingerin perus-Brutia, oli aika siirtyä skumppaportaassa askelma ylöspäin: vuorossa Bollingerin Rosé, joka on tehty Special Cuvéen pohjalta lisäämällä siihen 5% Grand Cru -tarhojen rypäleistä korjattua Pinot Noir -punaviiniä. Mutta oikeuttaako tilkka GC-viiniä Alkon 14 euron korotukseen hintalapussa?

Väriltään viini on hailakka lohenvärinen, eli kevyesti oranssiin taittuva roosa. Tuoksu on hyvin samantyyppinen kuin perus-Bollingerissa, löytyy erityisesti pullataikinaa ja eleganttia hiivaisuutta, paahteisuutta, sitruksia ja kevyttä mantelia, mutta myös hieman enemmän punaisia marjoja. Tuoksu ei kuitenkaan ole monille roséeviineille tyypillisen ronskin metsämansikkainen ja vadelmainen, vaan marjat ovat vain pieni osakomponentti runsaassa tuoksussa. Kokonaisuus vaikuttaa hyvin harmoniselta.

Kuiva maku on melko harteikas ja raikas. Hapokkuus tuntuu hieman kevyempänä perus-Bollingeriin verrattuna, mutta sen vastapainona on vielä ronskimpi ja särmikkäämpi mousse. Kuplat ovat suuria ja yllättävän pitkäkestoisia viinilasissa ja taittuvat vasta pienellä odottelulla hillitymmiksi, tehden suutuntumasta selvästi täyteläisemmän ja kermaisemman. Makumaailma on hyvin vivahteikas, eloisan maun tarjoillessa erityisesti sitruksia, paahdettua mantelia ja ranskanleipää, roséemaisen marjaisuuden saapuessa framille vasta hieman viiveellä, kuivan karpaloisuuden ja hieman makeamman vadelmaisuuden muodossa. Kokonaisuus on hyvinkin perus-shamppanjamainen, roséet elementit vain komppaavat hennolla kädellä tuoden kokonaisuuteen vain hyvin pienen ja hienostuneen lisäyksensä.

Pitkä jälkimaku on kuiva, mineraalinen ja hapokas – jopa kirpeä – ja maukkaan hiivaleipäinen. Kokonaisuutena Bollinger Rosé on runsas, tasapainoinen ja tyylikäs. Tästä huolimatta viini ei herätä sen suurempia fiiliksiä kuin perus-Bollykaan; pieni määrä Pinot Noiria tuo viiniin aavistuksen punamarjaisuutta, muttei kuitenkaan varsinaisesti lisää mitään sellaista mitä perusversio ei tarjoaisi. Bollinger Rosé on erittäin tyylikäs ja miellyttävän hillittyyn tyyliin tehty rosée-kuohuva, mutta ellei rosée-kuohuva ole välttämättömyys, tarjoaa perus-Bollinger rahalle selvästi enemmän vastinetta. Jos taas kaivataan ehdottomasti kuplivaa roséeta, on Bollinger erittäin varteenotettava, elegantti vaihtoehto.

Lyhyesti: Erittäin runsas, harteikas ja tasapainoinen kuohuviini, joka on tyylillisesti enemmän kevyesti punertavaksi värjätty peruskuohuva kuin varsinainen roséekuohuva.

Arvio: Tyylikäs – täytyy ihailla Bollingerin tasapainoista tyyliä; tämä viini on roteva olematta robusti. Lisäksi tällaiset roséekuohuvat, jotka eivät ole niin roséita uppoavat ainakin omaan makuun paremmin kuin voimakkaan metsämansikkaiset ja punamarjaiset kuohuvat. Ainoa miinus tulee siitä, että tässä viinissä on melko vähän mitään sellaista, mikä erottaisi sen selvästi Bollingerin perus-Brutista.

Hinnan (67,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti