Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.9.12

Cecilia Beretta Recioto di Soave 2008

Cecilia Beretta Recioto di Soave Case Vecie 2008
  • Valmistaja: Cecilia Beretta, Pasqua
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOCG Recioto di Soave Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Soave, Soave Classico
  • Rypäleet: Garganega (90%), Chardonnay (10%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta arviointihetkellä: 18-28e (Syyskuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Yleensä kun puhutaan Recioto-viineistä, on ihmisten mielissä ensimmäiseksi Pohjois-Italian punaiset jälkiruokaviinit, mutta Veneton maakunnassa valmistetaan myös kuivatuista valkoisista rypäleistä jälkiruokaviinejä. Itse asiassa korkeimman DOCG-statuksen saavuttanut Recioto di Soave on yksi Italian vanhimmista tunnetuista viinityyleistä – vanhimmat merkinnät Soaven alueen makeista jälkiruokaviineistä ovat peräisin 600-luvulta.

Cecilia Berettan valkoinen Recioto valmistetaan pääasiassa Garganegasta, mutta pieneltä osin myös Chardonnaysta, jotka kerätään arvostetulla Soave Classico -alueella sijaitsevilta tarhoilta. Rypäleiden annetaan kuivua 4-5 kuukauden ajan, minkä jälkeen ne puristetaan viiniksi, jonka annetaan kypsyä pienissä tammitynnyreissä n. 4 kuukautta.

Väriltään tämä Recioto on monia vastaavanikäisiä jälkiruokaviinejä tummempi; viinin kullankeltainen sävy on taittunut kevyesti kuparinruskeaan, yleisilme on kauniin oranssinkeltainen.

Tuoksu on melko hillitty, keveän hunajainen ja kypsän makeahko. Tammisuus ei peitä aromeita alleen, mutta tuntuu melko selvänä, makeaan taittuvana kermatoffeisuutena.

Makea maku on mukavan persoonallinen, kinuskihunajainen, etäisesti tammisen mausteinen ja hennon vaniljainen, melko täyteläinen ja tahmea. Hedelmäisyys tarjoilee hillitysti kypsiä trooppisia hedelmiä. Hapokkuus on hieman vaisunpuoleista; viileänä viini vaikuttaa vielä melko raikkaalta, mutta menettää fokustaan lämmetessään.

Jälkimaku on melko lyhyt, korkeintaan keskipitkä, mutta miellyttävän aromikas, erityisesti kypsän ananaksisuuden, kevyen vaniljatoffeisen tammisuuden ja hunajaisuuden noustessa erityisesti etualalle.

Viini ei ole mitenkään erityisen ihmeellinen tuttavuus, mutta kokonaisuutena se on valkoisiin Recioton viineihin tottuneelle allekirjoittaneelle varsin persoonallinen ja hauska. Oikein maukas tapaus, jonka voi yhdistää vaivattomasti kepeämpiin, makeisiin jälkiruokiin tai mietoihin juustoihin – voimakkaammille ja raskaammille ruoille en sen sijaan usko ihan hapokkuuden riittävän. Viini on varsin hyvässä tikissä nyt, mutta kehittynee hyvin vielä muutaman vuoden.

Lyhyesti: Mukavan persoonallinen ja erityisesti hauska viini, jossa tammi ei missään vaiheessa ruvennut ärsyttämään, vaikka olikin melko esillä joka osa-alueella. Tasapainoa sekin!

Arvio: Miellyttävä – viini ei ole vakavamielinen ja hienostunut, kuten esimerkiksi laadukas Sauternes, vaan ennenkaikkea hauska ja huoleton. Varsin vekkuli jälkiruokaviini tilanteisiin, joissa kaivataan jotain uutta, muttei erityisen ihmeellistä tai harvinaisen eleganttia.

Hinnan (18-23) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (24-28) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti