Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.9.12

Casal di Serra 2011

Casal di Serra 2011
  • Valmistaja: Umani Ronchi
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore
  • Maa: Italia
  • Alue: Marche, Ancona, Jesi
  • Rypäleet: Verdicchio (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,95e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 15,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Äitini kävi ystävänsä kesällä viikon kokkauskurssilla Marchessa, Italiassa, ja tässä syksyn saadessa halusivat he esitellä uusia oppejaan käytännössä. Saimme siis kutsun tulla illallistamaan perinteisiä italialaisia ruokia, minkä lisäksi allekirjoittanut sai vastuulleen hoitaa tilaisuuden viinipuolen kuntoon. Noh, ajattelin paikallisen viinin olevan paras vaihtoehto paikallisen keittiön kanssa, joten Alkosta valikoitui illan valkoviiniksi valikoiman ainoa Marchen valkoviini, Casal di Serra.

Viinin hirviömäisen pitkä appellaationimike koostuu monesta osasta, joita voinen tässä avata: viini edustaa Castelli dei Jesin alueen Verdicchiosta tehtyä viiniä; Classico viittaa siihen, että viini tulee siltä pieneltä ja arvostetulta alueelta, jossa viiniä on alueella alunperin alettu viljelemään (yleensä Classico-alueilla valmistetaan ympäröivää suurempaa aluetta korkealaatuisempia viinejä); Superiore viittaa usein moneen eri asiaan italialaisissa viiniappellaatioissa, mutta yleisimmin sillä viitataan perustason viinejä korkeampaan alkoholiprosenttiin, rajoitettuun viinisatoon ja/tai pidempään kypsytysaikaan (tässä tapauksessa en tiedä mistä mahtaa olla kyse, sillä Umani Ronchi ei valmista perus-Verdicchiota, mutta viinistä löytyy voltteja 13% ja kypsytys on tapahtunut 5 kuukauden ajan terästankeissa hiivasakan päällä.)

Väriltään viini on kellertävään taittuvan vihreä. Tuoksu on hyvin mehevä ja kypsän hedelmäinen, nostaen esille paljon Verdicchiolle (mm. Veneton alueen Luganat) ominaisia hunajamelonisia, aprikoosisia ja hennon mantelisia piirteitä, joita täyttävät kypsien omenoiden ja sitrusten aromit sekä ei-tamminen vaniljaisuus. Varsin valloittava, makean hedelmäinen tuoksu, jota nuuhkii ihan ilokseen.

Maultaan Casal di Serra on hyvin pyöreä ja ja melko täyteläinen, jopa hyvin kypsän tuntuinen, mutta ei missään nimessä löysän tai makean oloinen. Pehmeäntäyteläinen viini tuntuu kielellä viskositeetiltaan paksuhkolta, hieman öljymäiseltä, mutta sitä tukee napakka hapokkuus, joka tekee viinistä miellyttävän intensiivisen ja voimakkaan. Runsaudestaan huolimatta viini ei ole erityisen tuhti, mutta ei varsinaisesti erityisen raikaskaan; viini tuntuukin tekevän parhaansa välttääkseen olemasta millään tavalla selkeästi määriteltävä. Kielellä maistuu tuoksusta tuttuja aromeja; hunajamelonia, kypsiä sitruksia, aprikoosia, kevyttä mantelisuutta, mausteisuutta ja hentoa kermaisuutta.

Jälkimaku on volttiensa puolesta kevyen lämmin, mutta muuten varsin harmoninen, pitkähkö, makean mausteinen, omenainen, sitruksinen ja yrttinen.

Kokonaisuus on vallan erinomainen italialaisen aterian kanssa, viini sopi erityisen mainiosti alkupalana tarjoillulle linssimuhennokselle sekä myöhemmin pöytään kannetun tattirisoton kumppanina. Enemmän kuin Veneton Verdicchiot, tämä viini toi yllättävästi niin tyyliltään kuin aromeiltaan mieleen muutamat hyvin kypsät ja mehevät Soave Classicot. Italialaiset tuntuvat osaavan tehdä hyvin kypsiä, runsaita ja täyteläisiä valkoviinejä, jotka eivät kuitenkaan ole löysiä, ylikypsän makeita tai rakenteettomia, vaan todella maukkaita, tasapainoisia ja valloittavia. Casal di Serra on kaikin puolin erinomainen tapaus ruokaviiniksi tilanteeseen, jossa kaivataan runsasta ja täyteläistä valkoviiniä; kuin Chardonnay sellaiselle, joka ei Chardonnaysta perusta.

edit: Viinin hinta on näköjään kiivennyt reilussa vuodessa peräti reilut kaksi euroa, mikä nostaa viinin jo selvästi hinnakkaamman oloiseksi ostokseksi, joten korjataan hinta-laatusuhdetta 'erinomaisesta' alaspäin vastaamaan nykytilaa.

Lyhyesti: Runsaan täyteläinen, aromikas, mausteinen, kypsä ja tasapainoinen viini Italiasta, Adrianmeren rannalta. Helposti monenlaisiin ruokiin yhdistettävä, mutta hyvin viilennettynä varsin maittava myös seurusteluviininä.

Arvio: Erinomainen – hyvin miellyttävä italialainen allrounder. Vaikka olen enemmän Ranskan, Saksan ja Itävallan valkoviinien ystävä, rupeavat nämä tasokkaat italialaisvalkkarit viemään yhä enemmän kieltä mennessään.

Hinnan (15,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti