Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.9.12

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2005

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2005
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Ribeauvillé
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 42,90e (Syyskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 43,90e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
Trimbachin Prestige-sarjan lippulaivaviinien alapuolella sijaitsee viinitalon arvostettu Réserve Personnelle -sarja, jonka Riesling on Cuvée Frédéric Emile – Ribeauvillén arvostettujen Grand Cru -tarhojen, Geisbergin ja Osterbergin, rypäleistä tehty viini. Vaikka viinin kaikki rypäleet tulevat Grand Cru -tarhoilta, luokitellaan se silti perustason AOC Alsace -viiniksi, sillä AOC Alsace Grand Cru -viinien rypäleiden tulee tulla yhdeltä tarhalta, kun taas Frédéric Emile on kahden tarhan rypäleistä tehty Cuvée – sekoite.

Viinin rypäleet poimittiin käsin hyvin kypsinä, erittäin tarkasti vain parhaita rypäleitä valikoiden. Viini on Alsacen perinteiden mukaisesti kypsytetty vain teräksessä. Trimbachin omin sanoin: "wood gives nothing to our wines." Asenne, jonka soisi leviävän Alsacesta muuallekin maailmaan. Trimbach ilmoittaa sivuillaan viinin olevan nauttimiskelpoista 3-5 vuoden iässä, mutta saavuttavan huippunsa vasta +15 vuoden iässä. Tällä vuosikerralla on tästä ikää vajaa puolet – katsotaanpa miltä vaikuttaa.

Väri on kevyesti vihertävä, melko neutraali. Tuoksu on viileästä tarjoilulämpötilastaan johtuen hieman vaisu, mutta silti melko syvä ja ilmaisuvoimainen: löytyy tuoretta limettiä, kypsää omenaa, mineraalia, valkoisia kukkia, sitruunan kuorta, kevyttä petrolia ja hentoa hunajaisuutta. Lisäksi aika ajoin nenääni nousee aromi, jonka jostain syystä tunnistin happamankirpeäksi hedelmä-Missä Äx -karkiksi.

Maku on kypsän hedelmäinen, mutta silti rutikuiva. Raikkaan suutuntuman ja napakan hapokkuuden takaa 4 g/l jäännössokeria ovat täysin piilossa. Petrolia on selvästi enemmän kuin perus- tai Réserve Rieslingissä, mutta se ei silti missään nimessä dominoi, vaan pysyy hyvin hedelmän kanssa tasapainossa. Ymmärrän hyvin Trimbachin suosituksen +15 vuoden iälle – tämän ikäisenä viini on vielä hyvin nuorekkaan ja primäärisen oloinen. Kokonaisuus on eloisa, tietyllä tavalla öljyisen liukas, mutta silti hyvin kepeä – vaikkei sentään kypsästä hedelmäisyydestä johtuen vallan painoton Riesling olekaan.

Rutikuiva ja vaikuttavan pitkä jälkimaku on raikas, hapokas, sitruksinen, voimakkaan mineraalinen ja hyvin maukas. Todella vaikuttava esitys, jonka pariin palaa mielihyvin uudelleen. Talon tyyliin uskollisesti viini on rutikuiva ja hieman karunpuoleinen, mutta tällaiseksi karuksi viiniksi poikkeuksellisen iso.

Viini on paradokseja täynnä: se on öljyinen mutta kevyt, karu mutta syvä ja hedelmäinen, kevyt mutta iso. Ennen kaikkea se on kuitenkin todella upea, tasapainoinen, voimakas ja elegantti Alsacen Riesling. Vielä 7 vuoden iässäkin viini tuntuu turhan nuorelta avattavaksi, vaikka onkin jo nyt todella upea ja vaikuttava kokemus. Nuorena voimakkaiden, runsaiden ja tyylikkäiden aterioiden kruunaaja, kypsempänä nautinto sellaisenaan. Suosittelisin odottamaan vielä muutamia vuosia lisää, tai jos kärsivällisyyttä riittää, noudattamaan Trimbachin suosituksia ja antaa viinin ikäänty kunnioitettavaan 15 vuoden ikään.

Lyhyesti: Todella upea ja vaikuttava Alsacen Riesling, joka kypsästä iästään huolimatta on vielä kaikkea muuta kuin kypsä korkattavaksi. Nuorekkaassa nykykunnossa viini on upean syvä, monisyinen ja ilmaisuvoimainen, mutta ennen kaikkea lupaava ja tasapainoinen rakenteeltaan vanhempaa ikää ajatellen.

Arvio: Täydellinen – näin nuorenakaan viinistä on mahdotonta löytää pahaa sanottavaa – paitsi Alkon tilausvalikoiman hinta. Vaikkei viini ole aivan törkeän ylihintainen, olisi se minusta sopivampi jo oikeasti kypsemmälle GC Rieslingille.

Hinnan (43,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti