Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.9.12

Angel Cove Marlborough Sauvignon Blanc 2011

Angel Cove Marlborough Sauvignon Blanc 2011
  • Valmistaja: Angel Cove, Treasury Wines
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 1,5l
  • Hinta arviointihetkellä: 19,89e (Elokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 20,30e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa jälleen yksi Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc: 1,5 litran hanapakkauksesta löytyvä Angel Cove, joka on valmistettu monien eri Marlborough'n alueen viinitarhojen rypäleistä.

Väriltään viini on hyvin hailakka ja värittömänpuoleinen, sävyltään kevyesti nuorekkaan vihertävä. Tuoksultaan viini on hyvin tyypillinen Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc: siitä löytyy ruohoa, nokkosta, raparperia, karviaisia, voimakasta passionhedelmäisyyttä ja herukanlehteä.

Viiniä suussa pyöritellessä havaitsee heti, kuinka rypäleelle ominainen hapokkuus on saatu hienosti esiin – raikastava ja runsaanpuoleista suutuntumaa keventävät hapot ovat hyvin tasapainossa viinin muun rungon kanssa. Viinissä on pieni määrä (5 g/l) jäännössokeria, jota viini tuntuu jopa kaipaavan; runsaiden happojen alta sokeri ei maistu käytännössä yhtään läpi, vaan nostaa kypsän oloista mangoa ja passionhedelmää muuten kovin raikkaan ja viheraromisen paletin alta esiin. Jäännössokeri tuo viiniin myös hieman runsaampaa ja täyteläisempää suutuntumaa. Makupaletilta löytyy kirpeätä sitruksisuutta, raikkaita – ja jopa bitterisiä – yrttejä, kypsää hedelmää, herukkaa ja ruohoa. Viini on kypsästä hedelmäisyydestään huolimatta lähes happamankirpeä ja hanapakkausviiniksi ilahduttavan raikas ja ryhdikäs.

Jälkimaku on mineraalinen, yrttisen ja kiniinisen bitterinen, hapokkaan sitruksinen ja suutapuhdistavan raikas.

Angel Coven perus-SB on ilahduttavan raikas ja ryhdikäs tapaus Alkon pääasiassa masentavan tylsien ja hengettömien valkoviini-hanapakkausten keskuudessa. Viini on melko suoraviivainen ja yksinkertainen, mutta suhteellisella hinnallaan (=alle 10e/pullo) pärjää se loistavasti vastaavanhintaisiin uuden maailman sauvignon blanceihin verrattuna, eikä häpeä yhtään hinnakkaampienkin Uuden-Seelannin Sauvignoneiden rinnalla. Ilahduttavan kirpeänraikas, eloisa ja tyyliltään hyvin kuiva SB – viilennettynä varsin yleiskäyttöinen valkoviini kala- ja salaattinoutopöytiin.

Lyhyesti: Melko mutkaton, mutta hanapakkaukseksi varsin rakenteellinen, ryhdikäs ja tasapainoinen valkoviini. Tyylillisesti hieman kirpakan vihreä, kuiva, trooppisen hedelmäinen ja hyvin hapokas.

Arvio: Erittäin hyvä – ohessa lyhyt lainaus muistiinpanoistani: "Juu jees on – jatkoon."

Hinnan (20,30e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia: