Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.9.12

Torres Viña Esmeralda 2011

Torres Viña Esmeralda 2011 
  • Valmistaja: Miguel Torres
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Catalunya
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Muscat Blanc à Petit Grains (85%), Gewürztraminer (15%)
  • Koko: 0,75 / 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 9,99e / 5,99e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e / 5,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Taas pieni tauko Mikäviini-tapahtuman havaintoihin! Vuorossa Torresin – Suomen yhden tunnetuimmista viinituottajista – jokapaikan valkoviini, Viña Esmeralda.

Itse olin suhtautunut Viña Esmeraldaan melko nuivasti aina, vaikka omakohtaista kokemusta viinistä ei ollut. Ainoastaan melko huonot kokemukset alle kympin Torreseista ovat edesauttaneet tämän mielikuvan syntyä. Mutta sittemmin olen lukenut melko kehuviakin arvioita viinistä, sekä kuullut useammalta taholta viinin olevan ihan käyttökelpoinen kulutusvalkkari, joten ajattelin pienen tutkivan journalismin olevan paikallaan: ihmetelläänpä onko viini todellisuudessa paljon parempi mitä aina olen kuvitellut?

Viini päätyi tässä päivänä eräänä vihdoin testattavaksi kun kaupasta tarttui mukaan Valion uutuus: Chili-Mustapekka-juusto. Tuliselle tavaralle on aina turvallista valita hieman makeampaa, joten valinta ei ollut kovinkaan vaikea.

Esmeraldan väri kuulas kellanvihreä; hapokkuutta vihjailee lasin seiniin ilmestyvät pienet kuplat. Tuoksussa on framilla tyypillisiä Muscatin ja Gewürztraminerin ominaisaromeita: kukkia, simaa ja päärynä-mehukattia, taustalla on myös rusinoita, persikkaa, mausteisuutta. Avauduttuaan myös kevyttä kainalohikisyyttä.

Maussa on ilahduttavan runsasta hapokkuutta, makeata persikkaa, mineraalia, simaa, kukkia, hapokasta vihreätä omenaa ja sitruksisuutta. Kokonaisuus on puolikuiva, aromikas ja hapokkuutensa ansiosta myös sopivan raikas. Makua vaivaa vain kevyt ohuus ja onttous; runsaasta tuoksustaan ja makeasta hedelmästään huolimatta viinistä jää hieman valju kokonaisukuva.

Jälkimaku on kevyesti mineraalinen, mutta hieman vetinen ja lyhyt, minkä lisäksi se on melko lämmin alhaisesta alkoholista (11,5%) huolimatta.

Kokonaisuutena Esmeralda on simppeli ja arkinen. Onhan se ihan hyvin tehty, muttei kyllä mielestäni niiden kehujen arvoinen mitä olen siitä kuullut. Viini toimi ihan kelpo lailla kevyesti tulisen juuston kanssa, mutta mikään tajuntaaräjäyttävä kokemus tämä yhdistelmä ei ollut; korkeintaan laimea "ihan ok." Viña Esmeralda on viileä kesäviini, joka on myös helppo vaihtoehto tulisemmille ja makeille ruoille, mutta loppupeleissä melko tylsähkö. Kyllä samaa tuppaa saamaan edullisemmallakin hinnalla, kun taas euron parin satsauksella saa paljon parempaakin.

Lyhyesti: Puolikuiva, aromikas, sitruksinen, kevyen mineraalinen ja hieman vetinen arkivalkkari seurusteluun ja piknikeille.

Arvio: Tylsä – tämä on melko tylsähkö perusviini, joka eroaa muista tusinavalkkareista lähinnä persoonallisen Muscat-Gewürztraminer-rypälesekoituksensa ansiosta. Mielenkiintoinen rypälesekoitus ei kuitenkaan, ikävä kyllä, takaa automaattisesti mielenkiintoista viiniä.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti