Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.9.12

Mud House Sauvignon Blanc 2011

Mud House Marlborough Sauvignon Blanc 2011
  • Valmistaja: Mud House Wines
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,00e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 13,52e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa jälleen yksi Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc; tällä kertaa mm. vuosikerrallaan 2010 (hieman kyseenalaisen) Vuoden Viinit -kilpailun voittanut Mud House.

Väriltään viini on nuorekkaan vihreä. Tuoksu on aluksi hyvin viileänä melko hillitty, mutta lasissa lämmetessään avautuu nopeasti tarjoilemaan Uuden-Seelannin viineille ominaisia aromeja; kyseessä ei selvästikään ole mikään hillityn yrttinen ranskalais-Sauvignon. Lasista kohoaa nenään pian lähes räjähtävällä voimakkuudella makeankypsää passionhedelmää, tuoretta kurkkua, vihreätä parsaa, mehiläisvahaa ja hennosti rypäleelle tyypillistä kissanpissaa.

Maussa on hyvin napakkaa hapokkuutta, jopa kevyttä pistelyä kielellä, mutta viini on silti suutuntumaltaan hyvin mehevä ja täyteläinen Sauvignon Blanc'ksi – osasyyllisenä lienee viiniin jätetty kevyt jäännössokeri (4 g/l). Rehevä hedelmäisyys seuraa tuoksua melko uskollisesti, tarjoillen aavistuksen makeaan taittuvaa trooppista hedelmää, raparperia, nokkosta, kurkkua ja karviaista. Kokonaisuus on varsin aromikas ja runsas, mutta myös hyvin raikas. Viini ei suussa turhia hienostele, vaan menee mutkattomasti suoraan asiaan. Ymmärrän kyllä viinin suosion: viinin ideasta saa heti kiinni, ja se on niin suuri, että sitä ei voi ohittaa huomaamatta.

Jälkimaku on keskimakua paljon kuivempi. Kielelle jää yrttisyyttä, leikattua nurmea ja nokkosta. Rypäle on lajikeuskollisesti melko hyvin terroiria, maaperää, ilmentävä: muiden makujen haipuessa melko ketterästi, jää suuhun vielä kevyen savuinen ja suutapuhdistavan mineraalinen vivahde. Alkoholi tuntuu nielun takaosissa ja nenässä kevyenä, mutta hieman turhan selvänä lämmöntunteena.

Viini on hyvin tyypillinen Uuden-Seelannin hedelmäpommi-SB, niin hyvässä kuin pahassa. Hyvässä siinä, että kuten käytännössä kaikki maan Sauvignon Blancit, myös tässäkin on oikein terhakas ja ilahduttavan ryhdikäs runko. Vaikka viinin hedelmäisyys on suurta ja voimakasta, ovat viinin raamit hyvin selväpiirteiset, eikä ole huolta löysästä rakenteettomuudesta. Huonoa taas viinissä on taas sen yleismaallinen yliampuvuus. Vaikkei viini ole yhtä järkyttävän intensiivinen kuin esimerkiksi kaikessa voimassaan vaikuttava Villa Maria Reserve Wairau Sauvignon Blanc, on viini silti turhan iso omaan makuuni. Itse pidän niin hillityistä kuin vähän voimallisemmistakin Sauvignon Blanceista, ja melko moni Uuden-Seelannin SB mahtuukin vielä tähän melko helposti, mutta Mud Housessa tuntuu olevan yrityksenä saada paljon kaikkea jokaiselle. Tuhtien ja suoraviivaisten valkoviinien ystäville tämä todennäköisesti ei ole mikään este; päinvastoin, mutta sen sijaan omaan makuuni viini ei juuri osu. Tästä huolimatta on myönnettävä, että viini on ihan hyvin tehty tapaus ja varsin kelvollinen SB niin seurusteluun kuin raikkaille kasvisruoille tai voimakkaille mereneläville.

Lyhyesti: Hyvin suuri, Sauvignon Blanciksi yllättävänkin täyteläinen, kypsän hedelmäinen, raikas ja hyvärunkoinen Uuden-Seelannin valkoviini. Iso viini isoon makuun.

Arvio: Erittäin hyvä – aromeiltaan todella ilmiselvä Sauvignon Blanc; varsinainen mallikirjaesimerkki. Vaikkei viini ihan olekaan tyylillisesti oma juttuni, on se selvästi hyvin tehty: puhtaita aromeita ja täyteläistä suutuntumaa komppaa tuntuva hapokkuus ja ryhti on kunnossa. Erinomaiseksi en näin kursailematonta körilästä halua kutsua, mutta mielestäni Mud House on helpoksi ja suoraviivaiseksi hedelmäpommiksi varsin hyvä, tasapainoinen tapaus.

Hinnan (13,52e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti