Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.9.12

Trimbach Riesling Réserve 2009

Trimbach Riesling Réserve 2009
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Ribeauvillé
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,99e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 18,98 (Tammikuu 2013, Alko)

Vain muutaman euron lisäyksellä saa päivitettyä Trimbachin perus-Rieslingin (rypäleet ymmärtääkseni kerätty niin omilta kuin sopimusviljelijöiden tarhoilta ympäri Alsacea) arvostettuun Riesling Réserveen, jonka rypäleet ovat kerätty vain Trimbachin kotikylän, Ribeauvillén omilta tarhoilta, joiden köynnökset ovat yli 40 vuotta vanhoja. Viiniin käytetyt rypäleet valikoidaan huolella ja niiden korjuu ajoitetaan tarkasti, jotta ne ehtivät saavuttaa riittävän kypsyyden.

Väriltään viini on hyvin hailakka, kevyen vihertävä. Tuoksu on kevyehkö, tuoreen omenainen, kevyen sitruksinen ja miellyttävästi kehittyneen petrolinen.

Suutuntumaltaan Riesling Réserve on intensiivinen ja kevyesti kirpeän hapokas, mutta myös miellyttävän täyteläinen; öljyinen olematta paksu tai raskas. Kuiva maku on elegantin hillitty; hyvin nuorekas hedelmäisyys tarjoilee tuoretta omenaa, sitruksia, tyylikästä mineraalia, taustalla pysyttelevää kukkaista mausteisuutta ja hunajaisuutta sekä hieman petrolia. Tyyliltään viinitalolle uskollinen: hillitty, hieman karunpuoleinen ja rutikuiva, mutta vaikuttavan elegantti ja syvä; asteen pari kaikin puolin suurempi kuin Classic-linjaston Riesling. Kuumasta vuosikerrasta huolimatta tämä Riesling ei ole missään nimessä niin kypsä ja mehevän hedelmäinen kuin monet muut 2009 Rieslingit, vaan hyvinkin rekennevetoinen esitys. Ihailtavasti Trimbach pystyy pysymään tyylilleen uskollisena vuosikertojen vaihdellessa.

Melko pitkä jälkimaku seuraa uskollisesti keskimakua ollen sitruksinen, mineraalinen, raikas ja hapokkuudeltaan hyvin napakka ja tuntuva.

Ainoastaan jäännössokeri vähän ihmetyttää: Alkon sivujen mukaan viinissä olisi jäännössokeria 5 g/l, kun taas Trimbach itse ilmoittaa määräksi >1 g/l. Tiedä häntä, ainakaan viinissä ei hennon hunajaisuuden lisäksi maistu käytännössä ollenkaan makeutta.

Varsin tyylipuhdas, ryhdikäs ja rutikuiva Alsacen Riesling. Erinomainen ja aromikas, mutta hyvin nuorekas ja energinen paketti hyvin yleiskäyttöiseksi ruokaviiniksi, mutta vielä kaukana huippuvuosistaan. Trimbach lupailee kotisivuillaan viinille 10-15 vuoden kypsytyskestävyyttä, mikä vaikuttaa viinin rakennetta ihastellessa varsin kurantilta arviolta. Hapokkaiden ja rutikuivien Rieslingien ystäville upea ostos, mutta kehittyneempien Rieslingien ystäville myös turvallinen hankinta varastoon.

Lyhyesti: Vielä varsin nuori, mutta jo lähestyttävissä oleva laatu-Riesling Alsacesta. Napakka, rutikuiva ja tyyliltään karunpuoleiseen kallistuva valkoviini, joka on nykyisellään varsin upea ruokaviini, mutta rakenne lupaa erittäin hyvää ja pitkäikäistä potentiaalia kypsytystä ajatellen. Turvallinen ostos niin ruokapöytään kuin viinikellariinkin.

Arvio: Erinomainen – kaikin puolin upea Alsacen Riesling. Ihastuttavan ryhdikäs ja napakka, mutta hedelmää ja syvyyttä löytyy riittävästi, jotta viini maistuu erinomaisesti myös allekirjoittaneelle, joka ei ole aivan karuimpien Rieslingien suuri ystävä. Nyt jo upea, ikääntyessään varmasti entistä parempi valkoviini. Suositteluni.

Hinnan (18,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti