Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.9.12

Biokult Rosé 2011

Biokult Rosé 2011
  • Valmistaja: Biokultwein
  • Tyyppi: Roséeviini
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich
  • Rypäleet: Blauer Portugieser (50%), Zweigelt (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,05e (Heinäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Muistinpa tässä äskettäin, että arkistoistani löytyi arvio kenties kesän 2012 ehkä parhaasta kausiroséesta, itävaltalaisesta, monen luomutuottajan osuuskunnan Biokult Rosésta. Piti sitten kaivella hieman muistiinpanovälineitä, joista se lopulta löytyikin. Paras roséekausi, eli lämpimät kesäpäivät, rupeaa olemaan jo takanapäin, joten arvostelu tulee siihen nähden hieman myöhässä, mutta viiniä löytyy vielä muutamia pulloja ympäri Suomea, joten jos vielä rosée maistuu, kannattaa pitää kiirettä ja käydä nappaamassa yksi talteen!

Väriltään viini on syvän vaaleanpunainen. Tuoksu on melko kevyenpuoleinen ja hillitty, tarjoillen punaisia marjoja, kuten mansikkaa, punaviinimarjaa ja morellokirsikkaa, sekä kepeätä sitruksisuutta.

Itse maku on erittäin napakka, ryhdikäs ja intensiivinen – ominaisuus, joka niin monen pehmeänkepeän ja mehumaisen marjaisen kausiroséen jälkeen nostaa Biokultin selkeästi muiden yläpuolelle. Kielellä rosée on hapokkuudellaan pistelevän hapokas, raikkautta korostaa yrttinen ja mineraalisuudessaan jopa tonicvesimäinen bitterisyys. Hedelmäisyys on hyvin kevyttä, tarjoillen lähinnä hentoa vadelmaa ja mansikkaa, jota korostaa kevyt (8 g/l) jäännössokerisuus. Makeutta ei viinin runsaan hapokkuuden ja tuntuvan bitterisyyden alta pääse juurikaan aistimaan.

Jälkimaku on keskipitkä, tai jopa pitkähkö, ja se jättää kielelle mineraalia, happamankirpeitä punaisia marjoja, vielä keskimaussa piilossa pysytellyttä leivontamausteisuutta ja yleistä, omenaisen hapokasta valkoviinimäisyyttä.

Yleisvaikutelmaltaan Biokult Rosé on hieman rakenteettomien ja yllätyksettömien roséeviinien jälkeen ilahduttavan raikas ja rakenteellinen esitys. Tyyliltään viini ei ole mitenkään ihmeellinen tai erikoinen, vaan varsin arkinen ja mutkaton tapaus, mutta sellaiseksi ilahduttavan ryhdikäs ja hyvin tehty. Siinä missä useimmat roséet ovat yhdentekeviä tissutteluviinejä, on tämä vakavasti otettava, viileiden alueiden ruokarosée. Varsin oiva vaihtoehto, jos kaipaa esimerkiksi vaalean lihan kumppaniksi jotain valkoviiniä punaisempaa.

Lyhyesti: Eloisan hapokas ja ilahduttavan ryhdikäs roséeviini, joka ei mene hedelmä, vaan rakenne edellä.

Arvio: Erittäin hyvä – viini ei ole mitenkään erityisen ihmeellinen tai tyylikäs, mutta eipä ole järin moni muukaan roséeviini. Sen sijaan tämä on poikkeuksellisen ryhdikäs ja rakenteellinen tapaus, mikä tekee siitä ihan vakavastiotettavan ruokaviinin, eikä pelkän piknikkorin perusvinkun.

Hinnan (11,05e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti