Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.9.12

Domaine de la Villaudière Sancerre 2011

Domaine de la Villaudière Sancerre 2011
  • Valmistaja: Domaine de la Villaudière
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Sancerre
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Sancerre
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 129 SEK (~15,62e, Elokuu 2012, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 129 SEK (~14,99e, Syyskuu 2012, Systembolaget)


Nyt pieni hengänhdystauko Mikäviinin tuttavuuksista; tällä kertaa vuorossa on...

Lisää länsinaapurin tuliaisia! Eli kyseessä on käsivara-valkoviiniksi päätynyt pientuottaja Domaine de la Villaudièren Sancerre, joka nautittiin rauhallisen perjantai-illan ratoksi simppelin pinaatti-chévrepastan kylkiäisinä syyssateiden rummuttaessa ikkunaruutuja. Kyseessä oleva viinitalo on syntyjään sancerrelaisen Jean Marire Reverdyn ja hänen vaimonsa ylläpitämä yritys, jolla on yhteensä 15 hehtaaria tarhoja Sancerren kylän alueella, eikä viinitalo tuota muuta viiniä kuin Sauvignon Blanceista valmistettua Sancerren valkoviiniä.

Väriltään viini on neutraalin kellanvihreä. Tuoksu on aluksi hyvin viileä ja hillitty – todennäköisesti tarjoilulämpötilasta johtuen – tarjoillen lähinnä selvää herukkaisuutta ja hentoa vegetaalisuutta, lähinnä tuoreen kurkun ja parsan muodossa. Viinin lämmettyä tuoksu pääsee avautumaan selvästi runsaammaksi ja kokonaisuus muistuttaa himpun verran hillitympiä Uuden-Seelannin Sauvignon Blanceja; aiemmat elementit esiintyvät selvästi runsaampina, ja niitä ryydittää kevyt, makeankypsä passionhedelmäisyys ja leikatun nurmen aromi. Kaiken taustalla leijuu kevyesti piikivinen mineraalisuus.

Suussa viini on kuiva ja täyteläisenpuoleinen, hapokkuudeltaan napakka ja raikas. Kielellä pyörii erityisesti murskattua herukanlehteä, nokkosta ja ruohoisuutta, mutta lämmettyä kypsempi hedelmäisyys puskee mukaan, tarjoillen kevyellä otteella tuoretta persikkaa ja kypsiä sitruksia. Suutuntuma on särmikkäitä uusseelantilaisia selvästi leveämpi ja pyöreämpi, mutta myös hillitympi, viileämpi ja fokusoituneempi. Tämä Sancerre on selvästi hedelmäisempi, eikä yhtä vegetaalinen kuin monet aikaisemmin vastaan tulleet Loiren SB:t – tarjolla on paljon samaa kuin monissa Uuden-Seelannin Sauvignon Blanceissa, mutta nuorekas hedelmä on silti hillitympää, kun taas ruohoisuus ja mineraalisuus ovat selvästi korostuneempia.

Jälkimaultaan viini on todella pitkä ja puhdaspiirteinen: kielelle jää sitruksista hapokkuutta, savuista mineraalisuutta, kuivaa herukkaa, hennon kiniinistä bitterisyyttä ja tuoretta, vihreätä parsaa. Ainoastaan alkoholi (13%) onnistuu sellaisenaan nautittaessa lämmittämään hiukan turhan paljon nielua, mutta tämän saa helposti ehkäistyä viilentämällä viinin riittävän viileäksi tai tarjoilemalla sen kanssa jotain syötävää.

Viini onnistui yllättämään varsin positiivisesti. Domaine de la Villaudière on ihastuttavan puhdaspiirteinen, raikas ja fokusoitunut Loiren Sauvignon Blanc, joka ei ole hypännyt modernien viinituottajien kelkkaan tuottaen erittäin hedelmävetoista viiniä, muttei tee myöskään alueelle paikoitellen tyypillistä, hyvin karua ja hillityn ruohoista viiniä. Tämä viini on tyyliltään hillitty ja elegantti, mutta mukana on myös kevyttä trooppista hedelmää ja uuden maailman runsautta, jotka tuovat viiniin sopivaa mielenkiintoa ja syvyyttä. Vaikkei viinissä ole juurikaan mitään erityistä, vaan se on melko tyypillinen Loiren SB, on loistava tasapaino tässä kaikki kaikessa. Lopputuloksena on varsin erinomainen, raikas ja tasapainoinen ruokaviini, joka toimii myös vallan mainiosti sellaisenaan.

En ihmettele, että Loiren Sauvignon Blancia ja vuohenjuustoa pidetään klassisena yhdistelmänä – chévren aromien hallitsema pasta oli täydellinen kumppani viinille: Villaudièren raikkaat aromit toivat upeasti pirteyttä pastan makumaailmaan samalla kun viinin terävä hapokkuus auttoi aromeita pääsemään kermaisen pastakastikkeen läpi. Tällaisia Uuden-Seelannin haastajia tässä hintaluokassa tarvitsisimme myös Suomenlahden tälle puolelle.

Lyhyesti: Runsas, mutta hillityn elegantti Loiren Sauvignon Blanc. Tuoreita vihreitä aromeja ja kevyttä trooppista hedelmää upeasti balanssissa.

Arvio: Tyylikäs – ihastuttavan hillitty mutta raikas ja napakka laatuvalkoviini varsin sopusuhtaiseen hintaan.

Hinnan (14,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti