Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.9.12

Trimbach Riesling 2010

Trimbach Riesling 2010
  • Valmistaja: Maison Trimbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,98e (Syyskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 15,99e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Mikä viini? -tapahtumassa Trimbachin pöydän tarjonta oli katettu sellaiseen järjestykseen, että pöydän tarjonnassa tarvitsi vain kulkea vasemmalta oikealle, viinien vaihtuessa yhä intensiivisempiin tyyleihin ja voimakkaampiin rypäleisiin. Ensimmäisenä, pöydän vasemmassa laidassa, oli talon perustason, eli Classic-linjaston Riesling.

Väriltään viini on nuorekkaan vihreä ja melko ohuehko. Tuoksu on viileähkö ja sitruksinen, seassa on kevyesti makeata hedelmäisyyttä ja hentoa petrolisuutta.

Maku on hyvin napakka ja keskitäyteläinen. Hapokkuus on tuntuvaa, mikä yhdistettyn melko hillittyyn, jopa aavistuksen karunpuoleiseen hedelmään, tekee viinistä todella raikkaan ja jopa viiltävän tuntuisen. Hedelmäisyys on hitusen kypsänmakeaan taittuvaan sitruksista, mutta hyvin kepeätä; tuntuva hapokkuus on viinissä se, joka tuo hentoa hedelmää etualalle ja luo suutuntumaan voimakkuutta ja intensiivisyyttä. Seassa on aavistus petrolia ja tuntuvammin mineraalia. Kokonaisuus on todella raikas ja ryhdikäs, mutta ollakseen perusinjaston Riesling, viini tuntuu yllättävästi jopa aavistuksen raa'ahkolta.

Jälkimaku on kuiva, suutapuhdistavan mineraalinen, tuntuvan hapokas ja jopa aavistuksen verran kiniinisen kirpeä. Napakka ja suutasupistava hapokkuus ja intensiivinen mineraalisuus jatkuu kielellä miellyttävän pitkään.

Nykykunnossa Trimbach Riesling on erinomainen ruokaviini esimerkiksi paksummille ja/tai rasvaisemmille ruoille, mutta todennäköisesti vasta matkalla huipulle; suosittelisin vielä parin vuoden odottelua, jotta hedelmäisyys pääsee kehittymään hieman enemmän, petrolia saataisiin hieman enemmän framille ja hapokkuutta hillittyä.

Pähkinänkuoressa tämä viini on oikein maukas, moniulotteinen ja yleiskäyttöinen perus-Riesling, joka edustaa selvästi Alsacen kuivempaa, sitruksisempaa ja yleisesti karumpaa tyyliä. Varma valinta karujen ja tuntuvan hapokkaiden Rieslingien ystäville, joka tarjoaa hyvää kypsytyspotentiaalia. Yksi Alsacen suosikkiviinitaloistani ei petä.

Lyhyesti: Hillitty, tuntuvan hapokas, sitruksinen ja hennon petrolinen Alsacen perus-Riesling. Varsin kelpo tavaraa, vaikka onkin vielä hyvin nuorekas.

Arvio: Tyylikäs – varsin hillitty, klassinen ja elegantti rutikuiva Riesling, josta ei löydy juuri mitään ylimääräistä. Yleiskäyttöinen ruokaviini.

Hinnan (15,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti