Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.9.13

Rust en Vrede Cabernet Sauvignon 2009

Rust en Vrede Cabernet Sauvignon 2009
  • Valmistaja: Rust en Vrede
  • Tyyppi: Punaviini, WO Stellenbosch
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape, Stellenbosch
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 23,90e (Helmikuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 24,50e (Helmikuu 2014, Alko)

Tämä viini on ollut monella tapaa poikkeava ostos meikäläiselle:
  1. En yleensä osta Cabernet Sauvignonia.
  2. En yleensä osta uuden maailman viinejä.
  3. En erityisesti osta yleensä uuden maailman "huippu-" / "ikoni-" tms. viinejä.
Rust en Vreden Cabernet'n kohdalla olin kuitenkin tehnyt tietoisen poikkeuksen kuultuani sen verran paljon hyvää viinin tasosta – niin kotomaassa kuin ulkomaisissakin arvioissa. Yleensä en arvosta uuden maailman "superviinejä" samalla lailla kuin se kuuluisa "suuri yleisö" tai jenkkikriitikot, mutta kyllähän sinne viinien sekaan aina poikkeuksiakin mahtuu.

Monen muun eteläafrikkalaisen viinitalon tapaan myös Rust en Vredellä on pitkä historia, mutta vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen ajan talo on oikeasti keskittynyt tuottamaan laatuviiniä. Rust en Vredestä ensimmäiset merkinnät löytyvät jo vuodelta 1694 ja viiniä tilalla on ruvettu valmistamaan 1700-luvun loppupuolella, mutta vasta vuodesta 1978 viinitalo on panostanut yksinomaan korkeatasoisiin punaviineihin Engelbrechtin perheen siirryttyä hoitamaan viinitilaa. Rust en Vrede on sittemmin kerännyt suurta arvostusta viineillään ollen mm. ensimmäinen eteläafrikkalainen viinitila, jonka viini on päätynyt Wine Spectatorin Top 100 -listalle, missä viinitalo pysyttelikin neljä perättäistä vuotta.

Nyt arvioitava Rust en Vreden Cabernet Sauvignon on kypsynyt aluksi 18 kuukautta tammessa, minkä jälkeen sen annetaan lepäillä pullossa vielä 9 kuukautta ennen markkinoillelaskua. Tämän lisäksi viiniä on tullut itse kypsyteltyä puolisentoista vuotta omassa kellarissa ennen korkkaamista. Viini päätyi lopulta testattavaksi syksyllä 2013 lautapelien seuralaisena ja parin pidempään kypsytetyn kovemman juuston kumppanina.

Viinin väri on tummanpuhuvan ja tiiviin purppura sekä aavistuksen verran läpinäkyvä.

Makean hedelmäinen tuoksu on kypsähkö, herukkainen. Seasta löytyy hienostuneella otteella myös Etelä-Afrikan savua, tammen vaniljaisuutta ja makeampaa kaakaota sekä pippurista mausteisuutta. Vaikka viini on viettänyt varsin pitkän ajan tammessa, on yleisesti sen tammisuus varsin sopusuhtaista eikä kokonaisuutta dominoivaa – mikä on mielestäni aina maininnan arvoinen asia uuden maailman viineissä.

Täyteläinen ja tiiviinpuoleinen maku on runsas ja mehevä, kohtalaisen mustaherukkainen, nahkainen, makean tumman hedelmäinen ja kevyen savuinen. Seassa tuntuu myös jonkin verran melko pippurista mausteisuutta ja hillityn vaniljaista tammea. Alkoholi sekä maistuu kevyesti että tuntuu hillittynä tulisuutena. Viinin makupuoli on selkeästi sen vahvuus – vaikka aromit ovat kypsiä, ne eivät ole liian paahtuneita ja imelänmakeita, vaan balanssissa keskenään; kokonaisuudessa on varsin mukavasti syvyyttä ja makumaailma on varsin maukas. Sen sijaan rakenteeltaan viini kärsii samasta ongelmasta kuin valtaosa muistakin uuden maailman viineistä, hinnasta riippumatta: kokonaisuus on keskihapokas ja siksi hieman ryhditön ja höttöinen. Hillitty, kypsä ja hieman voimaton tanniinisuuskaan ei tuo kokonaisuuteen juurikaan riittävää puraisua ja selkärankaa.

Keskimaun tavoin varsin aromikas jälkimaku on monisyinen, makean viikunainen, kohtalaisen tervainen ja kevyesti tammisen suklainen. Viinistä jää varsin mainio ja pitkään jatkuva jälkivaikutelma, josta erottuu myös hieman kehittyneempää makuprofiilia kielivää nahkaisuutta.

Ymmärrän kyllä varsin mainiosti miksi tätä viiniä pidetään niin yhtenä parhaista Etelä-Afrikan viineistä kuin Cabernet Sauvignoneista Alkon hyllyillä – kokonaisuus oli aromeiltaan uuden maailman tuotokseksi harvinaisen monisyinen, miellyttävä ja hyvällä maulla tehty. Viinistä kyllä löytyi niin tammea kuin tervaakin (joista kumpikaan ei yleensä kerää meikäläisen kirjoissa plussapisteitä viinille), mutta molemmat osa-alueet pysyivät hyvin hedelmän hallinnassa, joten balanssi on eittämättä kohdillaan. Ongelmaksi muodostui lähinnä viinin pehmeään taipuva ja hieman ryhditön runko, joka on lähes poikkeuksetta meikäläisen ongelma näiden "huippuviinien" kanssa – jostain syystä uuden maailman viininvalmistajia näyttää kiinnostavan vain ja ainoastaan viinin vaikuttava aromimaailma, ei sen ryhti, rakenne ja intensiivisyys. Tästä syystä myös tästä viinistä jäi varsin positiivinen yleisvaikutelma, muttei kuitenkaan mitään sellaista, joka oikeasti saisi sukkia pyörimään jaloissa.

Aromikkaana, mutta pehmeänä ja helpostilähestyttävänä tapauksena Rust en Vrede CS toimi varsin mainiosti seurusteluviininä ja juustojen palan painikkeena. Kypsyttely oli todennäköisesti saattanut tuoda viiniin hieman lisää mielenkiintoa ja moniulotteisuutta, mutta rakenteensa puolesta viiniä on ihan turha lähteä kypsyttelemään – tämä on uuden maailman viinien tyyliin tarkoitettu ennemmin nuorena kuin vanhana juotavaksi; vaikka hedelmää riittäisi pidempäänkin kypsyttelyyn, ei viinin runko tarjoa kovinkaan suuria odotuksia kovinkaan pitkää kypsyttelyä ajatellen. Korkin voi nykäistä siis melko huoletta pullosta heti kun saa kiikutettua viinin kotosalle.

Verrattain kovasta hinnastaan huolimatta Rust en Vrede onnistui olemaan mielestäni niin hintansa kuin kypsyttelynsä arvoinen ostos, vaikkakin olikin samalla turhankin turvallinen ja helpostilähestyttävä ilmaisultaan. Rust en Vrede onnistui kuitenkin valamaan uskoa siihen, ettei uuden maailman Cabbiksia tarvitse ainakaan vielä hylätä täysin ostoslistalta.

Lyhyesti: Täyteläinen, runsas, aromikas ja kaikin puolin maukas laatu-Cabernet Sauvignon Etelä-Afrikasta, jonka suurimmaksi heikkoudeksi osoittautuu sen turhan pehmeä ja lempeä yleisilme. Todennäköisesti suoriutuu paremmin seurustelu- tai maisteluviininä kuin tukevien ruokien parissa.

Arvio: Tyylikäs – ehdottomasti yksi tyylikkäimpiä vastaani tulleita uuden maailman Cabernet Sauvignoneita, hands down, vaikka parannettavaakin olisi. Viini ei ole nykykunnossaan mitenkään päräyttävä kokemus, mutta en voi väittää etten olisi pitänyt siitä lautapelejä tahkotessa. Ihan suosituksen arvoinen esitys!

Hinnan (24,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti