Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.9.13

Conde Villar Branco 2012

Conde Villar Branco 2012
  • Valmistaja: Conde Villar, Quinta das Arcas
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Vinho Verde
  • Maa: Portugali
  • Alue: Porto, Valongo
  • Rypäleet: Loureiro (50%), Arinto (40-30%), Trajadura (20-10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,98e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta 6,29e poistuessaan)

Vaikka ostan lähinnä tyylikkäiksi ja persoonallisiksi ennakoimiani viinejä, on kesäisin piknikkejä ajatellen simppelit ja harmittomat Vinho Verdet paikallaan – tästä syystä tämä Conde Villarin Vinho Verde tuli ostettua tuolla kesän alussa. Pikniksuunnitelmat kuitenkin menivät mönkään sadekuuron luodessa pakollisia muutoksia suunnitelmiin – viini tulikin sitten nautittua helteiden tuskaiseksi asti lämmittämässä olohuoneessamme patonkia ja muita piknikpurtavia mutustellessa.

Tämä viini kuitenkin on, ikävä kyllä, Alkon tämän kesän kausituote, joten sitä ei enää valikoimista löydy. Kyseessä on perinteisten, tutuista sinisistä pulloista löytyvien Vinho Verdejen (Casal Garcia, Gatão, Gazela) kaltainen tapaus, mutta näitä puolikuivia tapauksia kuivempi – Conde Villar Brancosta kun löytyy vain vaatimattomat 6 g/l jäännössokeria.

Vinho Verdet tyypillisesti tunnetaan täällä päin näistä ei-aivan-kypsistä rypäleistä valmistetuista valko- ja roséeviineistä, jotka hiilihapotetaan ennen pullotusta. Koska rypäleet ovat vielä aavistuksen raakoja kun ne puristetaan viiniksi, eivät ne ole kehittäneet juurikaan kypsempiä ja kehittyneempiä aromeja, minkä takia nämä Vinho Verdet ovat monesti varsin mutkattomia ja yksiulotteisia esityksiä. Tämän vastapainoksi rypäleet ovat kuitenkin varsin hapokkaita, minkä vuoksi viinit ovat erittäin pirteitä, rapsakoita ja raikkaita – siis juuri erinomaisia kesäviinejä! Viinien hapokkuutta korostetaan erikseen vielä hiilihapottamalla ne kevyesti pirskahteleviksi. Näiden viinien ohella Vinho Verden alueella valmistetaan myös punaviinejä sekä kypsempiä, raskastekoisempia ja hiilihapottomia Vinho Verdejä, mutta niitä nähdään verrattain harvoin Alkon hyllyillä.

Vinho Verden alue sijaitsee aivan Portugalin pohjoisimmassa, melko viileässä kärjessä ja se on pinta-alaltaan varsin kattava – se käsittää perinteisen Minhon alueen, jossa viinityyli on alunperin kehittynyt ja joka vastaa nykyisin Bragan ja Viana do Castelon alueita; lisäksi myös Portviinikaupungistaan tutun Porton sekä Aveiron alueilla viljellään nykyisin Vinho Verdeä – Conde Villar sijaitsee Porton alueella. Tähän kyseiseen viiniin 90% rypäleistä on talon omalta Quinta das Arcasin tarhalta käsin ja loput on ostettu sopimusviljelijöiltä.

Väri on hailakan vihertävä ja vaatimaton. Viini kuohahtaa kaadettaessa lasiin ja jättää lasin pinnoille suuria kuplia, muttei varsinaisesti kuohu tai edes kupli, vaan asettuu nopeasti aloilleen.

Tuoksu on puhdaspiirteisen omenainen ja raikas, jopa hieman raa'ahko, mutta seasta erottuu myös taspainottava aavistus trooppista hedelmää ja greippiä.

Suutuntumaltaan Conde Villar Branco ei juurikaan pirskahtele, vaan lähinnä vain tyytyy nipistelemään runsaasti kielellä. Maku on kuiva, raikas, mineraalinen, tuoreen viheromenainen ja jopa aavistuksen päärynäinen sekä yleisilmeeltään mukavan rapsakka; seasta löytyy myös kevyen kiniinistä bitterisyyttä ja hentoa yrttisyyttä, mikä korostaa viinin varsin freesiä ilmaisua entisestään.

Jälkimaku on ohut ja yleisilmeeltään lyhyehkö, hennon yrttinen, mineraalinen, raa'an omenainen, limettisen sitruksinen ja kiniinisen bitterinen. Viinistä jää hento jälkivaikutelma, jossa raa'ahko hedelmäisyys ja suutapuhdistava mineraalinen karvaus nousevat pinnalle ja jatkuvat muita aromeja pidempään.

Yleisesti Conde Villarin valkoinen on simppeli, mukava ja kesäkuumalla olotilaa raikastava kesäviini. Vaikka yleisilme on varsin mutkaton ja simppeli, on tämä pullo ihan hintansa väärti. Erityisplussa tippuu viinille sen varsin kuivanrapsakasta olemuksesta – soisi Alkon puolikuivan Vinho Verde -osaston sekaan ilmestyä pysyvämpään valikoimaan tällainen yksi kuivempi ja kirpakampi esitys.

Hyvin viilennettynä varsin mainio, mutkaton perusviini kepeille piknikruoille ja mereneläville. Jos sinulta sattuu vielä löytymään tämmöinen pullo jostain kaapista, kannattaa se korkata pian: nämä pirskahtelevat Vinho Verdet kun ovat parhaimmillaan nuorina ja raikkaina, eivätkä ne juuri lisäikää tarvitse – tai edes sitä kestä.

Lyhyesti: Kuiva, raikas, rapsakka ja rehellisen mutkaton nuori valkoviini, joka pirskahtelee kevyesti suussa. Mukava kuuman kesäpäivän freesaaja.

Arvio: Hyvä – tämä on viini, joka ei edes yritä jäädä mieleen ihmeellisenä viinielämyksenä, mutta sellaiseksi esitykseksi Conde Villar on varsin kelpo tapaus.

Hinnan (7,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti