Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.9.13

Domaine La Suffrene Rosé 2012

Domaine La Suffrene Rosé 2012
  • Valmistaja: Domaine La Suffrene
  • Tyyppi: Roséeviini, AOC Bandol
  • Maa: Ranska
  • Alue: Provence, Bandol
  • Rypäleet: Mourvèdre (40 %), Cinsaut (30 %), Grenache (20 %), Carignan (10 %)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 18,45e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 18,95e (Tammikuu 2014, Alko)

Alkon roséeviinivalikoima on normaalisti melko surullista katseltavaa, mutta kesäisin valikoimaan saapuvat kausiroséet, joiden avulla tarjonta parhaimmillaan lähes kaksinkertaistuu. Tämän vuoden kausiroséiden kalleinta päätä edusti Domaina La Suffréne Etelä-Ranskan Bandolista.

Etelä-Ranskassa sijaitseva Provence on pitkään ollut tunnettu erityisesti tuottamistaan roséeviineistä, joita alueella tuotetaankin yli puolet kaikesta viinistä. Vaikka Bandol on keskittynyt tuottamaan enemmän puna- kuin roséeviinejä, on alueen roséeviinit erittäin arvostettuja ja se onkin yksi Ranskan (ja maailman) arvostetuimpia roséeviinialueita. Bandolin erikoisuus on se, että se on ainoa alue Ranskassa, joka on erikoistunut tuottamaan viinejä Mourvèdre etunenässä.

Domaine La Suffrenen rosée on 7 kuukautta teräksessä ja betonissa kypsytetty, Mourvèdre-vetoinen roséeviini, jolle tuottaja antaa parhaaksi nauttimisikkunan 2-4 vuotta vuosikerrasta. Viini kuitenkin tuli korkattua jo vajaan vuoden ikäisenä.

Väri on tasaisen roosanpunainen.

Tuoksussa sekoittuvat ihastuttavasti makeat, punaiset marjat ja kypsät trooppiset hedelmät: hyvin kypsä kokonaisuus on makean mansikkainen, mandariininen, persikkainen ja kevyen yrttinen. Seasta löytyy myös hillitysti makean aromaattista cocktailkirsikkaa; lämmetessään viinin tuoksusta tulee aavistuksen alkoholinen.

Maku on kuiva mutta roséeksi tuhti, täyteläinen ja makeankypsiä vivahteita vihjaileva. Luonteikkaan mausteinen makumaailma on muhkeahko, jopa punaviinillinen ja mehukkaan mansikkainen, seassa on myös aavistuksia vaaleista, trooppisista hedelmistä ja hillitystä sitruksisuudesta. Tuhdin täyteläisestä suutuntumastaan huolimatta kokonaisuus yllättävän hapokas ja ryhdikäs, mikä tuo mukavaa tiukkuutta kokonaisuuteen.

Jälkimaku on luonteikkaan mausteinen, persikkainen ja kevyen mineraalinen. Viinistä jää lopuksi hieman lämmin, suutasupistava ja jopa aavistuksen tanniininen jälkivaikutelma.

La Suffrenen rosée on varsin miellyttävä ja mehevä rosée, joka toimii todella mallikkaasti ihan sellaisenaan, mutta kestää myös helposti niin kevyemmät kuin astetta tuhdimmatkin purtavat. Kokonaisuus on roséeviiniksi yllättävänkin punaviinillinen ja todella vakavahenkinen ja vaikuttava moniin Alkon yllätyksettömiin perus-roséisiin verrattuna. Kohtalaisesti jäähdytettynä voi viinin kuvitella toimivan monille erilaisille kesäisille kokkailuille.

Koska viini on kesän kausituote, se on loppumassa näillä näppäimillä syksyn koittaessa. Jos haluat vielä ehtiä testata viinin, marssi lähimpään Alkoon ja tiedustele myymäläsiirtoa – tai sitten vain metsästä mikä nettikauppa mahtaisi myydä kyseistä viiniä, sillä kun on piirun verran kova hinta monopolissamme.

Lyhyesti: Muhkea, mehukas, mausteinen ja kevyesti punaviinillinen rosée, josta löytyy mainiossa tasapainossa sekä substanssia että ryhtiä ja raikkautta. Uskottava, vakavahenkinen rosée.

Arvio: Erittäin hyvä – kepeiden ja yllätyksettömien terassiroséeviinien jälkeen tällainen tuhti, intensiivinen ja runsaan aromikas Bandol on viini paikallaan. Varma valinta kesäisiin ruokapöytiin.

Hinnan (18,95e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti